A Perfect Day – Μια υπέροχη μέρα

Παραγωγή: Ισπανία - 2015 

Διάρκεια: 106 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Fernando León de Aranoa        

Πρωταγωνιστούν: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Olga Kurylenko, Mélanie Thierry, Fedja Stukan, Eldar Residovic, Sergi López, Nenad Vukelic.

Υπόθεση: 1995, ο Γιουγκοσλαβικός εμφύλιος βρίσκεται στο τέλος του. Η παύση των εχθροπραξιών έχει κηρυχθεί και διάφορες ΜΚΟ που συνεργάζονται με τον ΟΗΕ προσπαθούν να αναστηλώσουν στοιχειωδώς την κατεστραμμένη υποδομή. Σε μια από αυτές που ασχολείται με τις υποδομές ύδρευσης δουλεύουν ο Ισπανός Μαμπρού και ο Αμερικανός Μπι. Ο Μαμπρού σε μία εβδομάδα πρόκειται επιτέλους να παντρευτεί την σύντροφο του, έχει όμως πρώτα να αντιμετωπίσει την πρώην ερωμένη του και προϊσταμένη της Οργάνωσης που έρχεται προκειμένου να αξιολογήσει το έργο τους. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει ένα πτώμα πεταμένο σε ένα πηγάδι που μαζί με τον Μπι και την ομάδα θα πρέπει να απομακρύνουν πριν αυτό μολύνει το νερό. Τέλος, έχει αναλάβει υπό την προστασία του ένα παιδάκι που ψάχνει να βρει τους γονείς του, σε μια περιοχή σπαρμένη με νάρκες. Απλά πράγματα, καθημερινά. Μια υπέροχη μέρα στην κόλαση…

Μια αγγλόφωνη ισπανική παραγωγή από το δημιουργό του πολυβραβευμένου «Δευτέρες με λιακάδα», αυτή η «υπέροχη μέρα» είναι πρώτα από όλα ένας ερμηνευτικός περίπατος για τον γοητευτικά cool Μπενίσιο Ντελ Τόρο. Είναι επίσης ένα γλυκόπικρο σχόλιο για τα παραλειπόμενα και τα κατάλοιπα μιας πολεμικής σύρραξης καθώς και μια κωμωδία παραλόγου για την γραφειοκρατία και την τυπολατρία κρατών και θεσμών. Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τον Ισπανό κοινωνικό ανατόμο είναι η ψυχοσύνθεση ανθρώπων που έχουν ως επάγγελμα την άσκηση μιας συνηθισμένης δουλειάς κάτω από τις πιο ασυνήθιστες συνθήκες. Υπάρχουν πολλές σκηνές άξιες ανθολογίας μαύρου χιούμορ όπως λόγου χάρη οι συζητήσεις του Μπι με τη σοκαρισμένη Καναδέζα βοηθό σχετικά με το αν οι νάρκες βρίσκονται θαμμένες αριστερά ή δεξιά του κουφαριού που μπλοκάρει το δρόμο του τζιπ τους. Υπάρχει όμως και μια γραμμικότητα αφήγησης χωρίς εξάρσεις λες και η κάμερα κινείται υπνωτισμένη αδυνατώντας να χωνέψει την ανθρώπινη κατάσταση που καταγράφει. Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ταινία, υποψήφια για 7 Goya (τα ισπανικά Oscar) που βραβεύτηκε τελικά για το διασκευασμένο της σενάριο.

Διανομή: Seven Films & Spentzos Film

Στις αίθουσες από 24.03.16