Un+Une – Μια αγκαλιά στην άκρη του κόσμου

Παραγωγή: Γαλλία - 2015 

Διάρκεια: 115 λεπτά

Είδος: Αισθηματική Κομεντί

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Claude Lelouch

Πρωταγωνιστούν: Jean Dujardin, Elsa Zylberstein, Christophe Lambert, Alice Pol, Rahul Vohra, Shriya Pilgaonkar, Abhishek Krishnan, Venantino Venantini

Υπόθεση: Ο Αντουάν είναι ένας διάσημος συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής που μοιάζει λίγο στους ήρωες των ταινιών του: γοητευτικός, πετυχημένος, χιουμορίστας και κομματάκι φλεγματικός. Όταν ταξιδεύει στην Ινδία για να δουλέψει σε μία ιδιαίτερα πρωτότυπη εκδοχή του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», γνωρίζει την Άννα, σύζυγο του Γάλλου Πρέσβη, που δεν του μοιάζει σε τίποτα, αλλά τον ελκύει περισσότερο από όλες τις άλλες γυναίκες που έχει γνωρίσει. Μαζί, θα ζήσουν μια απίστευτη περιπέτεια και θα κοιτάξουν τη ζωή με άλλα μάτια (με άλλα μάτια θα την κοιτάξουν και οι αντίστοιχοι σύντροφοί τους αλλά αυτό είναι άλλη ταινία)…

Ένας άνδρας και μια γυναίκα, σε βερσιόν «πενήντα χρόνια μετά»… Η πρώτη αντίδραση: σκηνοθεσία Κλωντ Λελούς; Ζει; Απίστευτο, Θαύμα! Η αλήθεια είναι ότι ο 79χρονος μάστερ του ιλουστρασιόν μελό ζει και βασιλεύει και ταινίες γυρίζει που βέβαια δεν προβάλλονται εκτός Γαλλίας, αφού το κοινό του έχει αρχίσει να «αραιώνει»…Η αλήθεια είναι επίσης ότι η συνταγή Λελούς φθάνει στο απόγειό της με αυτό το εξαιρετικά φωτογραφημένο οδοιπορικό σε μια εξωτική χώρα. Δύο λαμπεροί πρωταγωνιστές με άριστη χημεία μεταξύ τους, μια εξωτική κουλτούρα αγάπης και ανοχής στο κάδρο και το l’amour toujour μετατρέπεται σε πανανθρώπινο ύμνο μεταφυσικής αγάπης, έτσι σαν από θαύμα. Στο βάθος περνάνε ακαθόριστα κάποιες εικόνες φτώχιας και ανέχειας που σε ένα Slumdog Millionaire θα έβγαζαν μάτι αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ακόμη και ο λασπωμένος Γάγγης παρουσιάζεται ως γραφικό ποτάμι και όχι ως μολυσμένος και επικίνδυνος οχετός που διαρρέει τη Βόρεια Ινδία.

Σχετικά με την καλλιτεχνική κοσμοθεωρία του, αυτός ο auteur επιφανείας έχει να δηλώσει τα εξής: «Έχω δύο μεγάλες αγάπες: τη ζωή και το σινεμά. Το σινεμά μού επιτρέπει να κάνω τους ανθρώπους να αγαπήσουν τη ζωή. Αν και γνωρίζω πολύ καλά την φρίκη της ζωής, είμαι ερωτευμένος μαζί της και θέλω να κάνω όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να νιώσουν το ίδιο. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η αρνητική διάθεση έχει γίνει σημαντικότερη από την θετική. Από τη μια ταινία στην άλλη, αναρωτιέμαι διαρκώς πώς να κάνω τους ανθρώπους να αγαπήσουν τη ζωή, που μας δίνει τόσα. Πιστεύω στην δύναμη του σινεμά να αλλάξει τους ανθρώπους σε δύο ώρες».

Το κοινό του Βίπερ-Νόρα με μεταφυσικές ανησυχίες θα απολαύσει αυτό το επιδερμικό ταξιδάκι αναψυχής και το ταλαντούχο πρωταγωνιστικό δίδυμο, ωστόσο ο μεσιέ Λελούς θα είχε πολλά να διδαχθεί από το σινεμά πχ του Παπακαλιάτη. 

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 11.02.16