Fathers and Daughters – Πατέρας και Κόρη

Παραγωγή: ΗΠΑ/Ιταλία – 2016 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Δράμα

Βαθμολογία: * * 1/2

Σκηνοθεσία: Gabriele Muccino

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Amanda Seyfried, Aaron Paul, Diane Kruger, Quvenzhané Wallis, Bruce Greenwood, Janet McTeer, Kylie Rogers και οι Jane Fonda και Octavia Spencer.

Υπόθεση: Ο Τζέικ, διάσημος και βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας, χάνει ξαφνικά την σύζυγό του και μένει με ένα μικρό κοριτσάκι την Κέιτι που προσπαθεί να μεγαλώσει μόνος. Πατέρας και κόρη αναπτύσσουν έναν πολύ ισχυρό ψυχικό δεσμό ωστόσο ο απαρηγόρητος Τζέικ τελικά καταρρέει ψυχολογικά και η κηδεμονία της μικρής περνά σε πλούσιους συγγενείς και συγκεκριμένα στην αδελφή της γυναίκας του. 27 χρόνια μετά η Κέιτι προσπαθεί να φτιάξει τη ζωή της καθώς το παρελθόν είναι ακόμη ζωντανό και οι λογαριασμοί ψυχής δεν έχουν κλείσει.

Ένα από τα σενάρια της γνωστής στο Χόλιγουντ Black List-της λίστας με τα καλύτερα σενάρια που δεν έχουν καταφέρει να γυρισθούν- βρίσκει τελικά το δρόμο για τη μεγάλη οθόνη τρία χρόνια μετά το γράψιμό του. Ο αποδεδειγμένα ευαίσθητος Ιταλός, πολιτογραφημένος πια πολίτης του Χόλιγουντ, Γκαμπριέλε Μουτσίνο, ξέρει πώς να φωτίσει τις λεπτές αποχρώσεις των χαρακτήρων και να αποδώσει με ένταση το συναισθηματικό τους κόσμο. Θα μου πεις εν έτι 2015 μελόδραμα; Ε και; Ένα είδος κινηματογραφικό είναι κι αυτό. Το σενάριο είναι πράγματι καλογραμμένο και οι χρονικές εναλλαγές της αφήγησης κορυφώνουν ιδανικά τις αποκαλύψεις της πλοκής. Ο Ράσελ Κρόου καταφέρνει ως «χτυπημένος από τη μοίρα» καλλιτέχνης να συνδυάσει τις αρετές του βραβευμένου συγγραφέα με τα απειλητικά ταλέντα ενός μποξέρ που το μάτι του ενίοτε γυαλίζει ενώ η γλυκιά και τελικά πολυτάλαντη Αμάντα Σέιφριντ αποδεικνύει ότι μπορεί να κουβαλήσει άνετα στις πλάτες της μια δίωρη ταινία. Ο Άαρον Πολ πάλι, του Breaking Bad, δεν είναι ακριβώς ο χολιγουντιανός ζεν πρεμιέ της διπλανής πόρτας ωστόσο είναι ιδανική επιλογή casting για το ρόλο του ευαίσθητου ερωτικού συντρόφου.

Μια ταινία που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ιδανική για τη μικρή οθόνη ωστόσο καταφέρνει να ξεφύγει από τον τηλεοπτικό μέσο όρο με τις ερμηνείες και το σωστό σκηνοθετικό τόνο. Εν αναμονή του επερχόμενου Nice Guys είναι και μια ευκαιρία να «ζεσταθούν» οι θαυμαστές του Ράσελ Κρόου, αν βέβαια έχει μείνει κανείς στην Ελλάδα μετά το Τουρκόφιλο ιστορικό σκάνδαλο του (απρόβλητου φυσικά εδώ) Water Diviner.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ & Seven Films

Στις αίθουσες από 19.05.16