Irrational Man - Παράλογος Άνθρωπος

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια:  95 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Emma Stone, Parker Posey, Jamie Blackley, Betsy Aidem, Ethan Phillips, Robert Petkoff, Sophie von Haselberg.

Υπόθεση: Ένας καθηγητής φιλοσοφίας με τρομερή φήμη, ο Έιμπ Λούκας (Χοακίν Φίνιξ) έρχεται να διδάξει καλοκαιρινά μαθήματα σε ένα κολλέγιο της Νέας Αγγλίας. Βυθισμένος σε υπαρξιακή κρίση, μηδενίζοντας τα πάντα γύρω του και πίνοντας σαν σφουγγάρι, θεωρεί ότι τίποτα πλέον δεν έχει νόημα στη ζωή. Η ψυχολογία του δεν αλλάζει ούτε όταν τα φτιάχνει με την παντρεμένη καθηγήτρια Ρίτα Ρίτσαρντς (Πάρκερ Πόουζι), που ψάχνει τη ρομαντική σανίδα για να ξεφύγει από τον αποτυχημένο γάμο της. Μόνη παρηγοριά είναι η ιδιοφυής Τζιλ Πόλαρντ (Έμα Στόουν), η καλύτερη φοιτήτριά του που εξελίσσεται σε στενή του φίλη. Παρόλο που η Τζιλ αγαπά τον φίλο της, βρίσκει την βασανισμένη προσωπικότητα του Έιμπ ακαταμάχητη και όσο τα σημάδια της ψυχικής του ανισορροπίας πληθαίνουν, τόσο εκείνη έλκεται από αυτόν. Τα γεγονότα όμως παίρνουν άλλη τροπή όταν ο Έιμπ και η Τζιλ ακούν κατά τύχη την συζήτηση ενός αγνώστου. Ο Έιμπ παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση, που κυριολεκτικά τον απελευθερώνει, αλλάζει όμως οριστικά τη ζωή του ίδιου, της Τζιλ και της Ρίτα…

Ο φόνος ξυπνάει τις αισθήσεις αλλά το πνεύμα του Ντοστογιέφσκι καραδοκεί για να τιμωρήσει τον αμαρτωλό που το τόλμησε…

Ακόμη μια ντοστογιεφσκική προσθήκη στην πλούσια φιλμογραφία του 80χρονου πλέον Γούντι μετά τα «Απιστίες κι αμαρτίες», «Το Όνειρο της Κασσάνδρας» και κυρίως το αριστούργημά του, «Match Point». Μια γοητευτική παραλλαγή που δεν προσθέτει τίποτα καινούργιο στα προηγούμενα φιλμ, γεμάτη με βιτριολικό χιούμορ και επιδερμικό τσιτάρισμα φιλοσοφικών στοχασμών, με έναν εμφανώς αντιπαθή κεντρικό ήρωα και με μια φιλοσοφημένη Λολίτα που εντελώς φυσικά (και γουντιαλενικά) παραδίδεται άνευ όρων στον μεσόκοπο υπαρξιστή. Όλα αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί των πολυπληθών πλέον εχθρών του σινεμά του Άλεν που πολύ θα ήθελαν να τον δουν τέζα και να ξεμπερδεύουν. Όμως ο κινηματογραφικός μεταπράτης των μεγάλων κλασικών διαθέτει ακόμη βέλη στη φαρέτρα του. Η πένα παραμένει δυνατή, οι ηθοποιοί πάντα εκλεκτοί σκοτώνονται ακόμη για το ποιος θα πάρει ρόλο σε ταινία του και η επιλογή συνεργατών, όπως εδώ ο διευθυντής φωτογραφίας Ντάριους Κόντζι, είναι αλάνθαστη. Αν και ο κύριος Άλεν δηλώνει ότι βαριέται πλέον να τα δώσει όλα στην κατασκευή μιας ταινίας, μάλλον μας δουλεύει αφού έχει στα σκαριά άλλες τρεις ταινίες! Η συνεργασία του για πρώτη φορά με τον Χοακίν Φίνιξ κλείνει προς το επιτυχημένο ενώ η δεύτερη συνεχόμενη παρουσία της Έμα Στόουν σε ταινία του, δείχνει ίσως τη γέννηση μιας νέας μούσας. Για να μην αναφέρουμε την επιστροφή της-ώριμης πια-βασίλισσας του Indie Cinema Πάρκερ Πόουζι στο ρόλο της Ρίτα.

Οι φίλοι και οπαδοί του Γούντι Άλεν θα το αγαπήσουν αφού είναι εμφανώς καλύτερο από το προηγούμενο φιλμ του Magic in the Moonlight, οι εχθροί του θα το μισήσουν ούτως ή άλλως ενώ το πλατύ κοινό μάλλον θα βαρεθεί το τσιτάρισμα Σαρτρ και Κιρκεγκορ, εστιάζοντας την προσοχή του στα αστυνομικά στοιχεία της ίντριγκας.

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 27.08.15