Ο Αθανάσιος Σίμογλου και η ποίηση του Καβάφη

Δεν πάει πολύς καιρός που η ιστορική αίθουσα του Αθηναϊκού Κέντρου φιλοξένησε ένα μοναδικό κοντσέρτο. Η αθάνατη ποίηση του μεγάλου Αλεξανδρινού μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη γέμισε τη μεγάλη αίθουσα, μελοποιημένη με μοναδικό, βαθιά ελληνικό, τρόπο από τον Αθανάσιο Σίμογλου.

Ο κ. Σίμογλου δεν είναι ένας συνηθισμένος συνθέτης. Γεννημένος το 1954 στο Διδυμότειχο, σπούδασε Ιατρική αλλά και Μουσική, αφού εκτός από τον απαραίτητο σε κάθε Έλληνα επαγγελματικό προσανατολισμό, είχε μέσα του από παιδί το σαράκι της τέχνης, όπως και κάθε Έλληνας κάποτε (δυστυχώς όχι πια…). Από το 1983 εγκαταστάθηκε στη Γερμανία, όπου και ξεκίνησε να εξασκεί το Ιατρικό επάγγελμα. Παράλληλα, από την ίδια χρονιά και από μια συγκυρία (εορτασμός των 50 χρόνων από το θάνατο του Καβάφη) ξεκίνησε η μουσική του σχέση με τον ποιητή που ολοκληρώθηκε 36 τραγούδια αργότερα, το 2010. Στο ενδιάμεσο κυκλοφόρησαν δύο CD με μελοποιημένη ποίηση ενώ επιτέλους έφθασε η ώρα, η δισκογραφική τριλογία να ολοκληρωθεί με την κυκλοφορία του τρίτου CD με τίτλο Theisis. Με αφορμή αυτή την κυκλοφορία, οργανώθηκε μια σειρά συναυλιών η τελευταία των οποίων έφερε τον κ. Σίμογλου στο κέντρο της Αθήνας.

Οι εκλεκτοί τυχεροί απόλαυσαν μια μουσική βραδιά υψηλών προδιαγραφών και ακόμη υψηλότερης συναισθηματικής φόρτισης. Διότι όταν λέμε κοντσέρτο μην πάει ο νους σας σε δυτικότροπες συμφωνίες αρμονικής τελειότητας και εγκεφαλικής σύλληψης. Εδώ μιλάμε για Ελλάδα, συναίσθημα, τρόπους αρχαίους, φρύγιους και δώριους, ιδανικό πάντρεμα του λόγου του ποιητή με την ψυχή του συνθέτη. Ένα πάντρεμα που επεκτείνεται και σε άλλα κοινά στοιχεία του συνθέτη με τον ποιητή: και οι δύο κοσμοπολίτες, και οι δύο καλλιτέχνες με παράλληλη άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος.

Αλλά και η ορχήστρα υπό την διεύθυνση του νέου μαέστρου Κωνσταντίνου Δημηνάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή της Orpheus Kammerorchester της Βιέννης, και οι διακεκριμένοι σολίστ Βασιλική Καραγιάννη και Κύρος Πατσαλίδης υπήρξαν άψογοι διεκπεραιωτές αυτής της ευτυχούς μουσικής συνάντησης!

Ο Αθανάσιος Σίμογλου δεν είναι ο μόνος που έχει μελοποιήσει Καβάφη με πιο διάσημο τον μαέστρο και συνθέτη Δημήτρη Μητρόπουλο. Και βέβαια έχει συνθέσει και άλλα έργα, συμφωνίες, τραγούδια κλπ. Αυτή όμως η καβαφική τριλογία, με τον συναισθηματικό πλούτο που κουβαλάει, είναι ικανή από μόνη της να τον κατατάξει στους αγαπημένους λυρικούς δημιουργούς της εποχής μας. Και επιτέλους να τον κάνει γνωστό και στην πρώτη πατρίδα του. Ακούει το Μέγαρο; …