Hotel Transylvania 2 – Ξενοδοχείο Για Τέρατα 2 (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 89 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Genndy Tartakovsky

Με τις φωνές των: Adam Sandler, Andy Samberg, Selena Gomez, Kevin James, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Asher Blinkoff, Fran Drescher, Molly Shannon, Megan Mullally, Nick Offerman, Dana Carvey, Rob Riggle και ο Mel Brooks στο ρόλο του παππού Vlad.

Στα ελληνικά ακούγονται: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Κωνσταντίνος Τζούμας, Άρης Λουμάκης, Ηλίας Ζερβός, Στεφανία Φιλιάδη, Δημήτρης Παπαδάτος, Βασίλης Μήλιος.

Υπόθεση: Μεγάλες οι αλλαγές στο Ξενοδοχείο του Κόμη Δράκουλα από τότε που η μονάκριβη κόρη του Μέιβις ερωτεύτηκε και παντρεύτηκε τον Τζόναθαν. Επιτέλους, οι πόρτες άνοιξαν και για τους κοινούς θνητούς, δηλαδή τους ανθρώπους με το ζεστό μυρωδάτο αίμα. Ο Κόμης όμως τρώγεται για το μέλλον που θα έχει το αξιολάτρευτο εγγονάκι του, ο Ντενίσεβιτς, που δεν δείχνει μέχρι στιγμής σημάδια βαμπιροσύνης. Η Μέιβις πάλι, φαίνεται να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας πιο φυσιολογικής ανατροφής του γιου της στον κόσμο των ανθρώπων και γι αυτό αποφασίζουν να πάνε έτσι για να διερευνήσουν την ατμόσφαιρα στα ανθρώπινα πεθερικά της στο Λος Άντζελες, αφήνοντας το μικρό στην επίβλεψη του παππού του. Ο Κόμης τότε δεν  χάνει καιρό και επιχειρεί να ξυπνήσει το τερατάκι μέσα στον εγγονό του. Η εκδρομή που οργανώνει δεν εξελίσσεται όπως την περίμενε ενώ πλησιάζουν τα 5α γενέθλια του Ντενίσεβιτς όπου όλα θα κριθούν οριστικά, Τα πράγματα όμως περιπλέκονται όταν επανεμφανίζεται ο Βλαντ, ξεχασμένος προπάππους και συντηρητικός στις δρακουλιάρικες απόψεις του πατέρας του Δράκουλα…

Οι χαριτωμένα ανατριχιαστικοί χαρακτήρες του Ξενοδοχείου για Τέρατα επιστρέφουν ανανεωμένοι τρία χρόνια αργότερα, όμως το σενάριο δεν τους δίνει και πολλά να κάνουν εκτός από το να περιφέρουν τον ευρηματικό τους σχεδιασμό κάνοντας μούτες και αστειάκια. Κρίμα γιατί ένα τόσο πρωτότυπο θέμα είχε δυνατότητες να απογειωθεί αντί να περιορισθεί σε τηλεοπτικής λογικής αυτοαναφορικά γκαγκ. Δεν του βγαίνει φαίνεται ούτε σε animation του παραγωγού, συνσεναριογράφου και πρωταγωνιστή Άνταμ Σάντλερ που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μια κλίση η καριέρα του. Τουλάχιστον δεν θα πεινάσει αφού οι εισπράξεις αναμένονται ικανοποιητικές. Πολλές λοιπόν έξυπνες ιδέες αλλά έλλειψη αφηγηματικού ρυθμού και στο βάθος ένας συντηρητικός ύμνος στην αμερικάνικη οικογένεια που γίνεται κουραστικός. Τα παιδάκια θα διασκεδάσουν. Και μάλιστα όταν στην ελληνική μεταγλώττιση συμμετέχουν δύο εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί όπως ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Κωνσταντίνος Τζούμας που χαρίζουν τις χαρακτηριστικές φωνές τους στο ξεκαρδιστικό δίδυμο προπάππου και παππού. Επίσης, διάφορους ρόλους έχει αναλάβει ο γνωστός μουσικός Άρης Λουμάκης, μέλος του συγκροτήματος REC. Παρακάτω εκτός από το trailer υπάρχει και ένα σύντομο φιλμ από τη μεταγλώττιση. 

Και μερικά Trivia 

Το Ξενοδοχείο για Τέρατα 2 διαδραματίζεται 7 χρόνια μετά την πρώτη ταινία. Τώρα πια ο Δράκουλας είναι 539 ετών, η Μέιβις 125 και ο Τζόνι 28. 

Η ταινία, παραγωγής Sony, χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί, περίπου 200 άτομα από διαφορετικές ειδικότητες ψηφιακού animation,  194 καινούριοι χαρακτήρες και 74 καινούρια περιβάλλοντα. 

Τα χρώματα, τα σχήματα και ο φωτισμός χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στον κόσμο των τεράτων και των ανθρώπων. Στον κόσμο των τεράτων τα χρώματα είναι κορεσμένα και τα σχήματα πιο μονολιθικά. Στον κόσμο των ανθρώπων οι δομές είναι πιο οριζόντιες, και τα χρώματα πιο μουντά. 

Στο ξενοδοχείο εμφανίζονται καινούριοι υπάλληλοι που έχουν εξειδίκευση σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες, ανάμεσα τους και ένα τέρας που χρησιμοποιεί μια εφαρμογή κινητού για να αλλοιώσει κι άλλο το ήδη κακάσχημο πρόσωπο του. 

Η ιδέα που θέλει η Μέιβις να αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι έγκυος κατά τη διάρκεια μιας πτήσης πρόεκυψε από μια παρόμοια σκηνή στην πρώτη ταινία η οποία τελικά δεν συμπεριλήφθηκε. Σε εκείνη, η γυναίκα του Δράκουλα, Μάρθα, του λέει ότι είναι έγκυος στη Μέιβις καθώς πετάνε μαζί. 

Η ομάδα σχεδιασμού παραγωγής έπρεπε να σκεφτεί έναν καλό λόγο που η κατασκήνωση Γουίνι-πακάκα έμεινε κρυφή στους ανθρώπους για χίλια χρόνια. Η ιδέα να τοποθετηθεί ανάμεσα σε πανύψηλα βουνά, ώστε τα βαμπίρ να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα όλη μέρα στο σκοτάδι και κρυφά από τους ανθρώπους προέκυψε από μια πραγματική πόλη στη Νορβηγία, το Rjukan, το οποίο είναι χτισμένο βαθιά σε ένα φαράγγι, χωρίς άμεση επαφή με το φως του ήλιου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα ένας τεράστιος καθρέφτης αντανακλά το φως στην πλατεία της πόλης. Για να δημιουργήσει τα βαμπιράκια που πηγαίνουν στην κατασκήνωση Γουίνι-πακάκα, η ομάδα έκανε πολλές συρραφές από άλλα μοντέλα και δημιούργησε μια λεγεώνα από κατασκηνωτές. 

Το κεφάλι του Βλαντ έχει σχήμα φέρετρου. Στην αρχή η ομάδα σχεδιασμού ήθελε ο Βλαντ να μένει σε ένα παλιομοδίτικο κάστρο, αλλά τελικά κατέληξε σε μια σπηλιά για να δείξει πόσο πολύ είχε απομονωθεί. 

Η Γούινι, το μικρό λυκάκι, έχει κι αυτό μεγαλώσει από την προηγούμενη ταινία. Έτσι δεν έχει πια πιπίλα  και η γούνα της έχει αλλάξει αρκετά. Όμως έχει διατηρήσει τα μεγάλα της μάτια, γεγονός που την κάνει ακαταμάχητα γλυκιά παρ’ όλο που δεν είναι πια μωρό. 

Ένας τρόπος για να είναι ξεκάθαρο ότι ο Τζόνι δεν ταιριάζει με την οικογένεια του ήταν ο σχεδιασμός του. Ενώ η μητέρα και η αδερφή του βασίζονται στο μοντέλο του Τζόνι, ο πατέρας του και τα αδέρφια του είναι κοντόχοντροι και γεροδεμένοι, το ακριβώς αντίθετο του Τζόνι, προκειμένου να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι ο Τζόνι έχει πάρει τον δικό του δρόμο. 

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 22.10.15