Captain America: Civil War - Captain America: Εμφύλιος πόλεμος (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 146 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Anthony & Joe Russo

Πρωταγωνιστούν: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Emily VanCamp, Tom Holland, Daniel Brühl, Frank Grillo, William Hurt, Martin Freeman, Marisa Tomei, John Kani, John Slattery, Hope Davis, Alfre Woodard.

Υπόθεση: Η νέα ταινία της Marvel, ουσιαστικά 3η της σειράς ταινιών του Captain America, βρίσκει τους υπερήρωές της λίγο μετά το τέλος της περιπέτειάς τους στην αμέσως προηγούμενη ταινία του Studio «Οι Εκδικητές: Η Εποχή του Ultron». O Steve Rogers (Captain America) και οι υπόλοιποι Εκδικητές προσπαθούν να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους. Όμως οι δυνάμεις του Κακού δεν ησυχάζουν ποτέ. Μετά από ένα διεθνές και αιματηρό επεισόδιο στη Νιγηρία, για το οποίο φέρουν ευθύνη οι Εκδικητές οι οποίοι είχαν κληθεί να παρέμβουν, ξεκινούν διεθνείς πολιτικές διεργασίες ώστε να δημιουργηθεί ένα κυβερνητικό σώμα αρμόδιο να εγκρίνει σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να επεμβαίνει το επίλεκτο σώμα των Εκδικητών. Η νέα γραφειοκρατική αντιμετώπιση αδρανοποιεί, κατά κάποιο τρόπο, τους Εκδικητές, ενώ αυτοί πρέπει να στρέψουν όλη την προσοχή τους σε έναν νέο καταχθόνιο κακό που εμφανίζεται και απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο. Η εσωτερική σύγκρουση είναι θέμα χρόνου.

Η πρώτη φετινή κινηματογραφική συνεισφορά της Marvel είναι πρώτα από όλα μια εξαιρετικά σερβιρισμένη, όχι και τόσο συγκαλυμμένη, πολιτική ταινία. Τα δύο στρατόπεδα αντανακλούν τις σημερινές αντιμαχόμενες παρατάξεις στις ΗΠΑ και τον τρόπο που καθεμία αντιμετωπίζει τόσο την εσωτερική διακυβέρνηση όσο και τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο. Η σύγκρουση αυτή των υπερηρώων καθρεφτίζει βέβαια και την τρέχουσα προεκλογική αναμέτρηση, την πιο κρίσιμη των τελευταίων ετών τόσο για την Αμερική όσο και για τη σπαρασσόμενη από πολέμους ανθρωπότητα. Ας μην τρομάζουμε όμως, ο Τόνι Σταρκ και η Νατάσα Ρομανόφ ούτε κήρυγμα πατριωτισμού κάνουν ούτε εκδράμουν για να κατακτήσουν τίποτα «Χειμερινά Ανάκτορα» (παρότι παίρνουν τα όρη και τα βουνά) αλλά φοράνε τις hi tech στολές τους και επιστρατεύουν το σύνολο των δυνάμεών τους για να αποτρέψουν τον αφελή αυθορμητισμό ενός επί της ουσίας υπερήλικα υπερήρωα όπως ο Κάπταιν Αμέρικα από το να κάνει χειρότερο κακό αντί για το καλό που επιχειρεί (με αρκετή δόση αυταρχισμού) να πράξει. Από την άλλη ο πιο αντιπροσωπευτικός Αμερικανός ήρωας είναι πολύ ειλικρινής στον αγώνα του και πάνω από όλα είναι ο αφοσιωμένος φίλος που όλοι θα ήθελαν να έχουν. Κανένα στρατόπεδο δεν είναι άσπρο ή μαύρο, όλοι έχουν τα κίνητρά τους και το καλογραμμένο σενάριο που ακροβατεί ανάμεσα σε χαρακτήρες που αμφιταλαντεύονται και αλλάζουν στρατόπεδα, φροντίζει να φωτίσει καλά ατομικά συμφέροντα και κρυμμένες παλιές κόντρες. Στο κάτω κάτω όσο ξεροκέφαλος άνθρωπος της δράσης είναι ο δυναμικός γέρο-κάπταιν τόσο ευγενή και αθώα είναι τα κίνητρά του.

Οι αδελφοί Ρούσο, σκηνοθέτες και του προηγούμενου Κάπταιν Αμέρικα (Ο Στρατιώτης του Χειμώνα), απλά δίνουν ρέστα. Άψογος ρυθμός, ισορροπημένες δόσεις καταιγιστικής δράσης με καλογραμμένες διαλογικές μονομαχίες και υπέροχο σαρκαστικό χιούμορ συμβάλλουν σε μια από τις καλύτερες ταινίες κόμικ των τελευταίων ετών που προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις αλλά και θεάσεις από τους φανατικούς του είδους. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος που, ταινία με ταινία, η Marvel χτίζει ένα ολοκληρωμένο κινηματογραφικό σύμπαν, με ιστορίες που αλληλοσυμπληρώνονται και περιλαμβάνουν σταδιακά όλους τους ήρωες του κόμικ studio. Και βέβαια αυτή η ταινία μας προσφέρει μια υπέροχη εισαγωγή στο reboot του κόσμου του Ανθρώπου Αράχνη, με ένα χαρισματικό νεαρό ήρωα αλλά και μια αναγεννημένη Θεία Μέι.

Marvel-DC Comics σημειώσατε άσσο!

Και για να συνοψίσουμε τους συμμετέχοντες ας ρίξουμε μια συνοπτική ματιά στα δύο στρατόπεδα:

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ CAPTAIN - #TEAMCAP

ΑΡΧΗΓΟΣ:Steve Rogers/Captain America

ΜΕΛΗ: Sam Wilson/Falcon, Bucky Barnes/Winter Soldier, Scott Lang/Ant-Man, Clint Barton/Hawkeye, Wanda Maximoff/Scarlet Witch

Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ IRON MAN - #TEAMIRONMAN

ΑΡΧΗΓΟΣ: Tony Stark/Iron Man

ΜΕΛΗ: Natasha Romanoff/Black Widow, Col. James “Rhodey” Rhodes/War Machine,  T’Challa/Black Panther, The Vision

 

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ

•          Μιας και η ιστορία διαδραματίζεται σε όλο τον κόσμο, τα γυρίσματα εκτός από τις ΗΠΑ έγιναν επίσης στις εξής χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Ισλανδία, Πουέρτο Ρίκο, Ινδονησία, Βραζιλία και Ηνωμένο Βασίλειο. 

•          Στην ταινία θα δούμε ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά οχήματα που υπάρχουν. Πίσω από το τιμόνι, αναπαυτικά στο κάθισμα θα δούμε τον τυχερό T’Challa/Black Panther. Οι παραγωγοί στράφηκαν στην Audi – η εταιρεία διέθεσε ένα high-tech αυτοκίνητο που δεν έχει ακόμη βγει στην παραγωγή. Σίγουρα αυτό το όχημα δεν θα το δείτε πουθενά αλλού.

•          Ένας νέος ήρωας από το Μαρβελικό σύμπαν μάς συστήνεται σε αυτήν την ταινία. Πρόκειται για τον T’Challa ή αλλιώς Black Panther, τον οποίο υποδύεται ο Chadwick Boseman. Η στολή του Black Panther σχεδιάστηκε για να θυμίζει -τι άλλο- πάνθηρα με κάποιες έθνικ/αφρικάνικες λεπτομέρειες. Το στιλ του θυμίζει νίντζα. O Black Panther θα έχει την τιμητική του το 2018, όταν και θα πρωταγωνιστεί σε μια ταινία αφιερωμένη σε αυτόν.

•          Οι τεχνικές του Captain America είναι περισσότερο βασισμένες σε πιο παραδοσιακές πολεμικές τέχνες, όπως Judo, Karate, Tae Kwon Do και Aikido. Ο Black Panther που είναι ένας από τους καλύτερους μαχητές πολεμικών τεχνών του σύμπαντος της Marvel είναι πιο πολύ επηρεασμένος από το στιλ του βραζιλιάνικου Capoeira, που συνδυάζει πολεμικές τέχνες, ακροβατικά, μουσική και χορό. Έχει, επίσης, και κάτι από κινέζικο Kung Fu στο στιλ του.

•          Ο Hawkeye επιστρέφει με μια γκάμα νέων όπλων που περιλαμβάνει και ένα πτυσσόμενο γκλομπ αποτελεσματικό σε μάχη κοντινής απόστασης. Το εμβληματικό του τόξο έχει, επίσης, υποστεί κάποιες μετατροπές. Είναι πιο ελαφρύ και πιο εύκολο στο χειρισμό του.

•          Ο Anthony Mackie, επίσης, είναι πολύ χαρούμενος με τις βελτιώσεις που επήλθαν στη Falcon στολή του. Νιώθει πιο Εκδικητής τώρα, μέσα στην πιο high-tech και αεροδυναμική αμφίεσή του.

•          Η Scarlet Witch είναι πια επίσημα μία από τους Εκδικητές. Αυτό είχε ως επακόλουθο η Elizabeth Olsen να πάρει μια νέα ανανεωμένη στολή που να ταιριάζει και στο νέο status της. Δείχνει πολύ πιο ωραία μέσα στη δερμάτινη στολή της και στην κάπα της, την οποία έχει τη δυνατότητα να κινεί με το μυαλό της.

•          Κάποιες βελτιώσεις έγιναν επίσης και στην στολή του Ant-Man. Τελικά στην νέα ταινία της Marvel Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος κανένας από τους Εκδικητές δεν θα πρέπει να έχει παράπονο σε σχέση  με την εμφάνισή του.

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 05.05.16