Ζέφυρος, το θερινό αεράκι της οδού Τρώων

Από το 1932 φυσάει ένα άλλο αεράκι στην πάνω γειτονιά των Πετραλώνων. Στο νούμερο 36 της οδού Τρώων, σε μικρή απόσταση από το Θησείο, βρίσκεται ο Ζέφυρος, ένας από τους παλιότερους θερινούς κινηματογράφους της πόλης, που φέρνει το όνομα του αρχαίου θεού του δυτικού ανέμου. Αρχικά λειτούργησε σαν χώρος παρουσίασης θεάτρου σκιών και βαριετέ, ενώ μετά τον πόλεμο εξελίχθηκε κυρίως σε αίθουσα προβολής κινηματογραφικών ταινιών. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 και για πάνω από 15 χρόνια έμεινε κλειστός αφού αναπόφευκτα επηρεάστηκε από τη γενικότερη παρακμή που περνούσε εκείνη την περίοδο το εμπορικό ελληνικό σινεμά. Από το 1988 όμως άνοιξε πάλι προβάλλοντας κλασικές-σινεφίλ ταινίες.

Προβάλλοντας επιλεγμένες ταινίες από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, κλασικές και σύγχρονες, με τις υπογραφές των σημαντικότερων δημιουργών έγινε ένα αγαπημένο στέκι των σινεφίλ της Αθήνας, οι νεότεροι των οποίων μπόρεσαν να ανακαλύψουν σημαντικές ταινίες και δημιουργούς που αγνοούσαν. Τα τελευταία καλοκαίρια το πρόγραμμα επιμελείται η εταιρεία διανομής NewStar με έμφαση στις παλιές κλασσικές ή και πιο πρόσφατες ταινίες μεγάλων δημιουργών που δεν θα είχαν πρόσβαση σε αίθουσα σε διαφορετική περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια έχουν επίσης ανοίξει δεκάδες νέα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας  στη γειτονιά γύρω από τον Ζέφυρο και στην ευρύτερη περιοχή, διατηρώντας όμως την ατμόσφαιρα μιας γνήσιας παραδοσιακής γειτονιάς, από τις τελευταίες που έχουν απομείνει στην Αθήνα.

Η πιο πρόσφατη μεγάλη επιτυχία του Ζέφυρου ήταν η επαναπροβολή ενός αριστουργήματος των αδελφών Ταβιάνι. Το σπονδυλωτό «Χάος» (Kaos -1984) είχε πάρα πολλά χρόνια να προβληθεί και όπως ήταν αναμενόμενο το κοινό γέμιζε την αίθουσα κάθε βράδυ επί δύο βδομάδες. Μια σειρά από ιστορίες του Λουίτζι Πιραντέλο με φόντο τον Ιταλικό Νότο που άφησαν εποχή και άγγιξαν βαθιά το Ελληνικό κοινό της εποχής. Οι ίδιοι οι Ταβιάνι που πληροφορήθηκαν την προβολή της ταινίας, απηύθυναν μέσω της Εφημερίδας «Το Βήμα» επιστολή-χαιρετισμό προς τους Έλληνες θεατές!

Σελίδα στο facebοok ZEFIROS NEW STAR ART CINEMA:

http://www.facebook.com/ZefirosNewStarArtCinema