Concept Factory από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας

Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», διοργανώνουν από κοινού το πιλοτικό πρόγραμμα Concept Factory για την ανάπτυξη κινηματογραφικών ταινιών.

Στις 17-18 & 23 Σεπτεμβρίου στο κτίριο Innovathens στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι, 10 projects σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και 17 νέοι δημιουργοί θα δοκιμάσουν τις ιδέες τους απέναντι σε έμπειρους καθηγητές και επαγγελματίες της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Σε ένα εντατικό εργαστήριο 3 ημερών, οι ιδέες θα εξεταστούν σφαιρικά (script & project development, pitching, production & co-production), ώστε να αποκτήσουν την αναγκαία δυναμική για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωσή τους. Το αποτέλεσμα της δουλειάς του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί στις 23/9 σε σημαντικούς Έλληνες και ξένους παραγωγούς.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των 38 αιτήσεων που υποβλήθηκαν, επιλέχθηκαν και θα συμμετέχουν στο Concept Factory Athens 2015 (με αλφαβητική σειρά):

 

A LITTLE WAR

ICE

 

IN THE ARENA

LIQUID

   

 

PETER AND THE WOLF

 

 

REMEMBERED

STRANGER

TIN PEST

YURT

24|7

 Στέφανος Τσιβόπουλος

 Αλέξανδρος Σκούρας

 Ιάκωβος Βρούτσης

 Αρσένης Πολυμενόπουλος 

 Δέσποινα Χαραλάμπους

 Νίκος Μουστάκας

 Πάνος Παππάς

 Παναγιώτης Χριστόπουλος

 Ιωάννα Μπολομύτη

 Θανάσης Νεοφώτιστος

 Σεβαστιάνα Αναγνωστοπούλου

 Γιώργος Σερβετάς

 Βαγγέλης Ζούγλος

 Nehir Tuna

 Βασίλης Πατμανίδης

 Κώστας Ταγκαλάκης

 Θέλγια Πετράκη

 

 

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του σεμιναρίου:

 

17/9

10:00-14:00: 15:00-21:00:

 

Παρουσιάσεις

Παρουσιάσεις

18/9

10:00-14:00: 15:00-21:00:

 

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους trainers & experts

Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους trainers & experts

23/9

10:00-15:00:

 

 

Παρουσίαση των projects σε μια ομάδα Ευρωπαίων παραγωγών.

 

TRAINERS & EXPERTS

Script development

Pavel Jech (Τσεχία)

Σεναριογράφος / Σκηνοθέτης – Πρόεδρος της FAMU της Πράγας, Τσεχία

O Pavel Jech είναι ο Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου και Τηλεόρασης στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνων της Πράγας (FAMU) από το 2008. Έχει εκτεταμένη διδακτική εμπειρία στη σεναριογραφία και τη δραματουργία στην Τσεχία αλλά και τις ΗΠΑ. Έχει εργαστεί ως σεναριογράφος σε ταινίες όπως το “Grandhotel” (2006) και το “Act of War” (1998). Πριν να αναλάβει την Προεδρία της σχολής, ήταν επικεφαλής της FAMU International και έπαιξε έναν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τμήματος και των προγραμμάτων του.

Pavel Jech έχει γράψει το βιβλίο: The Seven Minute Screenplay (2009).

Επιλεγμένη φιλμογραφία:

“Ova ne e amerikanski film” – adaptation (2011)

“Grandhotel” (2006)

“Múza je hrůza” (2001)

“Act of War” (1998)

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος (Ελλάδα)

Σεναριογράφος / Συγγραφέας

Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης σε εφημερίδες, περιοδικά και την τηλεόραση, αλλά από το 1992 ασχολείται αποκλειστικά με το σενάριο και την πεζογραφία. Έχει γράψει σενάρια για αρκετές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, καθώς και για τηλεοπτικές σειρές. Το 1996 απέσπασε το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης για τους Απόντες που σκηνοθέτησε ο Ν. Γραμματικός. Το 2000 απέσπασε το 1ο Βραβείο στον διαγωνισμό σεναρίου που διοργάνωσαν η Προοπτική και το περιοδικό Αθηνόραμα για τις Ώρες κοινής ησυχίας, που λίγα χρόνια αργότερα σκηνοθέτησε η Κ. Ευαγγελάκου.

Έχει διδάξει για αρκετά χρόνια σενάριο σε ιδιωτικές σχολές κινηματογράφου, σε σεμινάρια και εργαστήρια σεναρίου, αλλά και στο νεοσύστατο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι senior trainer και group leader για το MFI Script 2 Film Workshops του Μεσογειακού Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

 

Project development

Isabelle Fauvel (Γαλλία)

Παραγωγός / Σύμβουλος Development, Επικεφαλής της Initiative Film, Παρίσι, Γαλλία

Ίδρυσε την Initiative Film το 1993, έχοντας προηγουμένως εργαστεί ως παραγωγός στην Flatch Film, όπου δούλεψε ως συμπαραγωγός σε αρκετές ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας “Leolo” του Jean-Claude Lauzon's Leolo (Cannes Film Festival 1992 -Διαγωνιστικό).

Στην Initiative Film – χάρη στην δυναμική της ομάδας  και της βάσης δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει – ψάχνει για υλικό και αναπτύσσει ιδέες και έρευνα σε στενή συνεργασία με συγγραφείς, σκηνοθέτες και παραγωγούς διεθνώς.

Δραστηριοποιείται ως καθηγήτρια σεναρίου χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στον κόσμο του σινεμά και της λογοτεχνίας. Ανάμεσα σε άλλα, συνεργάζεται ως ειδικός με τα ακόλουθα προγράμματα: Crossroads (Θεσσαλονίκη), Sofia Meetings (Σόφια), Meetings on the Bridge (Κωνσταντινούπολη) και το Namur Coproduction Forum. Είναι τακτική καθηγήτρια στη Σορβόννη και ειδική συνεργάτης με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και το ACE. Συνεργάζεται ως σύμβουλος με εκδοτικούς οίκους. Πρόσφατα πήρε μέρος στη διοργάνωση του Shoot The Book! στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

Production

Elise Jalladeau (Γαλλία)

Παραγωγός ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Δημιούργησε την Arivari Films και συνεργάζεται παράλληλα με τη Memento Films International σε διεθνείς συμπαραγωγές. Ίδρυσε και υπήρξε επικεφαλής για δέκα χρόνια των Ateliers Produire au Sud και διοργανώνει από το 2009 το workshop του EAVE “Ties that Bind” (Ασία/Ευρώπη). Υπήρξε υπεύθυνη του οπτικοακουστικού τμήματος του Γαλλικού Ινστιτούτου στην Αθήνα για 5 χρόνια (2010-2015) και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2011-2014).