Trumbo

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 124 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Jay Roach

Πρωταγωνιστούν: Bryan Cranston, Michael Stuhlbarg, David Maldonado, John Getz, Diane Lane, Helen Mirren, David James Elliott, Toby Nichols, Elle Fanning, John Goodman, Alan Tudyk, Louis C.K., Dan Bakkedahl, Richard Portnow, Roger Bart, Johnny Sneed, Stephen Root, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Dean O’ Gorman, Christian Berkel,

Υπόθεση: Το τέλος του Β΄παγκόσμιου πολέμου βρίσκει την ανθρωπότητα μέσα σε ένα νέο πόλεμο, υπόγειο και ανελέητο, τον Ψυχρό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων τους. Στο Χόλιγουντ της εποχής έχει αρχίσει ένα νέο αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών με επικεφαλής την φοβερή και τρομερή κοσμικογράφο Χέντα Χόπερ που έχει βαλθεί να καταστρέψει τους κομμουνιστές της βιομηχανίας του θεάματος. Σύμμαχός της η Πατριωτική Συμμαχία, μια ένωση καλλιτεχνών του Χόλιγουντ και μεγαλύτερος εχθρός της ο διάσημος και ακριβοπληρωμένος σεναριογράφος Ντάλτον Τράμπο. Ο Τράμπο, ιδεολόγος και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ακτιβιστής που υποστηρίζει τα εργατικά συνδικάτα, την ισοτιμία στους μισθούς και τα πολιτικά δικαιώματα είναι ταυτόχρονα πλούσιος και ευτυχισμένος οικογενειάρχης με τρία παιδιά και με έντονη κοινωνική ζωή. Ένας μοναδικός χαρακτήρας με τις αντιφάσεις του και την ευφυία του, μπαίνει στο στόχαστρο της σκοτεινής Χέντα αλλά και των μυστικών υπηρεσιών. Όταν το 1947 καλείται μαζί με άλλους συναδέλφους του να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Ενεργειών, ο Τράμπο αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις και καταλήγει σε μια ομοσπονδιακή φυλακή καταδικασμένος για περιφρόνηση του Κογκρέσου μαζί με άλλους καλλιτέχνες, την περιβόητη λίστα των Hollywood Ten. Για τα επόμενα 13 χρόνια, όλα τα μεγάλα στούντιο του Χόλιγουντ αρνούνται να προσλάβουν τον Τράμπο από φόβο μήπως συνδεθούν με τις ριζοσπαστικές πολιτικές του αντιλήψεις. Αυτός αναγκάζεται να πουλήσει το σπίτι του, ενώ οι φίλοι, οι συνάδελφοι και οι γείτονες τον αποφεύγουν. Μη μπορώντας να στερηθεί την τέχνη του, συνεχίζει ακάθεκτος να γράφει σενάρια, είτε χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο είτε με την υπογραφή άλλων σεναριογράφων. Καταφέρνει να κερδίσει 2 Όσκαρ, το ένα με ψευδώνυμο για το The Brave One και το άλλο για το Roman Holiday χρησιμοποιώντας για βιτρίνα έναν άλλο σεναριογράφο, τον φίλο του Ian McLellan Hunter (το οποίο του απονεμήθηκε τελικά μετά θάνατον).

Μια αξιοπρεπής, τηλεοπτικών επιρροών, βιογραφία με πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή του κλίματος του Χόλιγουντ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και με βασικό ατού την εξαιρετική πολύπλευρη ερμηνεία του Μπράιαν Κράνστον στο ρόλο του Τράμπο. Ο θρυλικός πρωταγωνιστής του τηλεοπτικού Breaking Bad, καταφέρνει να αποδώσει με ακρίβεια τις αντιφάσεις ενός χαρακτήρα ιδιοφυή που σήμερα μόνο κομμουνιστής δεν θα χαρακτηριζόταν αν και στην εποχή του ήταν καραμπινάτο μέλος του αντίστοιχου κόμματος. Περιζήτητος και ακριβοπληρωμένος σεναριογράφος στην αρχή και μετά καταδιωγμένος και καταδικασμένος αλλά πάντα αξιοπρεπής και φλεγματικός, μετά από χρόνια στο περιθώριο, βρήκε απρόσμενους συμμάχους κοντά στο τέλος της αντικομμουνιστικής υστερίας όπως ο σούπερσταρ της εποχής Κερκ Ντάγκλας που τα έβαλε με το σύστημα και επέβαλε ξανά τον Τράμπο ως καλλιτεχνική υπογραφή με το Σπάρτακο του 1960.

Πολλές μικρές λεπτομέρειες από το περιθώριο της Ιστορίας και ο φωτισμός άγνωστων πτυχών διάσημων καλλιτεχνών της εποχής κάνουν την ταινία άκρως ενδιαφέρουσα για το σινεφίλ κοινό. Απόλυτα δικαιολογημένη η υποψηφιότητα Oscar για τον υπέροχο πρωταγωνιστή και καλοδεχούμενη η επιστροφή της ώριμης Νταιάν Λέιν στο ρόλο της συζύγου του. Κορυφαία όπως πάντα η Έλεν Μίρεν, στο ρόλο της απεχθούς Χέντα Χόπερ.  

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 11.02.16