Kuzu (The Lamb) – Το Αρνάκι

Παραγωγή: Τουρκία/Γερμανία – 2014 

Διάρκεια: 87 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Kutlug Ataman

Πρωταγωνιστούν: Erdal Yildiz, Taner Birsel, Sila Lara Cantürk, Nesrin Cavadzade, Cahit Gök, Nursel Köse, Emel Goksu.

Υπόθεση: Σύμφωνα με τις παραδόσεις που επικρατούν στα χωριά της Ανατολίας, όταν γίνεται η προβλεπόμενη από τη θρησκεία τελετή περιτομής (σουνέτι) τότε σφάζουν αρνί και κάνουν το τραπέζι στο χωριό. Αυτό επιθυμεί και η φτωχή Μεντινέ για την περιτομή του 5χρονου μοναχογιού της Μερτ πλην όμως τα οικονομικά της οικογένειας δεν το επιτρέπουν αφού ο αχαΐρευτος ο άντρας της ο Ισμαήλ αλλού πατεί και αλλού βρίσκεται, πάντα με ένα τσιγάρο στο στόμα. Αποφασισμένη να τα καταφέρει, η 27χρονη Μεντινέ ωθεί την οικογένειά της να κόβει κλαδιά από το δάσος και να τα πουλάει, προκειμένου να βγάλουν τα χρήματα για να αγοράσουν το αρνί. Παράλληλα η ζηλιάρα μεγαλύτερη αδελφή του Μερτ, η σκανδαλιάρα Βιζντάν, τον πείθει πως αν δεν βρεθεί αρνί, τότε θα σφάξουν τον ίδιο για το εορταστικό τραπέζι «αφού έτσι λέει ο νόμος»… Ο πρεσβύτερος του χωριού βρίσκει στον Ισμαήλ δουλειά στα σφαγεία, όμως οι φίλοι του τον παρασύρουν στα δίχτυα μιας πληθωρικής τραγουδίστριας-πόρνης που του τρώει όσα λεφτά είχε μαζέψει. Αν και έρχονται τα πάνω κάτω, η Μεντινέ επιμένει ενώ ο τρομοκρατημένος πιτσιρίκος παίρνει τα βουνά για να βρει αρνί και να μη σφάξουν αυτόν. Η εξέλιξη όμως θα ξεπεράσει και την πιο ζωηρή φαντασία…

Ο συνδυασμός της σκέψης ενός μοντέρνου δυτικότροπου Τούρκου δημιουργού με μια ιστορία που περιέχει όλη τη σοφία ενός παραμυθιού της Ανατολής μας δίνει ένα εξαιρετικά πρωτότυπο αποτέλεσμα με γενναίες δόσεις μαύρου χιούμορ και οξυδερκούς κοινωνικής κριτικής, κάτι σαν μεταλλαγμένη ιστορία του Ναστραντίν Χότζα. Εξαιρετικά φωτογραφημένα χειμωνιάτικα τοπία αντανακλούν τον ψυχισμό των ηρώων που αγωνίζονται να προχωρήσουν τη ζωή τους και να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους ενάντια στο χρόνο που μοιάζει να κινείται αργόσυρτα σαν τις παρωχημένες θρησκευτικοκοινωνικές αντιλήψεις που φέρνουν σε αδιέξοδο τη νεαρή μητέρα, φορέα προόδου και αλλαγής. Ο Αταμάν πιστεύει με πάθος στην ηρωίδα του ωστόσο δεν απορρίπτει κανένα χαρακτήρα, αποδίδοντας σε όλους «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι». Ένας κόσμος τόσο μακριά και όμως τόσο δίπλα μας.

Βραβεία & Φεστιβάλ: Βραβείο C.I.C.A.E. στο Πανόραμα του Φεστιβάλ Βερολίνου - Βραβεία Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Α’ και Β’ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ της Αττάλειας - Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαράγιεβο - Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λονδίνου - Συμμετοχή στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης - Συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σιάτλ.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 01.10.15