Burnt - Ο Σεφ που έπαιζε με τη Φωτιά

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: John Wells

Πρωταγωνιστούν: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Riccardo Scamarcio, Omar Sy, Sam Keeley, Henry Goodman, Matthew Rhys, Stephen Campbell Moore, Emma Thompson, Uma Thurman, Lexi Benbow-Hart, Alicia Vikander, Lily James, Sarah Greene.

Υπόθεση: Ο ταλαντούχος σεφ Άνταμ Τζόουνς τα είχε όλα – και τα έχασε. Πρώην «κακό παιδί» των εστιατορίων του Παρισιού, με δύο αστέρια Michelin στο ρεζουμέ του, έφθασε τη ζωή του στα άκρα με ναρκωτικά, ασωτίες και κακή συμπεριφορά. «Καμμένος» αλλά καθαρός πια, βρίσκεται στους δρόμους του Λονδίνου έτοιμος να κάνει μια νέα αρχή στη νέα παγκόσμια πρωτεύουσα της γεύσης. Έχοντας τη βοήθεια ενός πλούσιου και αφοσιωμένου σ αυτόν εστιάτορα, με τον όρο να τον παρακολουθεί ψυχολόγος για να μην τον αφήσει να «ξεφύγει» πάλι, ξεκινά έναν αγώνα για να αποκτήσει το τρίτο αστέρι Michelin που του διαφεύγει. Ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ανηφορικός και ο Τζόουνς θα πρέπει να αφήσει πίσω ναρκισσισμούς, υστερίες και κακές συνήθειες και να πάρει στην ομάδα του τους καλύτερους, όπως την όμορφη και δυναμική Έλεν. Θα καταφέρει να έχει μια δεύτερη ευκαιρία; Και τελικά πόση σημασία έχει αυτό;

Ο Τζον Γουέλς, δημιουργός του Αύγουστου αλλά και παραγωγός σειρών όπως ER και West Wing, αποδεικνύεται πολύ επιμελής τόσο στη διεύθυνση ηθοποιών όσο κυρίως στην λεπτομερή ανασύσταση του κόσμου στον οποίο απλώνονται οι ιστορίες του, εδώ τα νέα high tech εστιατόρια της Λονδρέζικης Μητρόπολης. Έχοντας προσλάβει ως σύμβουλο ένα μεγάλο σεφ όπως ο Μάρκους Ουέρινγκ δεν αφήνει γωνιά ανεξερεύνητη από τα παρασκήνια του κόσμου της σύγχρονης υψηλής μαγειρικής. Ενός κόσμου κλειστού, σχεδόν αυτιστικού που αφορά εκείνο το μικρό μέρος της ανθρωπότητας που κατέχει το μεγάλο μερίδιο του πλούτου, κάτι που διακριτικά παραλείπεται να αναφερθεί. Αν και Αμερικάνικη παραγωγή, εξελίσσεται εξ ολοκλήρου στην Ευρώπη, παράγοντας που αντανακλά και στην αφηγηματική δομή της ταινίας, στο πολύπλοκο του κεντρικού χαρακτηρα με τον οποίο ο θεατής δεν είναι εύκολο να ταυτισθεί αλλά και στην ελαττωμένη δοση Αμερικανιάς τύπου «αγωνίζομαι να πετύχω γιατί μόνο αν έρθω πρώτος θα αποδείξω στον κόσμο ποιος είμαι». Γιατί είναι από αυτή τη βάση που ξεκινάει η ίντριγκα: την απατηλή λάμψη της ατομικιστικής ματαιοδοξίας που οδηγεί στον όλεθρο. Και σε αυτή τη βάση δεν θα είχε κανένα νόημα να επιστρέψει.

Η ταινία βέβαια δεν νοείται χωρίς την μαγνητική και μανιώδη παρουσία του Μπράντλεϊ Κούπερ αλλά και τη δυναμική γοητεία της Σιένα Μίλερ, που μετά το θρίαμβο του «Ελεύθερου σκοπευτή» ενώνουν ξανά τη χημεία τους, βάζοντας αυτή τη φορά φωτιά…στις κατσαρόλες. Για να είμαστε πιο ακριβείς βέβαια, αυτή τη φορά πρόκειται για τρίγωνο αφού υπάρχει και ο διακριτικά υπέροχος Ντάνιελ Μπρουλ στο ρόλο του Τόνι, κάτι παραπάνω από αφοσιωμένου ιδιοκτήτη εστιατορίου που έχει τη δική του κρυφή ατζέντα. Μια απολαυστική ταινία που πάνω από όλα ανοίγει την όρεξη.

Και λίγα λόγια για τα αστέρια Michelin

Ο οδηγός Michelin βραβεύει εστιατόρια με μηδέν έως τρία αστέρια, βασισμένος σε ανώνυμες κριτικές. Οι κριτικοί επικεντρώνονται στην ποιότητα, τεχνική, προσωπικότητα και συνέπεια του φαγητού όταν καλούνται να αποφασίσουν. Τα αστέρια αντιστοιχούν στα εξής χαρακτηριστικά:

1 αστέρι: ένα καλό μέρος για να σταματήσει κανείς το ταξίδι του. Απονέμεται σε πολύ καλά εστιατόρια της κατηγορίας τους, που σερβίρουν φαγητό σταθερά υψηλού επιπέδου.

2 αστέρια: ένα εστιατόριο για το οποίο αξίζει να κάνεις παράκαμψη. Έχει εξαιρετική κουζίνα, με πιάτα εξαιρετικής ποιότητας που έχουν παρασκευαστεί με προσοχή και ιδιαίτερη ικανότητα.

3 αστέρια: ένα εστιατόριο για το οποίο αξίζει να κάνετε ακόμη και ειδική διαδρομή. Έχει εξαιρετική κουζίνα, η οποία σερβίρει γεύματα ύψιστης ποιότητας. Χαρακτηριστικά πιάτα εκτελούνται με την μεγαλύτερη ακρίβεια, κάνοντας χρήση των καλύτερων υλικών.

Φοβερά σημαντικά για έναν σεφ, τα αστέρια Michelin απονέμονται από μια ομάδα ανώνυμων επιθεωρητών, που εξετάζουν προσεκτικά κάθε πτυχή των εστιατορίων: το φαγητό, την παρουσίαση, την ατμόσφαιρα του εστιατορίου και την πρωτοτυπία των πιάτων. «Είναι τα Όσκαρ του δικού μας κόσμου», λέει ο διάσημος σεφ και σύμβουλος παραγωγής της ταινίας Μάρκους Ουέρινγκ. «Αλλά, αντίθετα με τα Όσκαρ, μπορούν να μας τα αφαιρέσουν, άρα καθημερινά ρισκάρουμε να τα χάσουμε όλα».

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 22.10.15