Silent

Παραγωγή: Ελλάδα – 2015 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκικαπέππας

Πρωταγωνιστούν: Κίκα Γεωργίου, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ηλέκτρα Νικολούζου, Όµηρος Πουλάκης, Μάνος Βακούσης, Ιωάννα Μαυρέα, Γιώργος Ζιόβας, Κώστας Μπερικόπουλος.

Υπόθεση: Μια νεαρή σοπράνο, λίγο πριν τις εξετάσεις της, παθαίνει αφωνία. Απελπισμένη και σε κατάσταση σοκ, καταφεύγει κρυφά στο εξοχικό της οικογένειάς της αποκομμένη από όλους και όλα. Ο κόσμος όμως την ανακαλύπτει και η οικογενειακή αναμέτρηση είναι απλά θέμα χρόνου…

Εν αρχή ην ο Λόγος. Και τι είναι ο Λόγος; Η διαχωριστική γραμμή ανθρώπου και ζώου; Ή μήπως το αντίθετο της Σιωπής; Σε τι χρησιμεύει η ομιλία; Στην επικοινωνία ή στην επιβολή; Σε τι χρησιμεύει το τραγούδι; Η τέχνη; Είναι έκφραση του εσωτερικού κόσμου ή μέσο επιβολής του εγώ στον περίγυρο; Πολλά τα ερωτήματα που θέτει αυτή η λιτή αλλά εντυπωσιακή ταινία, δεύτερη για τον Γιώργο Γκικαπέππα μετά την πολυβραβευμένη Πόλη των παιδιών του 2011, με την ίδια εκπληκτική πρωταγωνίστρια την Κίκα Γεωργίου να υποδύεται ένα πλάσμα φοβισμένο, πιεσμένο, σπρωγμένο στα άκρα που μοιάζει να αρνείται ενδόμυχα την ομιλία, προκειμένου να ξεφύγει από την αναμέτρηση με τον οικογενειακό της περίγυρο.

Το παρελθόν ξετυλίγεται μέσα από τις βουβές συναντήσεις της ηρωίδας με τον αρραβωνιαστικό της, τη μεγαλύτερη αδελφή της, τον σκηνοθέτη πατέρα της και τη Γαλλοτραφή διανοούμενη μητέρα της. Το πορτραίτο μιας «προοδευτικής» καλλιτεχνικής οικογένειας που ούτε προοδευτική είναι ούτε καν οικογένεια. Πως πρέπει λοιπόν να διαμορφωθεί αυτό το κύτταρο της κοινωνίας για να σταματήσει να παράγει καταπίεση, άρνηση και ευνουχισμό; Η ταινία δεν δίνει τις απαντήσεις όμως αναδεικνύει τα ερωτήματα. Σκηνοθετική μαεστρία και συγκλονιστική ερμηνεία από την Κίκα Γεωργίου σε ένα πολύ απαιτητικό ρόλο. Η εντυπωσιακή πρωταγωνίστρια στοιχειώνει το θεατή με τα τεράστια γεμάτα αγωνία μάτια της, φθάνοντας δίκαια στις Υποψηφιότητες της Ελληνικής Ακαδημίας για τον α΄ γυναικείο ρόλο. Αλλά και το υπόλοιπο καστ είναι πολύ ικανοποιητικό.

Δύσκολο θέμα με εγκεφαλική ίσως σύλληψη αλλά ενδιαφέρουσα εκτέλεση. Βραβείο από την ∆ιεθνή Ένωση κριτικών (FIPRESCI) στο 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο τµήµα του ∆ιεθνούς ∆ιαγωνιστικού.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Σε ειδική προβολή αποκλειστικά στον ΔΑΝΑΟ τη Μεγάλη Δευτέρα 25.04 και την Δευτέρα του Πάσχα 02.05.16