Καύση

Παραγωγή: Ελλάδα - 2016 

Διάρκεια: 70 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Στράτος Τζίτζης

Πρωταγωνιστούν: Νίκος Γεωργάκης, Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Χρανιώτης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασιλική Τρουφάκου.

Υπόθεση: Σε μια πόλη που φλέγεται από ταραχές, πέντε φίλοι μαζεύονται σε ένα σπίτι όπου ένας δικός τους έχει πεθάνει. Παγιδευμένοι στο σπίτι του δεν μπορούν να αποφασίσουν για τον τρόπο της ταφής του. Η ζέστη κάνει την κατάσταση αφόρητη αλλά εκείνοι επιμένουν στις διαφορές τους. Το πτώμα αρχίζει να αποσυντίθεται, οι σχέσεις τους δοκιμάζονται και τα μυστικά τους αποκαλύπτονται. Σύντομα τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο.

Πέντε χρόνια μετά τα 45m2 ο Στράτος Τζίτζης επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, προσαρμόζοντας μια πρόσφατη θεατρική του επιτυχία. Η ταινία ξεκινάει από μια πραγματική ανάγκη. Τι γίνεται όταν κάποιος πεθαίνει και η εκφρασμένη επιθυμία του όσο ζούσε ήταν να αποτεφρωθεί σε περίπτωση θανάτου; Τίποτα δεν γίνεται εκτός από ένα δαπανηρό ταξίδι στη Βουλγαρία μετ’ επιστροφής της τεφροδόχου. Νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει από το 2006 που προβλέπει την αποτέφρωση. Αλλά η χωροθέτηση αποτεφρωτηρίων σκαλώνει έκτοτε σε γραφειοκρατικούς και θρησκευτικούς λόγους.

Με βάση τα παραπάνω ο Τζίτζης μας παρουσιάζει το πτώμα ενός ροκ μουσικού που επιθυμία του ήταν να αποτεφρωθεί. Όμως το πράγμα δεν προχωράει και οι άνθρωποί του, μαζεμένοι στο σπίτι, προσπαθούν να βρουν μια λύση συνδυάζοντας τα ασυνδύαστα. Η αδελφή του, συντηρητικών απόψεων, η φίλη του, μια Ουκρανή κούκλα και ολίγον νεραϊδοπαρμένη (και γενικώς παρμένη από πολύ κόσμο), ένα φιλικό ζευγάρι εκ των οποίων η σύζυγος ψυχολόγος και ολίγον έγκυος και ένας κολλητός, ολίγον αναρχικός και πολύ επιθετικός. Η σύγκρουση ιδεολογιών πάνω από το πτώμα που αποσυντίθεται είναι μονόδρομος. Όπως μονόδρομος είναι και η αποσύνθεση του λεγόμενου προοδευτικού χώρου που κατέληξε από τη λαμογιά, τον εγωισμό και τη μισαλλοδοξία σάπιο και άταφο κουφάρι που περιμένει στωικά την επαναφορά της πατριδοθρησκευτικής ιδεολογίας. Και εφόσον η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, νέος πιθανός φορέας της είναι ο Χρυσαυγίτης ανηψιός του μακαρίτη…

Μια ταινία με εσωτερική ένταση και υπόκωφες ερμηνείες που ενορχηστρώνονται έντεχνα προς την τελική κορύφωση και μαύρο, κατάμαυρο σαν το καπάκι της κάσας, χιούμορ. Θα ήταν βέβαια πιο λειτουργική αν είχε καταφέρει να απαλλαγεί τελείως από τις συμβάσεις των θεατρικών καταβολών της. Και έτσι όμως στέκεται ικανοποιητικά διαθέτοντας άριστο μοντάζ και ένα καλοκουρδισμένο ερμηνευτικό κουιντέτο.

Διανομή: Bad Crowd

Στις αίθουσες από 03.03.16