Que horas ela volta? (Second mother) – Η Δεύτερη Μάνα

Παραγωγή: Βραζιλία - 2015 

Διάρκεια: 112 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Anna Muylaert

Πρωταγωνιστούν: Regina Casé, Michel Joelsas, Camila Márdila, Karine Teles, Lourenço Mutarelli, Helena Albergaria.

Υπόθεση: H Val (Regina Case) μεταναστεύει από το Βορρά της Βραζιλίας στο Σάο Πάολο για να δουλέψει και να προσφέρει μια καλύτερη ζωή στη μικρή της κόρη Jessica που έχει αφήσει στα χέρια της γιαγιάς της. Στη μεγάλη πόλη μπαίνει εσωτερική οικονόμος σε ένα πλουσιόσπιτο όπου ταυτόχρονα αναλαμβάνει τη φροντίδα του μικρού γιου της οικογένειας, Fabinho. Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού όμως και μετά από 13 χρόνια, η Val έχει γίνει μέλος ας πούμε της οικογένειας και επί της ουσίας μάνα για τον έφηβο πια Fabinho, αισθάνεται όμως τύψεις για την κόρη που άφησε πίσω αν και της στέλνει τακτικά χρήματα. Ξαφνικά, η κόρη της ανακοινώνει ότι έρχεται στο Σάο Πάολο για να δώσει εισαγωγικές εξετάσεις στην αρχιτεκτονική. Αν και η Val αισθάνεται άβολα, οι εργοδότες της υποδέχονται την Jessica εγκάρδια και της προτείνουν να μείνει μαζί τους μέχρι να τακτοποιηθεί.                                                                  

Όμως η συμβίωση μάνας και κόρης, μετά από 13 χρόνια αποχωρισμού, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η Val αγωνίζεται να κρατήσει τις ισορροπίες και τους τύπους ενώ η κόρη της έχει εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις και το λέει δυνατά.

Το αποικιοκρατικό παρελθόν μιας αναδυόμενης οικονομίας όπως η Βραζιλία έχει αφήσει ανεξίτηλα ίχνη στις κοινωνικές δομές αλλά και στον ψυχισμό των ανθρώπων. Η έντονη ταξική διάρθρωση της Βραζιλιάνικης κοινωνίας αντανακλάται στην ταινία εύστοχα και ειρωνικά όποτε η Val βρίσκεται στην κουζίνα του σπιτιού, εκεί όπου στέκεται πάντα όρθια, αποφεύγοντας να καθήσει στο τραπέζι γιατί δεν είναι δικό της αλλά των εργοδοτών της. Η μικρή της κόρη εκπροσωπεί το σημερινό κόσμο, όντας φύσει ανίκανη να αντιληφθεί τις λεπτές γραμμές πάνω στις οποίες έχει ισορροπήσει τη ζωή της η μητέρα της. Ότι ξέρατε να το ξεχάσετε μοιάζει να λέει με τον αφοπλιστικά ισοπεδωτικό της τρόπο της η μικρή Jessica. Η είσοδός της ανατρέπει την τακτοποιημένη υποταγή της Val και ξυπνά τα ταξικά αντανακλαστικά στη μεγαλοαστική οικογένεια που ταλαντεύεται ανάμεσα στη γοητεία και την απειλή από τη μικρή εισβολέα. H Val υπήρξε δεύτερη μάνα για τον Fabinho με τίμημα όμως να χάσει το προνόμιο να είναι πρώτη μάνα για τη Jessica Μια μητρότητα που διεκδικείται με καθυστέρηση και ανατρέπει τις ισορροπίες.

Κάτι αλλάζει στην τεράστια Νοτιοαμερικάνικη χώρα και η Anna Muylaert το συλλαμβάνει στον αέρα με οξυδέρκεια και χιούμορ. Άψογη η Regina Case, δημοφιλής κωμικός στη Βραζιλία, πετυχημένο το υπόλοιπο καστ. Μια απολαυστική οικογενειακή υπόθεση που τακτοποιείται με τον πιο αισιόδοξο και τρυφερό τρόπο. Μεγάλη επιτυχία στη χώρα της και βραβευμένη σε Βερολίνο και Sundance.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Διανομή: Feelgood Entertainment.

Στις αίθουσες από 14.04.16