How to be single – Οδηγός για Singles

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Ερωτική Κομεντί

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Christian Ditter

Πρωταγωνιστούν: Dakota Johnson, Rebel Wilson, Leslie Mann, Alison Brie, Damon Wayans Jr., Anders Holm, Nicholas Braun, Jake Lacy, Jason Mantzoukas, Colin Jost.

Υπόθεση: Η Άλις που βρίσκεται κάποια χρόνια σε σχέση με ένα αξιαγάπητο πρώην συμφοιτητή της, αποφασίζει να τον αφήσει δοκιμαστικά για κάποιο διάστημα προκειμένου να «ανακαλύψει τον εαυτό της και τις πραγματικές της επιθυμίες». Πιάνει δουλειά σε μια δικηγορική φίρμα όπου γνωρίζει την ατίθαση και party animal  Ρόμπιν που την μυεί στην ξέφρενη ζωή των singles. Πάρτι, ποτά, ξενύχτια, ευκαιριακό σεξ. Από την άλλη η μεγαλύτερη αδελφή της Άλις ψάχνει δωρητή σπέρματος για να αποκτήσει παιδί, ενώ διάφοροι άλλοι χαρακτήρες περιφέρονται γύρω τους, κάνοντας παιγνίδι. Ένας ερωτύλος μπάρμαν που ξαποστέλνει τις κατακτήσεις του πριν ξημερώσει καν, μια blogger που ψάχνει ταίρι, ένας πλούσιος χήρος με προβλήματα προσαρμογής και λοιπές μοναχικές καρδιές. Ανάμεσα σε ερωτικά μηνύματα και one-night stands, κοινό σημείο όλων αυτών των ανύπανδρων ανδρών και γυναικών, είναι η ανάγκη να μάθουν να ζουν μόνοι σε ένα κόσμο που η έννοια της αγάπης αλλάζει διαρκώς.

Στη σύγχρονη Νέα Υόρκη η μοναξιά πλέον έχει αναχθεί σε επιστήμη. Με το πιασάρικο όνομα single καλύπτεται μια τεράστια συνομοταξία ανθρώπων όλων των φύλων και των ερωτικών προτιμήσεων, κυρίως μεσοαστών και καλλιτεχνών, που έχοντας εξασφαλίσει τα προς το ζειν ασχολούνται στον ελεύθερο χρόνο τους αποκλειστικά με το σεξ μιας χρήσεως, κατά προτίμηση συνοδεία ποτού και «μαύρου». Όσο οι άνθρωποι κλείνονται στο καβούκι τους τόσο περισσότερο τα κοινωνικά μοντέλα αλλάζουν και το Sex and the city, σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής που έκλεισε με τη Lehman Brothers, νεκρανασταίνεται και παίρνει αμπάριζα σεξ και κρεβάτια. Το σεξ μετατρέπεται σε νευρωτικό αυτοσκοπό και η χαρά της ερωτικής επαφής σε σπορ ψυχαναγκασμού που καλύπτει το φόβο της έκθεσης της ψυχής. Πόσο βαρετό και ματαιόδοξο, πόσο μακριά πια από την κατάσταση των πραγμάτων στη μικρή μας κατεστραμμένη χώρα. Κι αν αυτός ο νευρωτικός τρόπος απόκρυψης του εσωτερικού κενού πλασάρεται ως διασκεδαστική εναλλακτική στάση ζωής απέναντι στο συντηρητικό μικροαστισμό της Αμερικής που απλώνεται πέρα από το Χάντσον, δεν μπορεί να κρύψει τον εξωραϊσμό της απομόνωσης του ατόμου που έχει αναχθεί σε επίσημη κοινωνική ιδεολογία της εποχής των πολυεθνικών. Και όχι, αυτό εδώ δεν είναι θηλυκή βερσιόν του Hangover… αν και η διασκεδαστική Ρέμπελ Γουίλσον προσπαθεί φιλότιμα.

Από ένα φιλμ που διασκευάζει μυθιστόρημα της Λιζ Τουτσίλο, σεναριογράφου επεισοδίων των «Sex and the City», δεν περιμένεις σήμερα κάτι καλύτερο. Ακόμη και να παραβλέψουμε το κοινωνικό πλαίσιο της ιστορίας, η ταινία και πάλι χάνει σε αισθητικό επίπεδο, όντας αποσπασματική, προβλέψιμη και σχηματική. Κρίμα στη Νέα Υόρκη. Η πόλη του μεγάλου Μήλου μας έχει δείξει και καλύτερα πρόσωπα. Αν πάντως αυτή είναι η πρόταση της εβδομάδας για το γουηκέντ του Αγίου Βαλεντίνου διεθνώς, τότε τι να πω…πάω πάσο και θα μιλήσει το ταμείο της Δευτέρας.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 11.02.16