Elser – Τα 13 λεπτά που δεν άλλαξαν την Ιστορία

Παραγωγή: Γερμανία – 2015 

Διάρκεια: 114 λεπτά

Είδος: Ιστορικό Δράμα

Βαθμολογία: * * *  

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel

Πρωταγωνιστούν: Christian Friedel, Katharina Schüttler, Burghart Klaußner, Johann von Bülow, Felix Eitner, David Zimmerschied,Rüdiger Klink, Simon Licht.

Υπόθεση: Νοέμβριος 1939: Ο Georg Elser είναι ένας φτωχός μάστορας κάπου στο Γερμανικό Νότο. Είναι επίσης ένα πνεύμα ελεύθερο και ανήσυχο που έχει αντιληφθεί τι πρόκειται να φέρει ο Ναζισμός στην πατρίδα του. Με τη σκέψη αυτή αποφασίζει να «βγάλει από τη μέση» τον Χίτλερ κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του. Όμως…δεν ήταν γραφτό να το καταφέρει και να σώσει εκατομμύρια ζωές, για 13 μόλις λεπτά. Μέσα σε αυτά τα 13 λεπτά η βόμβα που συναρμολόγησε ο ίδιος θα σκότωνε τον Αδόλφο Χίτλερ και τα πρωτοπαλίκαρα του. Αλλά ο Χίτλερ αποχώρησε από το σημείο της έκρηξης, νωρίτερα από το αναμενόμενο, οδηγώντας τον Elser στην απόλυτη καταστροφή. Τι ήταν αυτό που είδε και το οποίο οι Γερμανοί δεν είδαν ή δεν ήθελαν να δουν; Ποιος ήταν αυτός ο άντρας που είπε ευθαρσώς στους βασανιστές του ότι θέλησε να αποτρέψει την αιματοχυσία του παγκόσμιου πολέμου που ακολούθησε;

Η Γερμανία, με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια, βγάζει από το ντουλάπι τους κρυμμένους σκελετούς της από τη Ναζιστική περίοδο. Μετά το φημισμένο «Λαβύρινθο της Σιωπής» έρχεται ένα υπόκωφο βιογραφικό δράμα, σκηνοθετημένο από τον διεθνή πλέον Όλιβερ Χίρσμπιγκελ που μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια επιστρέφει στα πάτρια εδάφη.

Η ιστορία του Elser, ενός συκοφαντημένου και παρεξηγημένου άνδρα, ενός ελεύθερου πνεύματος που παρά τη μέτρια μόρφωσή του είχε την οξυδέρκεια να προβλέψει ως άλλη Κασσάνδρα τις συμφορές που θα επιφύλασσε η μαζική παράνοια που κατέλαβε το Γερμανικό λαό και τον οδήγησε στην καταστροφή, μαγεμένο από μια συμμορία παρανοϊκών δολοφόνων. Το θέμα της ταινίας δεν είναι η αντίσταση ή το αντάρτικο κατά του φασισμού αλλά η αντιπαράθεση του ευρωπαϊκού πνεύματος, της ελεύθερης βούλησης του ατόμου με τη σκοτεινή γοητεία του απόλυτου κακού. Οι βασανιστές του Elser δεν μπορούσαν να δεχθούν επ’ ουδενί την ομολογία του Elser ότι ενήργησε μόνος και αυτόβουλα και τον υπέβαλαν σε ανείπωτα βασανιστήρια προκειμένου να του αποσπάσουν μια ομολογία για τους συνεργούς του.

Ένα εξαιρετικά δομημένο σενάριο που υπηρετείται από ένα επίσης εξαιρετικό καστ, με έμφαση στην ανασύσταση όχι τόσο της εποχής όσο της ατμόσφαιρας της δεκαετίας του 30 και της σταδιακής μετάστασης της χώρας σε καθεστώς τρόμου και αδιαφορίας για τον συνάνθρωπο. Ένα είδος «Μακάβριας Εισβολής» που πληρώθηκε με αίμα και καταστροφή. Μια ταινία επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε. 

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 21.04.16