Zvizdan – Καυτός Ήλιος

Παραγωγή: Κροατία/Σερβία/Σλοβενία - 2015 

Διάρκεια: 123 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Dalibor Matanic

Πρωταγωνιστούν: Tihana Lazovic, Goran Markovic, Nives Ivankovic, Dado Cosic. Stipe Radoja, Trpimir Jurkic.

Υπόθεση: Σε μια γραφική γωνιά της υπό διάλυση Γιουγκοσλαβίας μια ιστορία αγάπης εμποδίζεται από τις φλόγες του πολέμου που έρχεται. Σύννεφα σκεπάζουν τον ουρανό ενός  όμορφου παραλιακού χωριού καθώς ο έρωτας χάνει τη μάχη. 2001: Πάνω στα αποκαίδια ενός παρανοϊκού πολέμου ένα αγόρι κι ένα κορίτσι διαφορετικής εθνοτικής προέλευσης προσπαθούν να ζήσουν έναν έρωτα αλλά τα σημάδια του πολέμου είναι νωπά ακόμη και η φλόγα της αγάπης δεν μπορεί να τα ζεστάνει. 2011: Ο καιρός έχει περάσει αλλά το παρελθόν έχει αφήσει σημάδια στις καρδιές δυο νέων που αγαπήθηκαν πολύ. Στο χέρι τους είναι αν θα αποφασίσουν να προχωρήσουν ξανά μαζί στη νέα περίοδο ειρήνης ή αν θα μείνουν δέσμιοι του φοβερού παρελθόντος.

Τρεις διαφορετικές ιστορίες αγάπης με φόντο τρεις διαδοχικές δεκαετίες, κάπου σε μια γωνιά της παλιάς Γιουγκοσλαβίας. Διαφορετικοί άνθρωποι, ίδιες ψυχές. Κάτι που τονίζεται από τη χρήση του ίδιου πρωταγωνιστικού ζευγαριού και στις τρεις ιστορίες. Ο παραλιακός παράδεισος δίνει τη θέση του στα ερείπια του πολέμου και αυτά με τη σειρά τους γίνονται γραφικό τοπίο για ευρωπαίους τουρίστες και rave party πάνω στην απωθημένη μνήμη των συνεπειών του πολέμου. Ο έρωτας όμως έστω και απαγορευμένος, βρίσκει τρόπους να περάσει μέσα από τις χαραμάδες της Ιστορίας. 

Λυρισμός, ρομαντισμός αλλά και σχόλιο για την επίδραση του πολέμου στον ψυχισμό των ανθρώπων και τον παραλογισμό του διαμελισμού ενός πρώην ενωμένου λαού, η ταινία του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς συμμετείχε στο περυσινό Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα. Έκτοτε συμμετείχε σε περισσότερες από 50 διοργανώσεις, κερδίζοντας 15 βραβεία. Στην Ελλάδα πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια. Αποτέλεσε δε την πρόταση της Κροατίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας 2016.

Ένα ερωτικό τρίπτυχο ανάμεσα στη τραγωδία και το παράλογο, άριστα δομημένο και εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα που τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται πολύ κοντά μας.

Διανομή: Ama Films

Στις αίθουσες από 25.02.16