Dersu Uzala

Παραγωγή: Σοβιετική Ένωση/Ιαπωνία – 1975 

Διάρκεια: 144 λεπτά

Είδος: Δραματική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa

Πρωταγωνιστούν: Yuriy Solomin, Maksim Munzuk, Mikhail Bychkov, Vladimir Khrulev.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στην Τσαρική Ρωσία του 1902. Ο εξερευνητής Βλαντιμίρ Αρσένιεφ αναλαμβάνει μαζί με την ομάδα του να χαρτογραφήσει την ανεξερεύνητη περιοχή του  Ουσούρι στην Ανατολική Σιβηρία. Εκεί γνωρίζεται με έναν ντόπιο, τον μικρόσωμο ηλικιωμένο κυνηγό Ντερσού Ουζαλά, που ζει στη φύση έχοντας γίνει ένα με αυτήν. Ο Αρσένιεφ τον προσλαμβάνει ως οδηγό της ομάδας αλλά στην αρχή όλοι τον παρεξηγούν επειδή μιλάει με το νερό, τη φωτιά και τον άνεμο. Οι γνώσεις του όμως γύρω από τα μυστικά της φύσης εντυπωσιάζουν τελικά τον Αρσένιεφ και σύντομα αναπτύσσεται μεταξύ τους μια βαθιά φιλία.

Βασισμένη στα αυτοβιογραφικά βιβλία του Αρσένιεφ είναι η πρώτη ταινία που γυρίζει εκτός Ιαπωνίας ο πολυαγαπημένος «Δάσκαλος» και ουμανιστής Ακίρα Κουροσάουα. Πέντε χρόνια μετά την θλιμμένη και εμπορικά αποτυχημένη αλλά αριστουργηματική «Γειτονιά των καταφρονεμένων», έχοντας επιβιώσει από μια περίοδο κατάθλιψης και μια απόπειρα αυτοκτονίας, ο ευαίσθητος δημιουργός του οποίου το έργο οι συμπατριώτες του αδυνατούσαν να κατανοήσουν, στρέφεται τελικά στη Δύση αποφασίζοντας να μεταφέρει στην οθόνη τις περιπέτειες ενός θρυλικού κυνηγού που έζησε τη ζωή του σε πλήρη αρμονία με τη φύση. Ο Κουροσάουα αποφάσισε να γυρίσει τη ταινία στους αυθεντικούς τόπους πράγμα που του εξασφάλισε εκπληκτικά πλάνα, αλλά και ταυτόχρονα πολλές δυσκολίες αφού η θερμοκρασία έφτανε τους 40 κάτω από το μηδέν, ενώ τα γυρίσματα τράβηξαν σχεδόν για ένα χρόνο.  

Το αποτέλεσμα θα είναι αυτό το λυρικό ποίημα που επί της ουσίας ξεκίνησε μια δεύτερη δοξασμένη καριέρα για τον 65χρονο τότε Ακίρα, κερδίζοντας το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας του 1976.

Μια από τις βασικές ταινίες της δεκαετίας του 70, φόρος τιμής στο μεγαλείο της φύσης που κουβαλάει ξεχασμένο μέσα του ο σημερινός άνθρωπος. 

Διανομή: New Star 

Στις αίθουσες από 03.09.15