Minuscule: La vallée des fourmis perdues - Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο – 2013 

Διάρκεια: 89 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Hélène Giraud, Thomas Szabo

Υπόθεση: Ένα ξέφωτο στο δάσος, ένα ζευγάρι που κάνει πικνίκ, μια ειδυλλιακή σκηνή που διακόπτεται όταν «σπάνε τα νερά» της γυναίκας και αναχωρούν βιαστικά παρατώντας πίσω τα φαγητά. Ένα κουτί με κύβους ζάχαρης θα είναι αιτία πολέμου ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών: τα μαύρα με αρχηγό τον Μαντίμπλ και τα κόκκινα με αρχηγό τον αδίστακτο και πολεμοχαρή Μπουτόρ. Στη μέση μια ορφανή πασχαλίτσα που έχουν περιθάλψει τα μαύρα μυρμήγκια και θα παίξει καθοριστικό ρόλο όταν ξεσπάσει η μεγάλη πολιορκία της φωλιάς των μαύρων μυρμηγκιών από τις στρατιές των κόκκινων.

Ευρηματικό, πρωτότυπο και τελικά συναρπαστικό το φιλμ αποτελεί διασκευή μιας τηλεοπτικής σειράς που είχε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία. Με μπάτζετ σχεδόν 20 εκατομμυρίων δολαρίων, πανάκριβο για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, γυρίστηκε σε φυσικές τοποθεσίες πάνω στις οποίες προστέθηκε ή προσαρμόστηκε ανάλογα η animation δράση. Χωρίς διαλόγους, γεμάτο χιούμορ και διδάγματα για τα παιδιά αλλά και με σινεφίλ αναφορές από Μπάστερ Κίτον μέχρι Ψυχώ βλέπεται ευχάριστα και από το ενήλικο κοινό.

Βραβεία Σεζάρ και Μαγκρίτ για καλύτερο animation, υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά βραβεία και πλήθος άλλων διακρίσεων για μια μεγάλη επιτυχία του Γαλλικού σινεμά. Το σερί των τελευταίων ετών στο χώρο του animation συνεχίζεται και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Διανομή: Seven Films & Spentzosfilm 

Στις αίθουσες από 19.11.15