Durak (The Idiot) – Ο Ηλίθιος

Παραγωγή: Ρωσία – 2014 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Yuri Bykov

Πρωταγωνιστούν: Artyom Bystrov, Natalya Surkova, Νina Antyukhova, Sergey Artsibashev, Pyotr Barancheev, Nikolay Bendera, Ivan Bred, Nikolay Butenin, Ilya Isaev, Gordey Kobzev, Aleksandr Korshunov, Darya Moroz, Boris Nevzorov, Irina Nizina, Maksim Pinsker, Lyubov Rudenko, Olga Samoshina, Yuriy Tsurilo.

Υπόθεση: Ο νεαρός Ντίμα είναι υδραυλικός σε μια επαρχιακή πόλη της Ρωσίας. Παντρεμένος με μωρό, τίμιος και ιδεαλιστής σαν τον πατέρα του, ζει με τη γυναίκα του στο φτωχικό διαμέρισμα των γονιών του. Ο Ντίμα θέλει να ξεφύγει από τη μιζέρια, για αυτό μελετά για να γίνει μηχανικός. Ένα βράδυ τον καλούν εκτάκτως σε μια πολυώροφη εργατική πολυκατοικία για μια διαρροή. Αν και δεν είναι η αρμοδιότητά του, αντιλαμβάνεται με τρόμο ότι το κτίριο όπου στοιβάζονται δεκάδες οικογένειες πρέπει να εκκενωθεί γιατί είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Αμέσως τρέχει να ειδοποιήσει τις αρχές, τη δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους, που εκείνη την ώρα βρίσκονται μαζεμένοι στο πάρτι γενεθλίων της δημάρχου. Όσο όμως περνάει η ώρα τόσο καταλαβαίνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Όλη τη νύχτα τρέχει πίσω από τους διεφθαρμένους τοπικούς αξιωματούχους σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να σώσει εκείνους που η εξουσία έχει αποφασίσει να θυσιάσει.

Σύμφωνα με αυτό το αγωνιώδες κοινωνικό θρίλερ, η διαφθορά έχει διαβρώσει απόλυτα τη μετασοβιετική Ρωσία με τρόπο που να κάνει τον υπόλοιπο κόσμο να φαντάζει αγγελικά πλασμένος. Σ αυτόν τον κόσμο που οι προνομιούχες κάστες των ανώτερων υπάλληλων είναι τόσο διαπλεκόμενες που θα έφθαναν (και φθάνουν) ακόμη και στο έγκλημα προκειμένου να διατηρήσουν τα προνόμιά τους, θεωρείται ηλίθιος ο τίμιος, αυτός που «πάει με το σταυρό στο χέρι». Απέναντί του η δήμαρχος, συμβολική μητερούλα Ρωσία που από τη μια νοιάζεται για την πολιτεία της και από την άλλη βρίσκεται στην καρδιά της διαφθοράς, εξουσιάζοντας απόλυτα τον εσμό των άχρηστων αξιωματούχων που την περιβάλλουν. Δίπλα του, τα υποψήφια θύματα, ένα συνονθύλευμα αλκοολικών, ναρκομανών, αμόρφωτων και απελπισμένων η αξία της σωτηρίας του οποίων τίθεται υπό συνεχή αμφισβήτηση. Συνθλιβόμενος ανάμεσα στη διαφθορά της εξουσίας και την εξαχρείωση του όχλου ο καλοκάγαθος υδραυλικός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Ένας άνθρωπος μόνος απέναντι σε ένα σύστημα-ανοιχτό απόστημα, εκεί που ο Φρανκ Κάπρα συναντά τον Φραντς Κάφκα, πρέπει να είναι θεός για να αντέξει. Ή ηλίθιος με την έννοια του Ντοστογιέφσκι.

Ο δυναμικός Γιούρι Μπίκοβ σκιαγραφεί ένα καθόλου κολακευτικό πορτραίτο της σύγχρονης Ρωσίας που πέρασε από τον κομματικό σχεδιασμό σε έναν, ο θεός να τον κάνει, καπιταλισμό, παρουσιάζοντας ένα σκοτεινό, μίζερο και βρώμικο αστικό τοπίο, μια κόλαση επί της γης με δεσμοφύλακες μια παρέα που κλέβει, μπεκροπίνει και συνωμοτεί αδιάκοπα. Συγκλονιστική η Ναταλία Σουρκόβα στο γεμάτο αντιφάσεις ρόλο της δημάρχου αλλά και ο βραβευμένος στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, Αρτέμ Μπιστρόφ, στο ρόλο του Ντίμα. Μια ταινία που τιμά το ένδοξο παρελθόν του Ρώσικου σινεμά και δίνει υποσχέσεις για το μέλλον, αν βέβαια δεν κοπεί στο μέλλον (κάτι που έχει ανεπίσημα ακουστεί) η κρατική χρηματοδότηση προς τόσο επικριτικές φιλμικές απόψεις.

Η ταινία έκανε την Παγκόσμια Πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, τον Αύγουστο του 2014.

Βραβεία

•          Ανδρική Ερμηνεία (Artem Bystrov) - Locarno International Film Festival 2014,

•          Ανθρωπιστικό βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής  - Locarno IFF 2014,

•          First Prize & Special Mention of the Junior Jury - Locarno IFF 2014

•          Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου - Sochi Film Festival 2014

•          Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Les Arcs Film Festival 2014

•          Βραβείο Διεύθυνσης Φωτογραφίας - Les Arcs Film Festival

•          Βραβείο Επιτροπής Νεότητας - Les Arcs Film Festival

Διανομή: One from the Heart

Στις αίθουσες από 17.12.15