Theeb – Theeb: ο λύκος της ερήμου

Παραγωγή: Ιορδανία – 2014 

Συμπαραγωγοί: Βρετανία/Κατάρ/Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Διάρκεια: 100 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * * *

Σκηνοθεσία: Naji Abu Nowar

Πρωταγωνιστούν: Jacir Eid Al-Hwietat, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen, Hassan Mutlag Al-Maraiyeh, Jack Fox.

Υπόθεση: Καθώς ο Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη και η απέραντη Οθωμανική Αυτοκρατορία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ένας νεαρός Βεδουίνος στην Οθωμανική επαρχία Χιτζάζ, ο Τέεμπ, φτάνει απότομα στην ενηλικίωσή του καθώς επιχειρεί ένα επικίνδυνο ταξίδι στην έρημο μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του για να οδηγήσουν ένα βρετανό αξιωματικό στο μυστικό του προορισμό. ‘Εχοντας γαλουχηθεί σε ένα παραδοσιακό τρόπο ζωής που άντεξε για αιώνες, τα δύο αδέρφια, γιοι ενός Σεϊχη που μόλις είχε πεθάνει, δεν έχουν συναίσθηση των τρομακτικών ανακατατάξεων που συμβαίνουν στον περίγυρό τους. Αυτό το ταξίδι θα αφήσει βαθιά τα σημάδια του στον μικρό Τέεμπ, το Λύκο της Ερήμου.

Νατζί Αμπού Νοουάρ, ένας Άραβας από την Οξφόρδη! Ο 35χρονος Ιορδανός έσκασε με πάταγο στη διεθνή κινηματογραφική σκηνή με αυτή την πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Βενετίας του 2014, αποσπώντας το Βραβείο Σκηνοθεσίας του τμήματος Ορίζοντες. Έκτοτε η καριέρα της ήταν θριαμβευτική: Εμπορικός θρίαμβος στις Αραβικές χώρες, υποψηφιότητες για BAFTA καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας αλλά και καλύτερου Βρετανικού ντεμπούτου (αφού η Βρετανία είναι συμπαραγωγός) με αποκορύφωμα την πρόκριση στην πεντάδα των υποψήφιων για Oscar ξενόγλωσσων φιλμ.

Ο Νοουάρ δήλωσε ότι είναι επηρεασμένος από τα γουέστερν αλλά και από τους Επτά σαμουράι του Κουροσάβα. Θα πρόσθετα την επιρροή του μέγιστου Ντέιβιντ Λιν, δημιουργού του Λόρενς της Αραβίας. Μιας ταινίας που γυρίστηκε στα ίδια σκληρά και άνυδρα τοπία και αφορά την ίδια κοινωνική και ιστορική περίοδο. Μόνο που ο Νοουάρ αντιστρέφει τους ρόλους, περιθωριοποιεί αφηγηματικά τον «Ξένο»  Εγγλέζο και επικεντρώνεται στην οπτική των γηγενών που μέσα από τα αθώα μάτια ενός παιδιού, ανακαλύπτουν την τραγική βία που τυλίγει τον κόσμο εν αγνοία τους κι αργά ή γρήγορα έρχεται στη νωχελική γειτονιά τους. Τα θεμέλια για τη σημερινή μεσανατολική κόλαση μπήκαν πριν εκατό χρόνια εκεί στη μέση της ερήμου. Και το μικρό, περίεργο να γνωρίσει τον κόσμο, λυκόπουλο είναι μάρτυρας του σπαραγμού καθώς μεγαλώνει απότομα, προσπαθώντας να διατηρηθεί στη ζωή ανάμεσα σε ληστές και ξένους στρατούς.

Εικόνες επικής ομορφιάς που κόβουν ανάσες, μεγαλοπρεπές καδράρισμα και εξαιρετικό μοντάζ, φωτογραφία και μουσική που κάνουν ακόμη πιο επιβλητικό το θέαμα και μια χαρισματική παρουσία από τον μικρό Τζάσιρ Εϊντ απογειώνουν αυτόν τον εναλλακτικό Λόρενς. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό φιλμικό ντεμπούτο που αφήνει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Διανομή: NEO Films

Στις αίθουσες από 05.05.16