Δέκα με τόνο στον Πολυχώρο VAULT Theatre Plus

Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει ο Πολυχώρος Vault! Ο αγαπημένος του θεατρόφιλου κοινού εναλλακτικός χώρος ανεβάζει ταχύτητα στη νέα θεατρική περίοδο που ξεκινάει όπου να’ ναι, πάντα με τον Δημήτρη Καρατζιά στο τιμόνι, προσφέροντάς μας πέντε πολυσυζητημένες παραστάσεις σε επανάληψη και άλλες πέντε νέες παραστάσεις που σίγουρα θα συζητηθούν.

Οι σκηνές του VAULT THEATRE PLUS, που συνεχίζει, για τέταρτη χρονιά, να στηρίζει το νεοελληνικό έργο (Λιλή Ζωγράφου, Γιάννη Καλαβριανό, Πάνο Μπρατάκο, Χριστίνα Σαμπανίκου, Μάκη Τσίτα), και να εστιάζει τη θεματολογία του στο πολιτικοποιημένο θέατρο, θα φιλοξενήσουν ούτε έναν ούτε δύο αλλά εννιά σκηνοθέτες: Βίκη Αδάμου, Δημήτρης Κανέλλος, Σοφία Καραγιάννη, Γρηγόρης Καραντινάκης, Δημήτρης Καρατζιάς, Βαγγέλης Λάσκαρης, Κατερίνα Πολυχρονοπούλου, Αυγουστίνος Ρεμούνδος και ο Ένκε Φεζολλάρι εγκαινιάζουν με τις παραστάσεις τους τη φετινή θεατρική χρονιά.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΠΟΡΝΗ (2η χρονιά)

Μονόλογος της Λιλής Ζωγράφου σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι

Παίζει η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 3 Οκτωβρίου έως 22 Νοεμβρίου (μόνο 16 παραστάσεις)

Μετά τις sold out παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και την πετυχημένη περιοδεία ανά την Ελλάδα το "Επάγγελμα Πόρνη" βρίσκει στέγη στο VAULT THEATRE PLUS.

Κομψή, φιλοσοφημένη, εκκεντρική, εστέτ, μαγκιόρα, σκληρή, τρυφερή η Λιλή Ζωγράφου περνάει δια πυρός και σιδήρου και βγαίνει νικήτρια - μιας και η ουσία της δεν αλλοιώνεται - καταμαρτυρώντας πως «Η ζωή νικά!».
 Έχοντας το μότο αυτό, ως πηγή έμπνευσης, ο Ένκε Φεζολλάρι σκηνοθετεί την Αλεξάνδρα Παλαιολόγου στις ιστορίες "Της Χούντας" από το βιβλίο "Επάγγελμα Πόρνη" της Λιλής Ζωγράφου. Δύο ιστορίες αυτοβιογραφικές που δίνουν το στίγμα της εποχής και σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης: μιας γυναίκας αγωνίστριας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Σε κάθε καθεστώς που εξαθλιώνει την ανθρώπινη υπόσταση και σε κάθε αυτεπάγγελτη εξουσία, που στερεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.


ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ (3η χρονιά)

Κοινωνικό δράμα του Alexander Gelman

Μετάφραση - Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης

Παίζουν: Αλέξανδρος Καλπακίδης, Έλενα Μαρσίδου

Μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από  5 Οκτωβρίου έως 12 Ιανουαρίου

Μία αστεία και συνάμα πικρή ιστορία, για το πώς ένας άνδρας και μια γυναίκα, κάνουν μαζί την διαδρομή από το ψέμα στην αλήθεια. Μια τυχαία συνάντηση σ’ ένα πάρκο. Ένα ζευγάρι με θεμελιώδεις διαφωνίες, αλλά και πίστη στον έρωτα που αδυνατεί να βρει την ποθητή και για τους δύο λύση, το κοινό πεδίο συνεύρεσης. Δυο ξεροκέφαλα όντα, που εναγωνίως ψάχνουν την αγάπη, ενώ ταυτόχρονα το σκάνε απ’ αυτή, μόλις βρεθεί. Και οι δύο ψάχνουν για μια καινούργια αρχή, ενώ από καιρό γνωρίζουν πως την έχουν ήδη κάνει…

MR. KOLPERT

Μαύρη κωμωδία του David Gieselmann

Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης

Παίζουν: Κωνσταντίνος Βασιλόπουλος, Σταυρούλα Γκιόκα, Δημήτρης Κάτσης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Μαργαρίτα Παπαντώνη

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 7 Οκτωβρίου έως 7 Ιανουαρίου

"Λίγο Άλμπυ, λίγο Χίτσκοκ, λίγο Ταραντίνο, Mr. Kolpert, ένα έργο που θα πέθαινες για να το ανεβάσεις μια μέρα. Ποτέ δεν υπήρξε κωμωδία, πιο μαύρη από αυτήν" (Guardian, 1999).

O David Gieselmann, είναι μόνιμος συνεργάτης της Schaoubuhne του Βερολίνου και του Royal Court Theatre του Λονδίνου.

ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΣΕΣ

Κωμωδία του Γιάννη Καλαβριανού σε σκηνοθεσία Αυγουστίνου Ρεμούνδου

Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Χριστίνα Δενδρινού, Μάρα Δαρμουσλή, Πωλ Ζαχαριάδης, Αυγουστίνος Ρεμούνδος, Αλκμήνη Σταθάτου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 10 Οκτωβρίου έως 10 Ιανουαρίου

Μια εμπνευσμένη παρωδία των ταινιών κατασκοπείας. Μια παράσταση-ύμνος στις ταινίες δράσης. Καταιγιστικοί ρυθμοί, πολεμικές τέχνες, πρωτότυπη μουσική χολιγουντιανού ύφους, προβολή video, microgadjets, δορυφορικά τηλέφωνα, μυστικές φόρμουλες, μικροβόμβες, δηλητήρια και περίστροφα-μονόπετρα.  Οι "Πρακτόρισσες" δεν αφήνουν τίποτα όρθιο και παρασύρουν το κοινό σε ένα live action movie χωρίς προηγούμενο.

Η θρυλική εγκληματίας, η διάσημη δολοφόνος Λουκρητία Στρογκανώφ, αγνώστων λοιπών στοιχείων, απήγαγε τον Τσέχο βιολόγο επιστήμονα Κονσταντίν Κονσταντίνοβιτς, που ανακάλυψε το Επιδημικό Κρυπτοσπορίδιο, το πιο επικίνδυνο βακτήριο που εμφανίστηκε ποτέ στον πλανήτη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα κινδυνεύει.  ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους. Η Ζαμπίνε, αρχηγός της Ρωσικής Ακαδημίας Κατασκόπων βρίσκει τη λύση. Καλεί τις θρυλικές "Πρακτόρισσες", μετά από πέντε χρόνια, και πάλι σε δράση. Άραγε θα καταφέρουν να βρουν και πάλι τη φόρμα τους, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σώσουν τον κόσμο; Οι ρωσοσπουδαγμένες "Πρακτόρισσες", οδηγούν μηχανές, αυτοκίνητα, γαϊδούρια, παίρνουν το μετρό, το λεωφορείο, το αεροπλάνο, εισβάλλουν από πόρτες, από παράθυρα, από τουαλέτες προκειμένου να βρουν τη σατανική Λουκρητία Στρογκανόφ και να τα βάλουν με την ομάδα της "Μαύροι άγγελοι".

ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΦΟΝΩΝ (2η χρονιά)

Κοινωνικό δράμα του Πάνου Μπρατάκου

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Παίζουν: Νίκος Γκέλια, Πωλ Ζαχαριάδης, Γιάννης Καραούλης, Αλεξάνδρα Κόνιακ, Δήμητρα Κολλά, Βάνα Παρθενιάδου, Τριανταφυλλιά Ταμπαλιάκη, Δώρα Χρυσικού

Μουσική: Μάνος Αντωνιάδης

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 12 Οκτωβρίου έως 12 Ιανουαρίου

Πέντε ιστορίες γεμάτες χαμένα όνειρα, χαμένα πάθη, χαμένες ζωές.

Μία διάσημη παρουσιάστρια τηλεοπτικής εκπομπής, κάποτε βασίλισσα της τηλεθέασης, καταλήγει στη φυλακή για ένα έγκλημα πάθους. Μέσα από το κελί της η σκηνή μετατρέπεται σε ένα σκληρό reality, όπου παρουσιάζονται πέντε εγκλήματα αγάπης. Οι καλεσμένοι της εκπομπής - ο θύτης, ένας μάρτυρας και το ίδιο το θύμα κάθε ιστορίας - παρουσιάζουν τη δική τους εκδοχή για το χρονικό του εγκλήματος. Δεκατέσσερις εξομολογήσεις ιδανικές να εκτοξεύσουν τα νούμερα της τηλεθέασης. Πέντε ιστορίες, όπου ο ρόλος του θύτη και του θύματος ανατρέπεται συνεχώς, ενώ το μόνο ξεκάθαρο είναι τα εγκλήματα της κοινωνίας απέναντι τους. Πέντε ιστορίες γεμάτες χαμένα όνειρα, χαμένα πάθη, χαμένες ζωές.

ΣΚΑΣΕ ή Η ΧΑΜΕΝΗ ΠΑΝΤΟΦΛΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΡΕΛΗ (2η χρονιά)

Μαύρη κωμωδία της Χριστίνας Σαμπανίκου

Σκηνοθεσία: Bίκυ Αδάμου

Παίζουν: Στέφανος Κοσμίδης, Χριστίνα Σαμπανίκου

Κάθε Παρασκευή 16 Οκτωβρίου έως 29 Ιανουαρίου (μόνο 16 παραστάσεις)

Υπάρχει τελικά Νόημα; Μπορεί αυτό να συμπυκνώνεται σε μία παντόφλα; Και αν αυτή χαθεί; Ή ακόμα χειρότερα, αν στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ; Ο Μανώλης Καρέλης αναζητεί τη συνταγή της ευτυχίας. Αναρωτιέται τι φταίει, τι λείπει και τι πήγε στραβά. Ψάχνει να βρει που πήγαν όσα χάθηκαν, η χαμένη του αισιοδοξία, η χαμένη του αθλητική κορμοστασιά, η χαμένη του καριέρα, ο χαμένος του έρωτας, η χαμένη του παντόφλα. Οι απαντήσεις έρχονται από εκεί που δεν τις περιμένει. Ή μάλλον μόνο από εκεί που θα μπορούσαν να έρθουν.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΟΝΟΜΑΖΩ ΛΗΘΗ

Μονόλογος του Laurent Mauvignier

Μετάφραση: Σπύρος Γιανναράς

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κανέλλος

Παίζει ο Δημήτρης Αγοράς

Συμπαραγωγή "VAULT THEATRE PLUS" με "Κινητήρας Στούντιο" (Artistic Residency Centre)

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 17 Οκτωβρίου έως και 10 Ιανουαρίου

Ο Laurent Mauvignier είναι βραβευμένος Γάλλος πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας.

"Και αυτό που είπε ο εισαγγελέας είναι πως κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να πεθάνει για κάτι τόσο μηδαμινό, πως είναι άδικο να πεθαίνει κανείς για ένα κουτάκι μπίρα που ο τύπος κράτησε στα χέρια του τόσο ώστε να μπορέσουν οι φύλακες να τον κατηγορήσουν για ληστεία και να υπερηφανεύονται αργότερα πως τον εντόπισαν και τον ξεχώρισαν εκεί, ανάμεσα στους άλλους που ψώνιζαν..." Ακριβώς έτσι ξεκινά το σύγχρονο ΚΑΤΗΓΟΡΩ. Ένα κείμενο πολεμικής ενάντια στην απαξίωση της ζωής, 60 σελίδες που διαβάζονται με μια ανάσα, όπως η τελευταία του Μίκαελ Μπλεζ που θα πεθάνει από τα γρονθοκοπήματα των σεκιουριτάδων στην αποθήκη ενός σουπερμάρκετ.

ΜΠΑΤΣΟΣ (1η Πανελλήνια Παρουσίαση)

Κοινωνικό δράμα του Félix Estaire

Μετάφραση: Κατερίνα Χριστοδούλου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πολυχρονοπούλου

Παίζουν: Μπάμπης Χατζηδάκης, Άρτεμις Ορφανίδου

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη από 21 Οκτωβρίου έως 7 Ιανουαρίου

Το έργο του Ισπανού Félix Estaire, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ισπανία, όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, θίγει το θέμα του φαύλου κύκλου της βίας και των οδυνηρών συνεπειών του. Ένας πατέρας - αστυνομικός των ΜΑΤ -  έρχεται αντιμέτωπος, στη διαδήλωση, με την κόρη του. Πώς θα αντιδράσει; Τί θα ακολουθήσει; Ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτής της στιγμής στις ζωές και των δύο; Ποιες θεωρίες της ζωής του θα ανατραπούν;

ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΘΕΟΣ (2η χρονιά)

Μονόλογος του Μάκη Τσίτα - Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη

Παίζει: ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 24 Οκτωβρίου έως 10 Ιανουαρίου

Ο Μάκης Τσίτας τιμήθηκε, το 2014, με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το βιβλίο του Μάρτυς μου ο Θεός (Εκδόσεις Κίχλη, 2013).

Ο αφηγητής της ιστορίας - ένας τυπικός αντιήρωας της εποχής μας, άνθρωπος απλός, οπλισμένος με χιούμορ, με φαντασία και με μια ιδιαίτερη λεκτική ευφορία - έχοντας βρεθεί στα πενήντα του χωρίς δουλειά και με υγεία κλονισμένη, εξιστορεί τα πάθη που υφίσταται από παιδί στην αναμέτρησή του με τη σκληρή πραγματικότητα. Όλοι - οι γυναίκες που συναντά, οι εργοδότες του, ακόμη και η ίδια η οικογένειά του - τον προδίδουν, ενώ γύρω του διαγράφεται η εικόνα μιας κοινωνίας που, παρά την επιφανειακή ευμάρεια, βυθίζεται στην παρακμή. Μέσα από τον χειμαρρώδη μονόλογό του, που ακολουθεί τη ροή της σκέψης του, παρακολουθούμε τον αγώνα του να σταθεί όρθιος, ισορροπώντας ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό.

MARVIN'S ROOM (1η Πανελλήνια παρουσίαση)

Κοινωνικό δράμα του πολυβραβευμένου Scott McPherson

Μετάφραση: Μελισσάνθη Μάχουτ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς

Το καστ θα ανακοινωθεί σύντομα…

Κάθε Σάββατο και Κυριακή από 28 Νοεμβρίου έως 24 Απριλίου

Βραβείο Ένωσης Δραματουργών Hull- Warner 1991,

Βραβείο John Gassner,

Βραβείο Outer Critics Circle (1991-1992) για καλύτερη Off-Broadway παράσταση και

Βραβείο Drama Desk για καλύτερο έργο (1991-1992).

Το Marvin's Room μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Τζέρι Ζακς, με τους Μέριλ Στριπ, Νταϊάν Κίτον (ερμηνεία για την οποία κέρδισε την 3η της υποψηφιότητα Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου), Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Δύο αδελφές ξανασυναντιούνται μετά από χρόνια δίπλα στο κρεβάτι του ετοιμοθάνατου πατέρα τους. Τα έντονα συναισθήματα κι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που βαραίνει μία από τις δύο, απομακρύνουν την πικρία που χαρακτηρίζει τη σχέση τους και τις βοηθούν να δουν τη ζωή από διαφορετική οπτική γωνία. Ένα από τα πιο αστεία και συγκινητικά έργα για την αναζήτηση, την ανάγκη και την αξία της οικογένειας.

 

VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26, Βοτανικός

Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8’ περίπου με τα πόδια)

Τηλέφωνα: 213 0356472 / 6945 993870

Email: vaulttheatre.gr@gmail.