Before I Wake – Somnia

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 97 λεπτά

Είδος: Τρόμου

Βαθμολογία: * *

Σκηνοθεσία: Mike Flanagan

Πρωταγωνιστούν: Jacob Tremblay, Kate Bosworth, Thomas Jane, Annabeth Gish, Scottie Thompson, Dash Mihok, Jay Karnes. 

Υπόθεση: Η Τζέσι (Κέιτ Μπόσγουορθ) και ο Μαρκ (Τόμας Τζέιν), έχοντας χάσει το αγοράκι τους σε ατύχημα και μη μπορώντας να κάνουν άλλα παιδιά, αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα 8χρονο παιδί, τον γλυκύτατο Κόντι. Όταν ο μικρός φθάνει και εγκαθίσταται σπίτι, ανακαλύπτουν ότι προσπαθεί να μένει άυπνος γιατί φοβάται να κοιμηθεί. Στην αρχή υποθέτουν πως ο φόβος του είναι ψυχολογικός, και προέρχεται από το ασταθές περιβάλλον των προηγούμενων οικογενειών με τις οποίες διέμενε. Σύντομα όμως θα ανακαλύψουν την πραγματική αιτία: τα όνειρα του Κόντι παίρνουν σάρκα και οστά, όση ώρα εκείνος κοιμάται. Αρχικά εντυπωσιάζονται από τη φαντασία των ονείρων του γρήγορα όμως τρομοκρατούνται όταν έρχονται σε επαφή με τη σκοτεινή και απειλητική φύση των εφιαλτών του. Για να σώσουν την νέα τους οικογένεια, θα ξεκινήσουν να σκαλίζουν την αλήθεια πίσω από τους εφιάλτες του Κόντι.

Παράξενη και άτυχη περίπτωση ταινίας. Γυρισμένη από τον Φλάναγκαν αμέσως μετά τον Καθρέφτη της Κολάσεως (Oculus), με τον τίτλο Somnia (που χρησιμοποιείται στην Ελληνική της προβολή) βρέθηκε στην οικονομική δίνη της χρεοκοπημένης Relativity Media, διανομέα της ταινίας στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να «κλειστεί στα κουτιά» και να είναι άγνωστο πότε θα προβληθεί. Μετά από ένα σχεδόν χρόνο η ταινία «βγήκε από το κουτί» με νέο τίτλο, έτοιμη για τη διεθνή αγορά. Έτσι η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες που η ταινία κάνει πρεμιέρα, με τις ΗΠΑ να ακολουθούν πολύ αργότερα (πιθανόν το φθινόπωρο).

Περιττό να πούμε ότι ο μικρός πρωταγωνιστής του Room, λάμπει στο δύσκολο ρόλο του ψυχικά και σωματικά ταλαιπωρημένου αγοριού του οποίου οι εφιάλτες έχουν την ιδιότητα να ζωντανεύουν και να καταπίνουν τα πάντα στο διάβα τους. Η ταινία διαθέτει σοβαρό ψυχολογικό υπόβαθρο για να υποστηρίξει αυτή τη μεταφυσική της διάσταση καθώς επίσης και την αξιόλογη παρουσία της Κέιτ Μπόσγουορθ στο ρόλο της πονεμένης και ψυχικά ασταθούς μητέρας. Όμως τα κάνει μούσκεμα στην κλιμάκωση της δράσης και τη λύση του μυστηρίου σε σημείο που να βάζει σε σκέψεις το θεατή για επεμβάσεις στο μοντάζ. Ακόμη κι έτσι όμως παραμένει μια ενδιαφέρουσα άσκηση ύφους και ατμόσφαιρας αν εξαιρέσεις την άχρωμη παρουσία του Τόμας Τζέιν στο ρόλο του πατέρα.

Διανομή: Tanweer

Στις αίθουσες από 07.04.16