Chocolat – Μεσιέ Σοκολά

Παραγωγή: Γαλλία - 2016 

Διάρκεια: 110 λεπτά

Είδος: Βιογραφικό Δράμα  

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Roschdy Zem                           

Πρωταγωνιστούν: Omar Sy, James Thierrée, Clotilde Hesme, Olivier Gourmet, Frédéric Pierrot, Noémie Lvovsky, Alice de Lencquesaing, Alex Descas, Olivier Rabourdin, Thibault de Montalembert.

Υπόθεση: Από το τσίρκο στο θέατρο, από την ανωνυμία στην τεράστια φήμη. Ο Σοκολά ήταν ο πρώτος διάσημος μαύρος καλλιτέχνης στη Γαλλία που ανακαλύφθηκε σε ένα επαρχιακό τσίρκο από τον κλόουν Φουτίτ. Μαζί έφτιαξαν ένα ακαταμάχητο δίδυμο που άφησε εποχή, μεταμορφώνοντάς τους σε σταρ και δημοφιλείς θαμώνες στους καλλιτεχνικούς κύκλους της Μπελ Επόκ. Όμως, το πολύ και εύκολο χρήμα, ο τζόγος, τα ναρκωτικά και ο ρατσισμός παρέσυραν τον Σοκολά και πλήγωσαν βαριά τη φιλία του με τον Φουτίτ και τελικά την καριέρα του.

Ένας διάσημος στη Γαλλία, αραβικής καταγωγής, ηθοποιός και ευκαιριακά σκηνοθέτης ο Ρόσντι Ζεμ, ένας μαύρος και βραβευμένος σούπερσταρ ο Ομάρ Σι και ένας περφόρμερ και χορευτής, ο πολυβραβευμένος Τζέιμς Τιερέ, εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αφηγηθούν την ιστορία του Μεσιέ Σοκολά, του πρώτου μαύρου αρτίστα που έγινε διάσημος στη Γαλλία και ενέπνευσε καλλιτέχνες όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ και οι αδελφοί Λιμιέρ, οι οποίοι, μάλιστα, τον χρησιμοποίησαν στις πρώτες τους ταινίες.

Τυπικό βιογραφικό δράμα, με ένα δυνατό και ταιριασμένο ερμηνευτικό δίδυμο, πλούσια παραγωγή, αρκετό πικρό χιούμορ και ειρωνική διάθεση απέναντι στις ρατσιστικές προκαταλήψεις του περασμένου αιώνα. Τραβάει λίγο παραπάνω σε διάρκεια από όσο θα έπρεπε και βέβαια αφήνει τον χαρισματικό πρωταγωνιστή να «κάνει παιχνίδι» και να τονίσει τη χιουμοριστική πλευρά του μαύρου ήρωα, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να τονίσει τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα και τις αντιφάσεις του απέναντι στις προκλήσεις της νέας του ζωής. Εξάλλου η ελάχιστα αναπτυσσόμενη σχέση των δύο ηρώων μακριά από τη σκηνή θα έδινε μια πιο πλούσια συναισθηματικά ταινία, αν είχε φωτισθεί περισσότερο. Έτσι όπως είναι, βλέπεται με ενδιαφέρον αλλά δημιουργεί προβληματισμούς τους οποίους αφήνει αναπάντητους. 

Και μερικά ιστορικά δεδομένα

Ο Σοκολά, κατά κόσμον Ραφαέλ Παντίγια, γεννήθηκε σκλάβος στην Κούβα την δεκαετία του 1860 και πουλήθηκε ως υπηρέτης σε έναν Πορτογάλο έμπορο. Στα 16 του, δραπέτευσε και βρέθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, συμμετέχοντας σε σόου των καμπαρέ όπου επεδείκνυε την εντυπωσιακή σωματική του δύναμη. Από εκεί βρέθηκε στη Γαλλική επαρχία όπου τον ανακάλυψε ο λευκός  κλόουν Φουτίτ και τον πήρε μαζί του στο Παρίσι, όπου οι μαύροι περφόρμερ ήταν πλέον της μόδας. Η παντομίμα στην οποία πρωταγωνίστησε, με τίτλο «Ο Γάμος του Σοκολά», είχε μεγάλη επιτυχία και τον έκανε διάσημο. Οι δυο τους είχαν την ιδέα να συνδυάσουν τις δύο περσόνες, του κλόουν με το λευκό πρόσωπο και του Σοκολά, και γνώρισαν τεράστια επιτυχία, κερδίζοντας το απλό λαϊκό κοινό καθώς και τους υψηλούς κύκλους του Παρισιού, και μπαίνοντας στις καλλιτεχνικές παρέες της Μονμάρτρης. Αν και σήμερα έχουν λίγο ως πολύ ξεχαστεί, η επιρροή τους στην τέχνη του τσίρκου και του θεάτρου είναι ιστορικά αποδεδειγμένη και ακόμη εμφανής.

Αποκαθιστώντας αυτούς τους δύο αδίκως ξεχασμένους πρωτοπόρους καλλιτέχνες, ο δήμος των Παρισίων έκανε πρόσφατα τα αποκαλυπτήρια ειδικής τιμητικής πλάκας  για τον Ραφαέλ Παντίγια και τον Ζορζ Φουτίτ, παρουσία των βασικών συντελεστών της ταινίας. Στην τιμητική πλάκα αναγράφονται τα εξής: «Εδώ, στο Nouveau Cirque – ο Ραφαέλ Παντίγια (1868-1917), γνωστός και ως ο «Κλόουν Σοκολά», που είχε γεννηθεί σκλάβος στην Κούβα, και ο Ζορζ Φουτίτ (1864-1921) εφηύραν την κωμωδία του κλόουν, ενώνοντας μαζί τον Λευκό Κλόουν και τον Ογκίστ».

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 24.03.16