The Good Dinosaur – Ο Καλόσαυρος (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2015 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Animation

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Peter Sohn

Ακούγονται οι φωνές των: Jeffrey Wright, Frances McDormand, Raymond Ochoa, Jack Bright, Anna Paquin κ.α.  

Στην ελληνική βερσιόν ακούγονται οι: Γιάννης Στεφόπουλος, Μαρία Πλακίδη, Βαίτσα Πιερράκου, Νίκος Κατσάτσος, Σωτήρης Πιερράκος, Ντένης Μακρής, Σωτήρης Πιερράκος, Γιάννης Τσιμιτσέλης, Σοφία Παναηλίδου, Γιώργος Ματαράγκας, Άντρια Ράπτη, Δημήτρης Σταρόβας, Χρήστος Αμβραζής, Υακίνθη Παπαδοπούλου, Αργύρης Κανδύλης, Γιάννης Κατσαρός. Σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Πλακίδη, Μετάφραση: Ελένη Κουβοπούλου

Υπόθεση: Τι θα συνέβαινε αν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια ο αστεροειδής, που θεωρητικά άλλαξε τη ζωή στον πλανήτη, περνούσε ξυστά επιτρέποντας στους τεράστιους δεινόσαυρους να συνεχίσουν τη ζωή τους; Ξεκινώντας από αυτή τη βάση οδηγούμαστε σε ένα απέραντο αγρόκτημα όπου μια 5μελής οικογένεια Απατόσαυρων (επιστημονική ονομασία του Βροντόσαυρου) καλλιεργεί καλαμπόκια. Ο μικρός, αδύναμος και δειλός γιος της οικογένειας ο Άρλο, ανακαλύπτει τον κλέφτη που ρημάζει την αποθήκη τους. Είναι ένα μικρό ανθρωποειδές, ένα αγόρι που δεν μιλάει αλλά ακούει στο όνομα Σπόρος που του δίνει ο Άρλο. Η μοίρα όμως παίζει τραγικά παιχνίδια και ο μικρός Άρλο θα βρεθεί μετά από μια καταιγίδα στη μέση του πουθενά. Με τη βοήθεια του Σπόρου θα διασχίσει ένα κόσμο άγνωστο και αφιλόξενο για να γυρίσει στο σπίτι και να ξεπεράσει για πάντα τους φυσικούς του φόβους,

Μετά το αριστουργηματικό «Τα Μυαλά που Κουβαλάς», το πρωτοποριακό animation studio της Pixar αφηγείται μια ακόμα συναρπαστική και συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης. Με τον πρωτοεμφανιζόμενο στη σκηνοθεσία αλλά έμπειρο animator Πίτερ Σον να εικονογραφεί σαν καρτουνίστας Σπίλμπεργκ το συναισθηματικά φορτισμένο και πλούσιο σε ανατροπές σενάριο της Μεγκ ΛεΦοβ, σεναριογράφου επίσης του «Τα μυαλά που κουβαλάς», παρακολουθούμε μια γουέστερν βερσιόν της επιστροφής στην Ιθάκη, ένα animation που μας συστήνει ένα νέο αξιολάτρευτο καρτούν ήρωα καθώς και νέους πρωτότυπους χαρακτήρες όπως η οικογένεια των (τι άλλο;) κτηνοτρόφων τυραννόσαυρων.

Παρά τα πολύχρονα προβλήματα στη δημιουργία της που οδήγησαν στην αντικατάσταση του αρχικού δημιουργού της Μπομπ Πίτερσον και το ξαναγράψιμο του σεναρίου η ταινία τελικά ολοκληρώθηκε με τον πιο ευτυχή τρόπο, βρίσκοντας στο πρόσωπο του σκηνοθέτη Πίτερ Σον τον ιδανικό εφαρμοστή των ιδεών του studio για το έργο. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, πρόκειται για «την ιστορία ενός αγοριού και του σκύλου του, μόνο που στην ιστορία το αγόρι είναι ένας δεινόσαυρος και ο σκύλος είναι ένα αγόρι». Πρωτότυπο, συναρπαστικό και ιδιαίτερο, αναμένεται να ενθουσιάσει το παιδικό κοινό αλλά και τους μεγαλύτερους θεατές που θα τολμήσουν.

Υποψήφιο για Χρυσή Σφαίρα καλύτερου animation αλλά και για 10 βραβεία Annie (τα εξειδικευμένα βραβεία animation της Διεθνούς Ένωσης Ταινιών Animation).

Και μερικά παραλειπόμενα

Η συστολή του Άρλο αποτυπώνεται στον σχεδιασμό του, καθώς είναι μικρότερος και πιο λεπτός από τα αδέλφια του, ενώ η στάση του σώματος του είναι σκυφτή, τα μάτια του είναι γουρλωμένα και έχει ανασηκωμένα φρύδια. Για το σχεδιασμό του Σπόρου, οι δημιουργοί μελέτησαν μικρά αγόρια και μικρά ζωάκια, όπως σκύλους, ρακούν, γάτες και σκίουρους. Για τον σχεδιασμό του Μπαμπά, σημείο αναφοράς ήταν οι ελέφαντες. Η Μαμά από την άλλη μοιάζει με βροντόσαυρο.

Σχεδιαστικά, η οικογένεια Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από τους καουμπόιδες της Άγριας Δύσης, καθώς το κάτω μέρος της κορμοστασιάς τους θυμίζει άλογα που τρέχουν, ενώ το πάνω μέρος τους αναβάτες των αλόγων.

Η ομάδα της ταινίας έκανε εκτενή έρευνα για να καταλήξει στο ύφος της ταινίας. Απευθύνθηκε σε ειδικούς στην ανατομία των δεινοσαύρων, αλλά και σε παιδοψυχολόγους. Είδε και ξαναείδε πολλές κλασικές ταινίες, ανάμεσα τους τον Λόρενς της Αραβίας και το Στάσου Πλάι Μου.

Προκειμένου να εξοικειωθούν με τον τρόπο ζωής στα αχανή τοπία, οι δημιουργοί έκαναν ένα ταξίδι στο Όρεγκον και φιλοξενήθηκαν σε ένα ράντσο από μια οικογένεια με τα έξι παιδιά της. Εκεί είχαν συμμετοχή στις καθημερινές δουλειές και έμαθαν πολλά για τον συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Η οικογένεια των Τυραννόσαυρων είναι εμπνευσμένη από αυτή τη διαφωτιστική εμπειρία. ξαιτίας των αχανών και των εντυπωσιακών του τοπίων, ο Καλόσαυρος έχει τα περισσότερα εφέ από κάθε άλλη ταινία της Pixar.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ Mychael Danna (Life of Pi) με τον αδελφό του Jeff Danna. Οι δύο συνθέτες χρησιμοποίησαν έγχορδα, όπως το μπουζούκι και το μαντολίνο. Χρησιμοποίησαν επίσης ένα ξεκούρδιστο παιδικό πιάνο, που αγόρασαν σε ένα παζάρι, και εξασφάλισαν μια πιο ζεστή και οικεία χροιά στη μουσική αυτής της τρυφερής ιστορίας ενηλικίωσης.

Η ταινία θα προβάλλεται αποκλειστικά μεταγλωττισμένη στα Ελληνικά. Μαζί της θα προβάλλεται και το αριστουργηματικό μικρού μήκους καρτούν του Sanjay Patel «Sanjay’s Super Team».

Διανομή: Feelgood Entertainment 

Στις αίθουσες από 17.12.15