Court – Το Δικαστήριο

Παραγωγή: Ινδία – 2014 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Chaitanya Tamhane

Πρωταγωνιστούν: Usha Bane, Vivek Gomber , Pradeep Joshi, Geetanjali Kulkarni, Shirish Pawar, Vira Sathidar.

Υπόθεση: Ένας ηλικιωμένος τραγουδοποιός της Βομβάης συλλαμβάνεται κατηγορούμενος ότι ένα επαναστατικό του τραγούδι έκανε έναν εργάτη στις αποχετεύσεις του δήμου να αυτοκτονήσει. Η υπόθεση ξεκινά και συνεχώς αναβάλλεται μέχρι να προσκομισθούν νεότερα στοιχεία ή να έρθει κάποιος άλλος μάρτυρας. Ένα απαρχαιωμένο αποικιοκρατικής λογικής σύστημα που κρίνει ευκαιριακά και ψυχρά ανθρώπους που κυριολεκτικά βρίσκονται στο έλεός του. Έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου η ταινία παρακολουθεί την καθημερινότητα του συνηγόρου αλλά και του δικαστή και της δημόσιας κατήγορου, συνθέτοντας ένα πορτρέτο της σύγχρονης Ινδίας, που τηρουμένων των αναλογιών θα μπορούσε να είναι και η ελληνική κοινωνία.

Τέσσερα πρόσωπα, μια δίκη που πάει κι έρχεται και ποτέ δεν τελειώνει, ένα σύστημα νόμων του περασμένου αιώνα, άχρηστων και απαρχαιωμένων, εθνικές και ταξικές διαφορές που προκύπτουν μέσα από τη χρήση διαφορετικών γλωσσών και διαλέκτων και μια διεισδυτική ματιά σε μια ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη που έχει πολύ δρόμο ακόμη μέχρι να αποτινάξει το αποικιοκρατικό παρελθόν και να παραδεχθεί την φυλετική πολυμορφία της, τις άρρητες πολιτιστικές και ταξικές διαφορές που την χαρακτηρίζουν και την υποκριτική προσήλωση σε μια κοινωνικά αναίσθητη γραφειοκρατία. Να λοιπόν που υπάρχουν και χειρότερα από την Ελλάδα. Ο νεαρός και φέρελπις σκηνοθέτης συνθέτει ένα ευρύτερο πορτραίτο μιας κοινωνίας που εξαπλώνεται από την παρακμασμένη αίθουσα του δικαστηρίου στους πολύβουους δρόμους της τριτοκοσμικής μεγαλούπολης με τις κοινωνικές της ανισότητες σε πρώτο πλάνο. Αργό στην εξέλιξη του αλλά τελικά απολαυστικό το φιλμ προδιαγράφει δυναμικό κινηματογραφικό μέλλον για τον Τσαϊτάνια Ταμάνε.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Βενετίας και πλήθος ακόμη βραβείων για μια ταινία που επιλέχθηκε από την Ινδία για να διεκδικήσει (μάλλον βάσιμα) μια θέση στην 5άδα του φετινού ξενόγλωσσου Oscar. 

Διανομή: One from the Heart 

Στις αίθουσες από 29.10.15