Loreak – Λουλούδια

Παραγωγή: Ισπανία - 2014 

Διάρκεια: 99 λεπτά

Είδος: Δράμα  

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Jon Garaño & Jose Mari Goenaga 

Πρωταγωνιστούν: Itziar Ituño, Nagore Aranburu, Itziar Aizpuru, Josean Bengoetxea, Egoitz Lasa, Ane Gabarain, José Ramón Soroiz, Jox Berasategui.

Υπόθεση: Η καθημερινότητα της 40χρονης Άνε, μιας γυναίκας που ζει μια άχρωμη ζωή με τον άντρα της, ανατρέπεται απροσδόκητα όταν λαμβάνει μια πανέμορφη ανθοδέσμη με άγνωστο αποστολέα. Οι ανθοδέσμες συνεχίζουν να καταφθάνουν στο σπίτι, σταθερά κάθε εβδομάδα, την ίδια ημέρα και ώρα. Η Άνε αναρωτιέται μάταια για την ταυτότητα του αποστολέα αλλά και ο άντρας της αρχίζει να δυσανασχετεί. Στην άλλη άκρη της πόλης η ηλικιωμένη Τέρε και η νύφη της Λούρδη αναρωτιούνται, επίσης μάταια, για την ταυτότητα ενός μυστηριώδους  άγνωστου που αφήνει ανθοδέσμες. Ποια είναι η σχέση αυτών των αγνώστων και ποια η σύνδεση αυτών των τριών γυναικών που οι ζωές τους επηρεάζονται καθοριστικά από ένα μάτσο λουλούδια;

Η πρώτη ταινία στην ιστορία που μιλά την Βάσκικη γλώσσα και υποβλήθηκε από την Ισπανία για το ξενόγλωσσο Oscar είναι πολλά περισσότερα από μια ρομαντική ιστορία. Σπουδή στον έρωτα, την απώλεια αλλά και τη μνήμη (όπως αποδεικνύεται προς το τέλος) η μελαγχολική αυτή ταινία των δύο Βάσκων δημιουργών φέρνει στο νου τις μεταφυσικές ανησυχίες της Τριλογίας των Χρωμάτων του Κισλόφσκι, μεταφερμένες σε ένα βροχερό Σαν Σεμπαστιάν. Το εξαιρετικά πρωτότυπο σενάριο ανατρέπει συνεχώς τις προσδοκίες του θεατή από την ιστορία αλλά και από τις ηρωϊδες του δράματος. Αυτές οι ανθοδέσμες είναι ένα υπέροχο εύρημα, ένας ζωντανός χαρακτήρας που κρύβει καλά το μυστικό του, ανατρέποντας ζωές τακτοποιημένες αλλά χωρίς χαρά. Οι καλογραμμένοι, δουλεμένοι, ανάγλυφοι χαρακτήρες ενισχύουν την αποστασιοποίηση, εμποδίζοντας την πλήρη ταύτιση του θεατή με κάποια από τις τρεις γυναίκες. Όλες έχουν τις δικές τους προσδοκίες, φόβους και διαφορετικές αντιδράσεις. Ιδιαίτερα η Τέρε είναι ένας χαρακτήρας που συνεχώς ανατρέπει τα κλισέ περί κακιάς πεθεράς,  ερμηνευμένη με αγέρωχη ηρεμία από την Ιτζιάρ Αιζπούρου σε  μια από τις πιο αξιόλογες εμφανίσεις της χρονιάς σε δεύτερο ρόλο. Η πανέμορφη μουσική υπόκρουση του Pascal Gaigne ενισχύει την αίσθηση μελαγχολίας που αναδίδουν οι εικόνες των λουλουδιών που πλημμυρίζουν τα πλάνα ανάμεσα στην αφήγηση. Ένα φιλμ γεμάτο ρομαντικό μυστήριο που έκανε αίσθηση διεθνώς, συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ.

Βραβεία και Φεστιβάλ

Επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

Δύο υποψηφιότητες στα Βραβεία Goya (καλύτερης ταινίας & μουσικής)

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Λονδίνου

Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ του Τόκιο

Σημείωμα για τους σκηνοθέτες

Τα «Λουλούδια» είναι η δεύτερη ταινία που σκηνοθετεί το δίδυμο των Τζον Γαράνιο και Χοσέ Μαρί Γενάγα. Έχοντας ήδη υπογράψει ξεχωριστά αρκετές ταινίες, κυρίως μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ, αλλά και κινούμενα σχέδια, οι δυο τους σκηνοθέτησαν από κοινού την πρώτη τους ταινία το 2010. Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, με τίτλο «80 ημέρες» («80 Egunean»), συμμετείχε σε περισσότερα από 130 διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων Κάρλοβι Βάρι, Σαν Σεμπαστιάν, Μοντρεάλ και Καΐρου, αποσπώντας πάνω από 30 βραβεία. Μέχρι σήμερα παραμένει η πιο πολυβραβευμένη βάσκικη ταινία.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 03.03.16