Ο προφήτης

Παραγωγή: Ελλάδα – 2013 

Διάρκεια: 105 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Βαθμολογία: * *   

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πούλος

Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Χρανιώτης, Μενάλαος Χαζαράκης, Steven J. Christofer,  Δήμητρα Κούζα, Γιώργος Παπαστυλιανός, Nathan Thomas.

Υπόθεση: Σε ένα τόπο εκτός τόπου και χρόνου που μαστίζεται από ένα ολοκληρωτικό πόλεμο, ένας στρατιώτης καταφθάνει σε ένα εγκαταλελειμμένο μοναστήρι αναζητώντας τον πατέρα του. Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί, διαπιστώνει πως οι επισκέπτες που κατοικούν τον χώρο, πασιφιστές που αρνούνται να πολεμήσουν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, είναι πολύ πιθανόν να γνωρίζουν περισσότερα από όσα δείχνουν…

Έμπνευση για την ταινία στάθηκε το βιβλίο του Δ. Δημόπουλου «Στο Άδυτο των Ελληνικών Μαντείων» το οποίο ασχολείται με το υποτιμημένο φαινόμενο των ελληνικών μαντείων. Η ταινία, πρώτη μεγάλου μήκους για τον Δημήτρη Πούλο, έχει πολλές τεχνικές αρετές: αποχρωματισμένη φωτογραφία από τον Ραμόν Μαλαπέτσα που υποβάλλει το θεατή σε μια ονειρική διάσταση, κοστούμια που πλησιάζουν τη χέβι μέταλ αισθητική των Μαντ Μαξ από την Κίκα Καράμπελα και βέβαια «δυνατό» σκηνοθετικό μάτι. Έχει επίσης έναν Γιώργο Χρανιώτη στον βασικό ρόλο που καταφέρνει να μεταδώσει κάτι από το μυστήριο και τη δύναμη του χαρακτήρα του. Από την άλλη υπάρχουν χαρακτήρες που μπαινοβγαίνουν στη δράση χωρίς να δικαιολογείται δραματουργικά η παρουσία και η χρησιμότητά τους αλλά και πολλοί ηθοποιοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν όπως πρέπει και απαιτεί αυτό το δύσκολο για τα εγχώρια δεδομένα εγχείρημα. Ίσως η επόμενη ταινία του, δικαιώσει περισσότερο τις δυνατότητες και τους οραματισμούς του σκηνοθέτη.

Παρόλα τα παραπάνω, θα συνεχίσω να επιμένω ότι το ελληνικό κοινό πρέπει να αρχίσει να δίνει ξανά ευκαιρίες σε όλες τις ταινίες που μιλάνε τη γλώσσα του και κουβαλάνε τον εθνικό ψυχισμό του. Είναι ζήτημα πολιτιστικής επιβίωσης.

Αξίζει να αναφερθούν και κάποια fun facts για την παραγωγή

- Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Δημήτρης Πούλος χρειάστηκε οκτώ χρόνια για να ολοκληρώσει το σενάριο και να δώσει στον…εαυτό του το οκ για το γύρισμα. Η βασική επιρροή ήταν το εξαιρετικό βιβλίο του Δημ. Δημόπουλου “Στο άδυτο των ελληνικών μαντείων” το οποίο αποτελεί την καλύτερη και πιο ειλικρινή εισαγωγή στο (υποτιμημένο) φαινόμενο των ελληνικών μαντείων. Άρχισε να ονειρεύεται μια ταινία για το τι θα γινόταν αν λειτουργούσε σήμερα ένα μαντείο, αν υπήρχε μια σύγχρονη Πυθία.

- Το location scouting περιλάμβανε διάφορες τοποθεσίες και μια από αυτές ήταν και η Μονή Αυγού  στο νομό Αργολίδας. Η υποβλητικότητα του χώρου έδωσε την έμπνευση για την αρχή της συγγραφής του σεναρίου, κατά την διάρκεια της οποίας ο σκηνοθέτης είχε δίπλα του και την "Ασκητική" του Καζαντζάκη και τον "Προφήτη" του Χαλίλ Γκιμπράν

- Η διαδικασία του casting (απο το Ordino) ολοκληρώθηκε σε…τρείς μέρες, με άκρα μυστικότητα και με τον ιδιόμορφο τρόπο εργασίας του σκηνοθέτη, κατά τον οποίον δεν συζητήθηκε τίποτα για την πλοκή της ταινίας ή το είδος της. Οι δε ηθοποιοί που επιλέχθηκαν δεν μπορούσαν να πάρουν το σενάριο μαζί τους παρά μόνο πολύ αργότερα στις πρόβες και σε ειδικό, μη επανεκτυπώσιμο χαρτί.

- Ο "Προφήτης" ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που γυρίστηκε με την εξαιρετική και πλέον ανάρπαστη κάμερα Arri Alexa. Γυρίστηκαν απανωτά test με διάφορες κάμερες και φακούς αλλά τελικά μόνο η Alexa μπορούσε να αποδώσει τα χρώματα και το ύφος της ταινίας έτσι όπως το ήθελαν ο σκηνοθέτης και ο φωτογράφος.

-  Η πλανοθεσία και ο ρυθμός του μοντάζ σχεδιάστηκαν έτσι ώστε πάντα να ακολουθούν την ψυχοσύνθεση και την πορεία του πρωταγωνιστή. Ακόμα και η επιλογή χειροκίνητης κάμερας έγινε δύο φορές στην ταινία και αυτές με διαφοροποιήσεις μεταξύ τους.

- Το τρέιλερ έχει σχεδιαστεί και μονταριστεί από γνωστή εταιρεία που ειδικεύεται στην κοπή τρέιλερ και που εδρεύει στη Νέα Υόρκη. 

Διανομή: New Star

Στην αίθουσα Studio από 05.05.16 στις 21:15 καθημερινά