Suite Francaise – Γαλλική Σουίτα

Παραγωγή: Βρετανία/Γαλλία/Βέλγιο – 2014 

Διάρκεια:  107 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Saul Dibb

Πρωταγωνιστούν: Michelle Williams, Kristin Scott Thomas, Matthias Schoenaerts, Sam Riley, Ruth Wilson, Lambert Wilson, Margot Robbie, Alexandra Maria Lara, Harriet Walter, Eileen Atkins, Tom Schilling, Deborah Findlay.

Υπόθεση: Γαλλία 1940: η γλυκιά και θλιμμένη Λουσίλ ζει με την αυταρχική και πλούσια πεθερά της Μαντάμ Ανζελιέ σε μια μικρή πόλη στην εξοχή. Και οι δύο περιμένουν με αγωνία τα νέα του άντρα της Λουσίλ που βρίσκεται κάπου στη Γερμανία σε στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου. Η ζωή τους δυσκολεύει δραματικά όταν έρχονται οι πρώτοι πρόσφυγες από το φλεγόμενο Παρίσι, ακολουθούμενοι από τους κατακτητές Γερμανούς στρατιώτες. Στην έπαυλή τους επιτάσσεται ένας όροφος για να στεγάσει τον Λοχαγό Μπρούνο φον Φαλκ, ένα Γερμανό αξιωματικό χαμηλών τόνων και με κρυφές καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Η έλξη ανάμεσα στην απογοητευμένη Λουσίλ και τον γοητευτικό Μπρούνο θα είναι αναπόφευκτη. Η λαίλαπα όμως του πολέμου και οι κωμικοτραγικές συνθήκες μιας παράλογης καθημερινότητας δεν αφήνουν χώρο για ευαισθησίες…

Ένα διάσημο best seller ζωντανεύει χορταστικά στη μεγάλη οθόνη από τον Βρετανό Σολ Ντιμπ, εξειδικευμένο σε ιστορικά θέματα, με παλιομοδίτικο χολιγουντιανό γκλάμορ. Το δημοφιλέστερο Γαλλικό μυθιστόρημα των τελευταίων ετών που κυκλοφόρησε το 2004, βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και πράγματα, γράφτηκε στην περίοδο της κατοχής από την Γαλλοεβραία Ιρέν Νεμιροβσκί (που πέθανε στο ‘Αουσβιτς το 1942) και το χειρόγραφό του ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 90 από την κόρη της Ντενίζ Επστάιν (που πέθανε το 2014 λίγο πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα).

Η ταινία, που είναι βέβαια αγγλόφωνη, επικεντρώνεται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου που μιλά για τον έρωτα δύο εξίσου ευαίσθητων ανθρώπων που ωστόσο βρίσκονταν σε αντίπαλα χαρακώματα στη διάρκεια ενός άνισου κατακτητικού πολέμου. Μιλά επίσης για την «προσαρμοστική» φύση του ανθρώπου που εύκολα απομακρύνεται από ιδανικά προκειμένου να επιβιώσει αλλά και για τον ταξικό χαρακτήρα της προπολεμικής καταρρέουσας κοινωνίας. Μακριά όμως από την ηρωίδα μας κάθε υποψία συνεργασίας με τον εχθρό καθώς η ταινία την παρουσιάζει να αντιστέκεται αρχικά στην καρδιά της αλλά και να φροντίζει μυστικά για τη σωτηρία πολλών συγχωριανών της μέχρι το συγκινητικό φινάλε. Προσεγμένη και με νεωτεριστική αντίληψη τόσο στο εικαστικό μέρος όσο και στη σύλληψη της ιστορίας, από τους χαρακτήρες της οποίας έχει γίνει προσπάθεια να αφαιρεθεί κάθε ίχνος μεταγενέστερης γνώσης ή πρόβλεψης των γεγονότων, η ταινία έχει τις ανισότητές της και δεν καταφέρνει να διατηρήσει την «ψυχραιμία» της μέχρι το τέλος. Ωστόσο δίνει νέα πνοή στη ρομαντική γυναικεία λογοτεχνία και θα συγκινήσει ιδιαίτερα το γυναικείο κοινό, από έφηβες μαθήτριες μέχρι κυρίες με καθωσπρέπει λουλακί μαλλί. Η τρεις φορές υποψήφια για Oscar Μισέλ Γουίλιαμς γίνεται απόλυτα πιστευτή ως Γαλλίδα ρομαντική ηρωίδα εποχής, θυμίζοντας με το υπόκωφο ύφος της μια πρώιμη Ιζαμπέλ Ιπέρ ενώ η Κριστίν Σκοτ Τόμας είναι απλά επιβλητική. Όσο για τον Ματίας Σένερτς, εξελίσσεται στη σημαντικότερη Βέλγικη εξαγωγή μετά τις σοκολάτες και τα αχνιστά μύδια!

Διανομή:  Seven Films & Σπέντζος Φιλμ 

Στις αίθουσες από 20.08.15