Festen μέχρι 29 Μαρτίου στο Baumstrasse

Το έργο του Τόμας Βίντερμπεργκ έκανε κινηματογραφικό πάταγο το 1998, όταν μας σύστησε την αισθητική του Δόγματος. Μια αισθητική όμως που εμπόδισε την ουσία αυτού του προκλητικά εξεγερμένου αριστουργήματος να μεταλαμπαδευθεί στο πλατύ κοινό. Η θεατρική διασκευή του έργου έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, παρασύροντάς μας για τα καλά στο αρρωστημένο κλίμα μιας μετα-ιψενικής γιορτής όπου τα θύματα επιτέλους εξεγείρονται και φτύνουν τους εκμεταλλευτές τους, όπου η μεγαλοαστική οικογένεια-φορέας της αυστηρής προτεσταντικής ηθικής του Βορρά απεκδύεται από το μανδύα του τοποτηρητή της έννομης τάξης και φανερώνει το σάπιο εσωτερικό της ρούχο: ένα μηχανισμό καταπίεσης μέσω της προστασίας την οποία εννοεί ως κατάκτηση. Τα παιδιά του πατέρα είναι ιδιοκτησία του και μπορεί να κάνει μαζί τους ό,τι θέλει: να τα βιάσει, να τα εκμεταλλευτεί, να τα βασανίσει. Η μητέρα απλώς παρακολουθεί. Ο υποτακτικός συνέταιρος-ψυχοπαίδι απλώς εκτελεί καθήκοντα γελωτοποιού. Όλοι κάνουν ότι δεν βλέπουν τη γύμνια του βασιλιά αφού αυτός κατέχει και διανέμει τα οικονομικά μέσα. Μέχρι να γίνει το μπαμ…Ή μήπως είναι όλα στην επαναστατημένη φαντασία του μεγάλου γιου της οικογένειας;

Όλο αυτό το βαρύ κι ασήκωτο καλλιτεχνικό φορτίο μοιάζει παιχνιδάκι στις πλάτες του νεαρού (μόλις 25 ετών) σκηνοθέτη και διασκευαστή Μιχάλη Πανάδη. Καθοδηγώντας έναν εκπληκτικό θίασο σε αλάνθαστα ενορχηστρωμένες εκδηλώσεις βίας, συναισθηματικής κατάρρευσης αλλά και εκρήξεις μαύρου χιούμορ, στήνει μια αξέχαστη παράσταση που καθηλώνει το κοινό μέχρι την τελευταία στιγμή, κάνοντάς το πολλές φορές να αισθανθεί όχι και τόσο σίγουρο για την αλήθεια της φοβερής καταγγελίας του. Ευφάνταστα σκηνικά, υποβλητική μουσική υπόκρουση και εξαιρετικά δουλεμένη μετάφραση συμβάλλουν στη γενική αρτιότητα. Και βέβαια ο μεταβιομηχανικός χώρος του Baumstrasse, ιδανικό τοπίο για ένα τέτοιο έργο.

Οι ερμηνευτές όλοι άψογοι, αναφέρονται παρακάτω.

Φώτης Αρμένης (Παππούς), Σταύρος Καλλιγάς (Μπάτοκαϊ), Χρήστος Κοντογεώργης (Μίκαελ), Ιωάννα Νασιοπούλου (Πία), Γιώργος Οικονόμου (Χέλμουτ), Τάνια Παπαδοπούλου (Έλσε), Γιάννης Παπαϊωάννου (Χέλγκε), Μιχάλης Πανάδης (Λαρς), Δανάη Παπουτσή (Ελένε), Γεωργία Τσαγκαράκη (Μέτε), Γιώργος Φριντζήλας (Κρίστιαν) και η Αλεξάνδρα Ταβουλάρη.

Αξιολόγηση: * * * * ½

Οι επόμενες 3 τελευταίες παραστάσεις έχουν καθορισθεί ως εξής:

Τρίτη, 22 – Δευτέρα,28 και Τρίτη, 29 Μαρτίου.

Για τα λοιπά σας παραπέμπουμε στο παρακάτω link

http://www.grandmagazine.gr/ngine/article/2974/festen-sto-baumstrasse-nea-paratasi