The Jungle Book – Τα βιβλίο της ζούγκλας (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2016 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Παιδική Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Jon Favreau

Με τον μικρό Neel Sethi στο ρόλο του Μόγλη και με τις φωνές των Bill Murray, Ben Kingsley, Idris Elba, Lupita Nyong'o, Scarlett Johansson, Giancarlo Esposito, Christopher Walken,  Garry Shandling, Brighton Rose και άλλων.

Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Ντίνος Πικροδημήτρης, Δημήτρης Πακσόγλου, Γιάννης Στεφόπουλος, Νέστωρ Κοψιδάς, Γιώτα Μηλίτση, Ινώ Στεφανή, Ακίνδυνος Γκίκας, Άλκης Ζερβός.

Υπόθεση: Και ποιος δεν ξέρει την ιστορία του Μόγλη, του μικρού αγοριού που ανατράφηκε στη ζούγκλα από μια αγέλη λύκων. Ο μικρός Μόγλης είχε εγκαταλειφθεί από μωρό στη ζούγκλα όπου τον βρήκε ο μαύρος πάνθηρας Μπαγκίρα που τον είχε παραδώσει στην αγέλη του Ακέλα για να μεγαλώσει με τις αρχές των λύκων. Τα χρόνια πέρασαν και έφθασε η στιγμή να αντιληφθεί ο μικρός άνθρωπος ότι δεν είναι πλέον καλοδεχούμενος στη ζούγκλα: ο μοχθηρός και άγριος τίγρης Σιρ Χαν, δυνάστης όλων των ζώων, έχει βάλει σκοπό να τον εξοντώσει. Ο Μόγλης αναγκάζεται να εγκαταλείψει το «σπίτι» του και να ταξιδέψει προς το χωριό των ανθρώπων: ένα συναρπαστικό ταξίδι αυτογνωσίας στο οποίο θα έχει ως καθοδηγητές τον Μπαγκίρα αλλά και τον πανέξυπνο αρκούδο Μπαλού. Στη διάρκεια του ταξιδιού, θα συναντήσει διάφορα πλάσματα της ζούγκλας δεν θα έχουν όμως όλα και τόσο φιλικές διαθέσεις.

Γενιές και γενιές παιδιών του προηγούμενου αιώνα έχουν μεγαλώσει με τις διδακτικές και γεμάτες νοήματα και σύμβολα, συναρπαστικές ιστορίες που παρέδωσε από το 1894 ως το 1897  η πένα του δημοφιλούς Νομπελίστα και περήφανου Τέκτονα συγγραφέα Ρούντγιαρντ Κίπλινγκ, Βρετανού γεννημένου στην Ινδία. Το 1967 η Disney πέρασε αυτό το κλασικό αφήγημα επιβίωσης και ανθρωπόμορφων ζώων που μιλάνε, στην κινηματογραφική αιωνιότητα, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα και πιο φημισμένα καρτούν της. Από τότε η μεγάλη οθόνη δεν σταμάτησε να ασχολείται με το θέμα μέχρι σήμερα που η Disney αποφάσισε να φτιάξει ένα ψηφιακό remake  του δικού της animation. Δύσκολο το έργο του Τζον Φαβρό αλλά μάλλον τα κατάφερε να βγει ασπροπρόσωπος, υπογράφοντας ίσως την πιο ευφάνταστη, συναρπαστική και στρωτή ταινία που έχει ποτέ σκηνοθετήσει.

Βάζοντας ένα μικρό χαρισματικό παιδί στη μέση ενός ψηφιακά δημιουργημένου απίστευτης ομορφιάς φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργεί μια φοβερή αίσθηση ρεαλισμού που ενισχύεται από το δυναμικό μοντάζ και το εντυπωσιακό βάθος πεδίου των κάδρων. Την αυθόρμητη παρουσία του πρωτοεμφανιζόμενου Νιλ Σέτι που εμπλουτίζει το χαρακτήρα με ένα συνδυασμό παιδικής αθωότητας και ενήλικης αποφασιστικότητας πλαισιώνουν οι φωνητικές ερμηνείες μεγάλων ονομάτων στους ρόλους των ζώων, με τον Μπιλ Μάρεϊ να κλέβει την παράσταση στο ρόλο του Μπαλού. Θα είναι κρίμα να χάσετε αυτή την ερμηνεία στην περίπτωση που προτιμήσετε την μεταγλωττισμένη κόπια, λόγω μικρών παιδιών ίσως. Είναι όλα τα λεφτά.

Μια συναρπαστική ταινία που αφορά πραγματικά «όλη την οικογένεια», με όλη τη σημασία της φράσης…

Και μερικά παραλειπόμενα

Πάνω από 70 είδη ζώων και 100 εκατομμύρια φύλλα δημιουργήθηκαν με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας για τις ανάγκες της ταινίας. Η ομάδα των 800 ειδικών δούλεψε έναν ολόκληρο χρόνο.

Όλες οι τοποθεσίες στην ταινία είναι προϊόν ψηφιακός τεχνολογίας. Οι καλλιτέχνες δημιούργησαν ψηφιακά τη μούχλα, τους βράχους, το νερό, το γρασίδι και τα δέντρα που είχαν ως πηγή έμπνευσης τα τοπία της Ινδίας.

Στα γυρίσματα, ο νεαρός ηθοποιός που υποδύεται τον Μόγλη είχε αλληλεπίδραση με μαριονετίστες που χειρίζονταν μαριονέτες μεγάλου μεγέθους για να μπορεί ο ηθοποιός να κοιτάει στα σωστά σημεία.

Για τις εκφράσεις του Βασιλιά Λούι, οι δημιουργοί μελέτησαν τις ερμηνείες του ηθοποιού Christopher Walken στις ταινίες Pulp Fiction και True Romance. Επίσης, το μέγεθος του είναι υπερβολικό, καθώς ξεπερνάει τα τρία μέτρα. Το ίδιο ισχύει με τον Μπαλού που φτάνει τα τεσσεράμισι μέτρα.

Διανομή: Feelgood Entertainment.

Στις αίθουσες από 21.04.16

Παρατίθενται ένα trailer στα αγγλικά και ένα ακόμη μεταγλωττισμένο