Melbourne - Μελβούρνη

Παραγωγή: Ιράν – 2014 

Διάρκεια: 91 λεπτά

Είδος: Δραματικό Θρίλερ

Βαθμολογία: * * * 1/2

Σκηνοθεσία: Nima Javidi

Πρωταγωνιστούν: Peyman Moaadi, Negar Javaherian, Mani Haghighi, Roshanak Gerami, Vida Javan, Elham Korda, Alireza Ostadi, Shirin Yazdanbakhsh.

Υπόθεση: Ένα νεαρό ζευγάρι που ζει στη σύγχρονη Τεχεράνη, ο Amir και η Sara, ετοιμάζεται να μεταναστεύσει προσωρινά λόγω σπουδών στη Μελβούρνη. Λίγες ώρες πριν την αναχώρηση της πτήσης τους, η Sara δέχεται να κρατήσει για λίγο το μωρό των γειτόνων μέχρι να γυρίσουν οι γονείς του, επειδή η νταντά του θέλει να βγει για λίγο έξω. Όσο ετοιμάζουν τα πράγματα τους για το μεγάλο ταξίδι, αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το μωρό. Άθελα τους εμπλέκονται σε μια εφιαλτική κατάσταση με τις συνθήκες να τους πιέζουν να πάρουν άμεσα μία απόφαση ζωής. 

Τίποτα δεν προμηνύει το πρωί της αναχώρησης του ζευγαριού αυτό που μέλλει να ακολουθήσει σε λίγη ώρα. Ζωή, κίνηση, κόσμος πάει κι έρχεται, τηλέφωνα χτυπάνε. Και μετά, μόλις ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο με τη μορφή ενός ξένου μωρού υψώνεται ανάμεσα στο παρόν και το λαμπρό μέλλον, τα τηλέφωνα που χτυπάνε ακούγονται σαν εφιάλτης, ο κόσμος που πάει κι έρχεται προκαλεί άγχος και τρόμο στο νεαρό ζευγάρι, τα γέλια δίνουν τη θέση τους σε νεύρα και φωνές. Μια στιγμή, μια απόφαση, μια επιλογή. Αυτό είναι η μοίρα. Και μετά έρχεται η ευθύνη. Ποιος μπορεί να την αναλάβει; Έχει την ηθική δύναμη; Και τι θα έκανε στη θέση των ηρώων ο θεατής, ο κάθε θεατής ανεξάρτητα από χώρα και κουλτούρα; Πέρα από το να κάθεται στην άκρη του καθίσματος, βιώνοντας ανάγλυφα ένα θρίλερ της καθημερινότητας; Χωρίς κακούς, χωρίς τέρατα, χωρίς ακραίες και αναληθοφανείς καταστάσεις! Εδώ σε θέλω… 

Μια ταινία-γροθιά, εκπληκτικό σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός νεαρού δημιουργού για την επόμενη ταινία του οποίου ήδη ανυπομονώ! Ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι, γνωστό από τις ταινιες του Άσγκαρ Φαραντί αλλά και ένα γενικά σωστά καθοδηγημένο καστ καθηλώνει τα θεατή με τις ερμηνείες του, τόσο που γρήγορα ξεχνάει τις μαντήλες που φοράνε οι γυναίκες και την παράξενη για τα δυτικά αυτιά γλώσσα που ακούγεται (τα πέρσικα ή φαρσί). Σινεμά υψηλής ποιότητας με λίγα λεφτά και πολύ ταλέντο. 

Φεστιβάλ και βραβεύσεις

Ταινία έναρξης, Εβδομάδα Κριτικών, Φεστιβάλ Βενετίας

Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου & Ειδική Μνεία για τη Φωτογραφία, Φεστιβάλ Στοκχόλμης

Χρυσή Πυραμίδα Καλύτερης Ταινίας, Φεστιβάλ Καΐρου

Διανομή: Feelgood Entertainment

Στις αίθουσες από 19.05.16