Victoria

Παραγωγή: Γερμανία - 2015 

Διάρκεια: 138 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Sebastian Schipper

Πρωταγωνιστούν: Laia Costa, Frederick Lau,    Franz Rogowski, Burak Yigit, Max Mauff, André Hennicke.

Υπόθεση: Βερολίνο, κοντά στα ξημερώματα: η Βικτώρια, μια νεαρή κοπέλα από τη Μαδρίτη φρέσκια στη Γερμανία, συναντά τέσσερις νεαρούς έξω από ένα νυχτερινό κλαμπ. Ο Σόνε και οι φίλοι του που τους πετάνε έξω από το κλαμπ, της υπόσχονται να της δείξουν την αληθινή διασκέδαση της πόλης. Ωστόσο, πριν από αυτό έχουν ένα χρέος να ξεπληρώσουν. Η Βικτώρια φλερτάρει με τον Σόνε κι εκείνος την προσκαλεί να έρθει μαζί τους. Όσο πλησιάζει το ξημέρωμα, τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου.

Ένα μονοπλάνο η ζωή. Βιαστικό, αφτιασίδωτο και μοιραίο. Ο νεανικός αυθορμητισμός, η ανάγκη για ζωή στο μάξιμουμ, η βιασύνη να κερδίσεις ερωτικά τον άλλο, να κατακτήσεις τον κόσμο, χρειάζονται μόνο δύο ώρες γεμάτες αλκοόλ και ουσίες για να δεχθούν το χτύπημα της μοίρας. Έτσι λοιπόν, καθώς η κάμερα καταδιώκει ασταμάτητα και σε real time τους σπινταρισμένους ήρωες αυτού του δράματος, η χαριτωμένη και αθώα στην αρχή επισκέπτρια γίνεται μάρτυρας και κατόπιν εκούσια πρωταγωνίστρια ενός casual αλλά θανάσιμου παιχνιδιού του οποίου άλλοι ορίζουν τους κανόνες. Μια γνήσια εκπρόσωπος της σημερινής Ευρωπαϊκής νεολαίας που θέλει με κάθε τίμημα να ξεφύγει από την καταδίκη της σε μια επίχρυση μετριότητα, χωρίς όνειρα και μέλλον. Ανάμεσα στην ανεργία και την υποαπασχόληση, ανάμεσα στο πάθος και την άγνοια κινδύνου, με τα broken english της, βρίσκεται ξαφνικά στο δρόμο προς το τίποτα κάνοντας όμως επιτέλους αρκετό θόρυβο. Οι ηθικολογίες περιττεύουν μπροστά στον αυθορμητισμό της στιγμής. Μέχρι που έρχεται η στιγμή να πληρωθεί το τίμημα.

Μαθητής και πρωταγωνιστής κάποτε του Τομ Τίκβερ, ο Σεμπάστιαν Σίπερ αναδεικνύεται σε ισάξιο του δασκάλου του και εκτελεί με δεξιοτεχνία ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια μονοπλάνα στην ιστορία του κινηματογράφου. Η περιγραφή μιας τρέλας χρειάζεται μια τρέλα στην αφήγηση που θα την κάνει πιο ζωντανή και θα βάλει για τα καλά τον θεατή στο τριπάκι. Και αυτό το πετυχαίνει και με το παραπάνω η Βικτόρια (όνομα και πράμα τελικά).

Αργυρή άρκτος για καλλιτεχνικό επίτευγμα στα τελευταίο φεστιβάλ Βερολίνου και 4 υποψηφιότητες στα Ευρωπαϊκά Βραβεία.

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film

Στις αίθουσες από 03.03.16