Chronic – Το Χρονικό μιας Αθωότητας

Παραγωγή: Μεξικό/Γαλλία – 2015 

Διάρκεια: 93 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * *   

Σκηνοθεσία: Michel Franco

Πρωταγωνιστούν: Tim Roth, Robin Bartlett, Michael Cristofer, Bitsie Tulloch, David Dastmalchian, Sarah Sutherland, Claire van der Boom, Maribeth Monroe, Tate Ellington.

Υπόθεση: Ο David είναι αποκλειστικός νοσοκόμος με ασθενείς που βρίσκονται σε τελικό στάδιο. Αποτελεσματικός και αφιερωμένος στο επάγγελμά του, αναπτύσσει στενές και ισχυρές σχέσεις με κάθε άτομο που βοηθάει. Αλλά, πέρα από τη δουλειά του, ο David είναι αναποτελεσματικός και παράξενος. Είναι σαφές ότι κρέμεται κυριολεκτικά από τον κάθε ασθενή του όσο τον χρειάζονται και αυτοί. Μοιάζει να τον βαραίνει ένα μυστικό. Μια ιστορία από το παρελθόν που σταδιακά αποκαλύπτεται, παράλληλα με τις περιπτώσεις που αναλαμβάνει ο μοναχικός αυτός ιππότης του πόνου.

Βαρύ, ασήκωτο αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό το Χρονικό που εικονογραφείται με μεθοδικό και ελλειπτικό τρόπο σαν κλινική περίπτωση για μελέτη. Η γήινη, χαμηλότονη ερμηνεία του Τιμ Ροθ βρίσκεται στο κέντρο του μηχανισμού της ταινίας η οποία θα ήταν ημιτελής και λιγότερο πειστική χωρίς αυτόν. Ο Μισέλ Φράνκο, σκηνοθέτης του «Μετά τη Λουτσία», επιστρατεύει την προσωπική του εμπειρία με την ασθένεια της γιαγιάς του και το δέσιμό της με την αποκλειστική νοσοκόμα που την ανέλαβε για να κάνει ένα σχόλιο πάνω στην αλήθεια των οικογενειακών σχέσεων, την κατάθλιψη που γεμίζει την ατμόσφαιρα γύρω από το περιβάλλον ενός ασθενούς, τη δύναμη που απαιτείται από όλους για να αντιμετωπίσουν έναν επί της ουσίας εισβολέα, όπως το Aids, ο καρκίνος, το εγκεφαλικό και η σκλήρυνση. Όλα αυτά τα άσχημα και δύσκολα που προσφέρονται για υπαρξιακές αναζητήσεις και ενδιαφέρουσες ενδοσκοπήσεις. Ο μεξικανός δημιουργός δεν χάνει χρόνο με τα περιττά, εστιάζει στην ουσία των πραγμάτων, προσφέροντας πλήθος καθημερινών λεπτομερειών που χτίζουν σιγά σιγά τον χαρακτήρα του ήρωά του. Το χιούμορ δεν λείπει ούτε και οι ανατροπές. Όσο κι αν ο θεατής μέσα του θέλει «όλα να πάνε καλά», η φύση των περιπτώσεων που αναλύονται δεν το επιτρέπει. Και το ανατρεπτικό φινάλε ίσως δεν είναι τελικά πολύ άσχετο με την προβληματική της ταινίας, όμως είναι βέβαιο ότι θα διχάσει και θα συζητηθεί.  

Διανομή: Rosebud.21 (με τη συνεργασία της Feelgood Entertainment)

Στις αίθουσες από 12.05.16