Σύμπτωμα

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 87 λεπτά

Είδος: Μυστηρίου

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Άγγελος Φραντζής

Πρωταγωνιστούν: Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη, Γιάννης Νικολαίδης.

Λοιποί συντελεστές: Σενάριο: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος – Άγγελος Φραντζής, Παραγωγή: Οι κήποι, Φιλμική, 2/35, Φωτογραφία: Ηλίας Αδάμης, Σκηνικά: Δάφνη Κούτρα,  Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα, Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης, Μουσική: Coti K.

Υπόθεση: Είναι χειμώνας σε ένα απομονωμένο νησί όταν κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό τερατόμορφο πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Δείχνοντας βαθιά πίστη την οποία προσπαθεί συνεχώς να δυναμώσει, η ηρωίδα μας οδηγείται σε όλο και πιο ακραίες πράξεις που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση με το τέρας…

Μια μοναδική και ιδιόμορφη Ελληνική παραγωγή, η αισθητική της οποίας συγγενεύει με τον Τζόναθαν Γκλέιζερ και το προπέρσινο καλτ κομψοτέχνημα «Κάτω από το Δέρμα». Η γοητευτική, υπνωτιστική αφήγηση και η στιβαρή παρουσία της Κάτιας Γκουλιώνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο ενισχύουν την αποτελεσματικότητα αυτού του κρυπτικού φιλμικού πειράματος γύρω από την ουσία του κακού και τη σύγκρουσή του με την ηθική. Δυσνόητο, τραχύ και σχεδόν σουρεαλιστικό, σε αφήνει με την επιθυμία να το ξαναδείς ευθύς μόλις τελειώσει.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη «Το Σύμπτωμα είναι μια ταινία για όλα όσα νομίζουμε ότι είναι ο διάβολος…μια ποιητική έρευνα πάνω στην σκοτεινή και ανοίκεια πλευρά της ύπαρξης. Ένα φιλμ φανταστικού κινηματογράφου, με καρδιά μελοδράματος, που βυθίζεται στον υποσυνείδητο κόσμο μιας γυναίκας για να αγγίξει το σύμπτωμα της άγριας σύγκρουσης ανάμεσα στην ενόρμηση και την ηθική». Η πρωταγωνίστρια Κάτια Γκουλιώνη λέει για τον ρόλο της ότι «είναι μια ηρωίδα που πολεμάει κατ’ αρχήν με τον εαυτό της.  Με έναν εσωτερικό δαίμονα. Μια γυναίκα που όσο προσπαθεί να ενδυναμώσει την πίστη της στην νίκη του τέρατος, τόσο μοιάζει να το πλησιάζει.»

Το  χειμωνιάτικο τοπίο  της Αμοργού και της Τήνου αποτέλεσε ιδανικό σκηνικό για τις ανάγκες της ταινίας, τα γυρίσματα της οποίας κράτησαν 7 εβδομάδες. Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας. Το Σύμπτωμα είναι η 4η μεγάλου μήκους ταινία (Polaroid, Το όνειρο του σκύλου, Μέσα στο Δάσος) του Άγγελου Φραντζή, ο οποίος αυτή την περίοδο ετοιμάζει τη νέα του ταινία με τίτλο Virus.

Διανομή: Ανεξάρτητη 

Στις αίθουσες από 19.11.15