Βραβεία Ίρις: Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου αποκτούν όνομα

Πρώτα τα καλά νέα: για τις 28 Μαρτίου έχει ορισθεί η μεγάλη βραδιά της απονομής των βραβείων της  Ελληνικής Ακαδημίας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, που φιλοξενεί για ακόμη μια χρονιά φέτος την τελετή απονομής. Η Ακαδημία συνεχίζει τη συνεργασία της και με τον χορηγό ΟΤΕ TV που θα μεταδώσει τηλεοπτικά την Τελετή των Βραβείων και επίσης θα επαναλάβει τον διαγωνισμό χρηματοδότησης ταινιών μικρού μήκους, Film Factory Short Film Fund και για το 2016. Στην τελετή απονομής μάλιστα θα ανακοινωθούν και τα ονόματα των δύο νικητών του πρώτου διαγωνισμού  που θα χρηματοδοτηθούν με το ποσό των  15.000 ευρώ ο καθένας για να ολοκληρώσουν την ταινία τους. Εξάλλου η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, όπου θα λάβει χώρα και η φετινή απονομή, θα είναι για άλλη μια χρονιά συνοδοιπόρος στις δραστηριότητες της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Στην τελετή απονομής των Βραβείων, φέτος, τη σκηνοθεσία και τα κείμενα έχει αναλάβει ο Νίκος Σούλης  με την δημιουργική  ομάδα του, τα  φώτα η Κατερίνα Μαραγκουδάκη, ενώ παρουσιαστές της βραδιάς θα είναι ο Γιώργος Νανούρης και η Λένα Παπαληγούρα. Επίσημη προσκεκλημένη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου τη βραδιά της απονομής θα είναι η Vanessa Redgrave, διεθνώς αναγνωρισμένη για την μεγάλη καριέρα και το έργο της αλλά και για την προσφορά της ως ακτιβίστρια, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη και δραστήρια τελευταία απέναντι στο δράμα των προσφύγων.

Οι φετινές καινοτομίες και πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση Βραβείου Ξένης Ταινίας, ως κίνηση εξωστρέφειας της Ακαδημίας που προσεγγίζει το σινεμά σαν σύνολο. Η επιλογή της short list των 10 ταινιών έγινε πιλοτικά φέτος, από επιτροπή μελών της ΕΑΚ- κριτικών κινηματογράφου. Μία ακόμη απόφαση που αφορά στα βραβεία είναι η συμμετοχή όλων των ντοκιμαντέρ, ανεξαρτήτως διάρκειας, στην κατηγορία για το Βραβείο  Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Λουκίας Ρικάκη. Για πρώτη φορά επίσης φέτος η  Ακαδημία διοργάνωσε προβολές των ταινιών σε κινηματογραφική αίθουσα, δωρεάν για τα μέλη και με μειωμένο εισιτήριο για το κοινό (σε συνεργασία με τα Village Cinemas του Παγκρατίου).

Και τέλος τα Βραβεία αποκτούν από φέτος όνομα. Θα είναι στο εξής τα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, όπως αποφασίστηκε από τη Γενική Συνέλευση, ένα όνομα, διεθνές και ταυτόχρονα συμβολικό.

Και τώρα τα λοιπά: Με το που ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για τα ετήσια κινηματογραφικά βραβεία, εμφανίστηκαν και οι πρώτες αντιδράσεις. Εύλογες ή όχι, η ουσία είναι ότι η μη ψήφιση από τα αρμόδια μέλη της Ακαδημίας της ταινίας του Χριστόφορου Παπακαλιάτη στις κατηγορίες σκηνοθεσίας και σεναρίου πυροδότησε ένα αχρείαστο εχθρικό κλίμα και δημιούργησε μια αρνητική προδιάθεση για ένα γεγονός που είναι και πρέπει να είναι πρώτα από όλα μια γιορτή!

Το να υπάρχει υποψία στεγανών και νεποτισμού για τις αποφάσεις ενός σχετικά πρόσφατου θεσμού που δημιουργήθηκε για να καταπολεμήσει ακριβώς αυτές τις «κατάρες» του χώρου, δεν είναι καθόλου «παραγωγικό» υπό τις παρούσες οικονομικές, καλλιτεχνικές και κοινωνικές συνθήκες. Η τιμιότητα της γυναίκας του Καίσαρα παραμένει επίκαιρη σε μια μικρή (ποσοτικά πάντα) χώρα όπου όλοι (ή σχεδόν όλοι) γνωρίζονται μεταξύ τους και όπου η αντικειμενικότητα ένθεν και ένθεν δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Όμως υπάρχουν και εξόφθαλμες περιπτώσεις όπως η πολυαγαπημένη από το κοινό ταινία του πρώην enfant terrible της τηλεόρασης που, εκτός από τα εισπρακτικά ρεκόρ και τις μεγάλες ερμηνείες (που είναι βέβαια υποψήφιες), διαθέτει μια μεγαλόπνοη σκηνοθετική ματιά και ένα άψογα δομημένο σενάριο με χαρακτήρες επεξεργασμένους σε βάθος (το μεγάλο ζητούμενο του ελληνικού κινηματογράφου). Δεν γνωρίζω τους μηχανισμούς ψηφοφορίας ούτε θεωρώ ότι η εισπρακτική δύναμη ταυτίζεται με την καλλιτεχνική αρτιότητα αλλά υπάρχουν και οι ευτυχείς εξαιρέσεις που τέχνη και ταμείο πάνε χέρι-χέρι, όπως εδώ. Και πως είναι δυνατόν μια ταινία να φιγουράρει στις υποψήφιες για καλύτερη ταινία, χωρίς να είναι τουλάχιστον υποψήφια για σκηνοθεσία. Μόνη της γυρίστηκε, από τον παραγωγό; Η σχετικά πρόσφατη αντίστοιχη χολιγουντιανή περίπτωση ήταν το Argo του Μπεν Άφλεκ το 2012. Και τότε είχαν ακουστεί διάφορα παρασκηνιακά που δεν θέλω να υποψιαστώ…  

Όμως, όμως… Ασχολούμενοι συνεχώς με το «σκάνδαλο» δεν πρέπει να παραβλέψουμε τις υποψηφιότητες και των άλλων ταινιών που έχουν πολλά να πουν για τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα (και πολλές από αυτές το λένε υπέροχα)!

«Τετάρτη 4:45» (13 υποψηφιότητες), ένα κομψοτέχνημα με εξαιρετική νουάρ ατμόσφαιρά που τυλίγει μια στιβαρή, μεγάλης πνοής και βάθους, ερμηνεία από τον Στέλιο Μάινα.

«Chevalier» (6 υποψηφιότητες) μια ιδιοφυής και χιουμοριστική κριτική παρουσίαση του ανδρικού ψυχισμού από μια σημαντική sui generis δημιουργό.

«Invisible» (6 υποψηφιότητες) ένα tour de force του Γιάννη Στάνκογλου, ενός από τους σπουδαιότερους σήμερα Έλληνες ηθοποιούς, από τον Δημήτρη Αθανίτη, ένα σκηνοθέτη με μακρά, πλούσια και βαθιά ανεξάρτητη πορεία στον Ελληνικό κινηματογράφο.

«Interruption» (8 υποψηφιότητες), πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη που διεκδικεί με τη σκηνοθετική δεξιοτεχνία του μια ιδιαίτερη θέση στη νέα σκηνή του Ελληνικού Κινηματογράφου, μετά την υποχώρηση της επονομαζόμενης Weird Wave σκηνής που έφερε και την πρώτη διεθνοποίηση σύγχρονου Έλληνα δημιουργού εδώ και δεκαετίες. Ναι, ναι.Και μιλώντας για Λάνθιμο να τονίσουμε ότι ο υπερεπιτυχημένος Αστακός του είναι μια κατεξοχήν Βρετανική ταινία (άσχετα με την Ελληνική συμπαραγωγή) και μόνο ως ξένη ταινία μπορεί και πρέπει να κριθεί εδώ, εξ ου και η συμπερίληψή της στη σχετική short list.

Κατά τα λοιπά 4 υποψηφιότητες για το «Ένας άλλος κόσμος» (μεταξύ των οποίων η άξια ακόμη και για Oscar Μαρία Καβογιάννη), 4 για το «Smac» του παλιότερα βραβευμένου από την Ακαδημία Ηλία Δημητρίου, που δεν έχει ακόμη προβληθεί στο εμπορικό κύκλωμα, 6 για το φιλόδοξο αλλά άνισο «Ουζερί Τσιτσάνης» μεταξύ των οποίων για την υπέροχη Βασιλική Τρουφάκου στον Β΄γυναικείο ρόλο και 3 για το «Αρκαδία Χαίρε» το νέο ποιητικό ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή.

Να τονίσουμε ότι τα βραβεία είναι καθαρά ηθικά και συμβολικά, χωρίς οικονομική υπόσταση, και οι υποψηφιότητες δεν μπορούν να χωρέσουν πάντα όλα τα καλά. Για αυτό λόγου χάρη, μετά την απόφαση της Ακαδημίας να επεκτείνει την υποψηφιότητα ντοκιμαντέρ σε όλες τις ταινίες ανεξαρτήτως διάρκειας, θεωρώ ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των τελικών υποψήφιων στην κατηγορία από 3 σε 5. Σε μια χώρα με παράδοση στο ντοκιμαντέρ και με δύο τρία σχετικά φεστιβάλ, δεν μπορούν να μένουν έξω από την κούρσα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες περιπτώσεις όπως το «Ψ» της Καλλιόπης Ταχτσόγλου ή «Η Αρχαιολόγος» του Κίμωνα Τσακίρη.

Και βέβαια η Ακαδημία να μη σταματά να επανεξετάζει τη λειτουργία της και να βελτιώνει τους θεσμούς και τα όργανά της αν θέλει κάποια στιγμή να καθιερωθεί ευρύτερα ως θεσμός που προσφέρει πολιτιστικό έργο. Η αυτοκριτική ποτέ δεν έβλαψε κανέναν.

Άσχετα με τους νικητές λοιπόν, ας ευχηθούμε τα καλύτερα σε όλους…

Aκολουθεί η λίστα με τις υποψηφιότητες για τα 18 βραβεία της Ακαδημίας:

Στη διαδικασία των Βραβείων φέτος, υποβλήθηκαν 19 ταινίες  μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 ντοκιμαντέρ και 27 ταινίες μικρού μήκους. Στις μυστικές ψηφοφορίες είχαν φέτος δικαίωμα ψήφου 232 μέλη. Η συμβολαιογράφος κα Ουρανία Μικρού, ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες που περνούν στην τελική φάση των Βραβείων. Και αυτές είναι:

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

1.         Ένας Άλλος Κόσμος – Κώστας Σούσουλας, Χριστόφορος Παπακαλιάτης

2.         Τετάρτη 04:45 – Θανάσης Καραθάνος, Κώστας Λαμπρόπουλος

3.         Invisible – Πάνος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Αθανίτης

4.         Smac – Ηλίας Δημητρίου

5.         Chevalier – Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Τσαγγάρη

Βραβείο Σκηνοθεσίας

1.         Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου

2.         Chevalier – Αθηνά Τσαγγάρη

3.         Invisible – Δημήτρης Αθανίτης

4.         Smac – Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

1.         Καύσωνας – Joyce A. Nashawati

2.         Interruption – Γιώργος Ζώης

3.         Erotica, Exotica, etc… - Ευαγγελία Κρανιώτη

Βραβείο Σεναρίου

1.         Τετάρτη 04:45 – Αλέξης Αλεξίου

2.         Chevalier – Ευθύμης Φιλίππου, Αθηνά Τσαγγάρη

3.         Interruption – Γιώργος Ζώης, Βασίλης Κυριακόπουλος

4.         Invisible – Δημήτρης Αθανίτης, Γιώργος Μακρής

5.         Smac – Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

1.         Ουζερί Τσιτσάνης – Χάρης Φραγκούλης

2.         Τετάρτη 04:45 – Στέλιος Μάινας

3.         Invisible – Γιάννης Στάνκογλου

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

1.         Ένας Άλλος Κόσμος – Μαρία Καβογιάννη

2.         Silent – Κίκα Γεωργίου

3.         Smac – Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

1.         Ένας Άλλος Κόσμος – Μηνάς Χατζησάββας

2.         Ουζερί Τσιτσάνης – Αντρέας Κωνσταντίνου

3.         Τετάρτη 04:45 – Δημήτρης Τζουμάκης

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

1.         Ουζερί Τσιτσάνης – Βασιλική Τρουφάκου

2.         Interruption – Αλεξία Καλτσίκη

3.         Invisible – Κόρα Καρβούνη

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

1.         Αρκαδία Χαίρε – Κωνσταντίνος Βήτα

2.         Σύμπτωμα – Coti C.

3.         Τετάρτη 04:45 – Γιάννης Βεσλεμές (Felizol)

Βραβείο Μοντάζ

1.         Αρκαδία Χαίρε – Ιωάννα Σπηλιοπούλου

2.         Τετάρτη 04:45 – Λάμπης Χαραλαμπίδης

3.         Chevalier – Γιώργος Μαυροψαρίδης, Matt Johnson

4.         Interruption – Γιάννης Χαλκιαδάκης

Βραβείο Φωτογραφίας

1.         Καύσωνας – Γιώργος Αρβανίτης

2.         Τετάρτη 04:45 – Χρήστος Καραμάνης

3.         Invisible – Γιάννης Φώτου

Βραβείο Σκηνογραφίας

1.         Ένας Άλλος Κόσμος – Γιώργος Γεωργίου

2.         Ουζερί Τσιτσάνης – Αντώνης Χαλκιάς

3.         Τετάρτη 04:45 – Σπύρος Λάσκαρης

4.         Interruption – Σπύρος Λάσκαρης

Βραβείο Ενδυματολογίας

1.         Ουζερί Τσιτσάνης - Άννα Μαχαιριανάκη

2.         Τετάρτη 04:45 – Άλκηστη Μάμαλη

3.         Interruption – Zorana Meic, Εύα Γουλάκου

Βραβείο Ειδικών Εφέ και  Κινηματογραφικής Καινοτομίας

1.         Τετάρτη 04:45 – Ιπποκράτης Χαλάς, Μιχάλης Σαμιώτης, Αφοι Αλαχούζοι, Dani Cohen

2.         Interruption – Ξενοφώντας Φιλιππούσης, Φίλιππος Μαρμουτάς, Θοδωρής Ζιγκίρης

3.         The Republic – Προκόπης Βλασερός, Σόλων Γιαννούτσος, Ίωνας Κατρακάζος

Βραβείο Μακιγιάζ

1.         Ουζερί Τσιτσάνης – Ναμπίλ Σαλαμέ

2.         Τετάρτη 04:45 – Στέλλα Καραπούλιου

3.         Chevalier – Εύη Ζαφειροπούλου

4.         Interruption – Anne-Valerie Chiabaut

Βραβείο Ήχου

1.         Τετάρτη 04:45 – Άρης Αθανασόπουλος, Avi Mizrahi, Gil Toren

2.         Chevalier – Λέανδρος Ντούνης, Κώστας Βαρυμποπιώτης

3.         Interruption – Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Herve Buirette

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

1.         Ο Σπόρος – Ιφιγένεια Κοτσώνη

2.         Το Σύκο – Νικόλας Κολοβός

3.         Dreamtoy – Χρήστος Χουλιάρας

4.         Joanna – Παναγιώτης Φαφούτης

5.         Simon Says – Νίκος Τσεμπερόπουλος

6.         4η Μαρτίου - Δημήτρης Νάκος

Βραβείο Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) "Λουκία Ρικάκη"

1.         Αρκαδία Χαίρε – Φίλιππος Κουτσαφτής

2.         Erotica, Exotica, etc… – Charlotte Vincent, Ευαγγελία Κρανιώτη

3.         The Longest Run – Σπύρος Μαυρογένης, Μαριάννα Οικονόμου

Για περισσότερες πληροφορίες

www.hellenicfilmacademy.gr

www.facebook.com/greekfilmacademy

https://twitter.com/HellenicFilmAcd