Brooklyn

Παραγωγή: Ιρλανδία/Βρετανία/Καναδάς – 2015 

Διάρκεια: 111 λεπτά

Είδος: Ρομαντικό Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: John Crowley

Πρωταγωνιστούν: Saoirse Ronan, Emory Cohen, Domhnall Gleeson, Jim Broadbent, Julie Walters, Bríd Brennan, Jane Brennan, Fiona Glascott, Jessica Paré.

Υπόθεση: Βρισκόμαστε στη φτωχή αλλά πανέμορφη Ιρλανδία του 1952. Η Έιλις ζει μαζί με τη λογίστρια αδελφή της και τη χήρα μητέρα τους σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Η ζωή για την άβγαλτη Έιλις είναι δύσκολη και χωρίς προοπτικές. Όταν λοιπόν η αδελφή της κανονίζει με ένα γνωστό τους ιερέα να τη στείλει να ζήσει και να δουλέψει στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, η Έιλις δέχεται με ένα μείγμα χαράς και ανησυχίας τη νέα αυτή πρόκληση. Αφήνοντας πίσω ό,τι ήταν σημαντικό για εκείνη, ταξιδεύει για την Αμερική όπου τα πράγματα τελικά δεν εξελίσσονται και τόσο άσχημα. Με την υποστήριξη της ντόπιας εκκλησίας βρίσκει στέγη και δουλειά αλλά και τον έρωτα στο γλυκό πρόσωπο του Ιταλοαμερικανού Τόνι. Όμως αναγκάζεται να επιστρέψει προσωρινά όταν κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στην πατρίδα και εκεί βρίσκει την παλιά της ζωή και μια νέα ερωτική πρόκληση στο πρόσωπο του ντόπιου ομορφόπαιδου Τζιμ. Το δίλημμα ανάμεσα στο νέο και το παλιό και σε ό.τι αυτά συνεπάγονται είναι φοβερό. Η απόφασή της θα καθορίσει το πού είναι το πραγματικό της σπίτι και, τελικά, ποια η ζωή που θέλει να ζήσει.

Home is where the heart is… αλλά η καρδιά της Έϊλις που είναι ούτε η ίδια δεν είναι σίγουρη. Πώς να βγάλει από την ψυχή της την όμορφη και γλυκιά πατρίδα της και να αποφασίσει να γίνει πολίτης ενός νέου κόσμου που υπόσχεται τα πάντα; Ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά η ταινία παίζει με το θεατή ένα συναισθηματικό παιχνίδι, φέρνοντάς τον στη θέση της ηρωίδας. Πολλά τα υπέρ του νέου κόσμου με το Μπρούκλιν να φαντάζει πολύβουο και αστραφτερό σε σχέση με το ήσυχο και γραφικό χωριό της Ιρλανδίας και με το «καινούργιο πράγμα να είναι άλλο πράγμα» στο πανέμορφο πρόσωπο του «μακαρονά» Τόνι. Από την άλλη η ήρεμη και αξιοπρεπής ζωή που υπόσχεται ο Τζιμ πίσω στην πατρίδα είναι μια πολύ ελκυστική και safe  επιλογή… Διασκευάζοντας το μυθιστόρημα του Κολμ Τόιμπιν, ο διάσημος συγγραφέας και σεναριογράφος Νικ Χόρνμπι και ο ευαίσθητος σκηνοθέτης του Intermission Τζον Κρόουλι, διατείνονται ότι προσπάθησαν στο πρόσωπο της Έιλις να αποτυπώσουν την ιστορία της διαρκούς μεταναστευτικής ροής από τη μια χώρα στην άλλη. Να διηγηθούν τη σχέση ψυχικής εξάρτησης δύο χωρών, εκ των οποίων η μια τροφοδοτούσε συνεχώς και αποκλειστικά την άλλη με έμψυχο υλικό. Ακολουθώντας την αντίθετη πορεία από τον κλασσικό Ήσυχο Άνθρωπο του Τζον Φορντ που γυρίστηκε το 1952 και στον οποίο γίνεται αναφορά,  εν μέρει το καταφέρνουν. Ωστόσο, παρουσιάζουν την Αμερική με υπερβολικά ζαχαρωμένα χρώματα και γεμάτη από θετική ενέργεια, με την Καθολική Εκκλησία σε ρόλο πανταχού παρόντα αρωγού και τις οικογενειακές αξίες στην πρώτη γραμμή. Ίσως και να ήταν έτσι τότε ο Νέος Κόσμος στα μάτια του Παλιού, ίσως και να υπερβάλλουν. Από την άλλη αγαπούν κι αυτοί αρκετά τον όμορφο παλιό κόσμο της Ιρλανδίας, παρουσιάζοντας ένα χωριό γραφικό με κατοίκους βγαλμένους από παλιές κομεντί του βρετανικού κινηματογράφου

Το κύριο ατού της ταινίας είναι η, υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα και βραβείο SAG, ερμηνεία της Σούρσι Ρόναν, του μικρού κοριτσιού από το Atonement που μεγάλωσε και έγινε ερμηνεύτρια αξιώσεων. Με ένα καθαρά και διαχρονικά Ιρλανδέζικο πρόσωπο και ένα βλέμμα ανήσυχο, ερευνητικό αλλά και αποφασισμένο η Ρόναν κυριαρχεί σε ολόκληρη την ταινία. Αν το σύνολο δεν ολίσθαινε συχνά προς το μελοδραματικό φωτορομάντζο εποχής θα μιλούσαμε για μια από τις καλύτερες σινεφίλ στιγμές του 2015. Αλλά και έτσι παρακολουθείται με ενδιαφέρον αλλά και απόλαυση για κάποιους δεύτερους ρόλους όπως η θεοσεβούμενη υπέροχη λοκαντιέρα της Τζούλι Γουόλτερς. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 British independent film awards κερδίζοντας αυτό της γυναικείας ερμηνείας.

Διανομή: Odeon 

Στις αίθουσες από 31.12.15