The Nice Guys

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Κωμική Περιπέτεια

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Shane Black

Πρωταγωνιστούν: Russell Crowe, Ryan Gosling, Angourie Rice, Matt Bomer, Margaret Qualley, Yaya DaCosta, Keith David, Beau Knapp, Lois Smith, Murielle Telio, Gil Gerard, Daisy Tahan και η Kim Basinger.

Υπόθεση: Λος Άντζελες, 1977. Το νέφος σκεπάζει την πόλη καθώς βρισκόμαστε στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης και οι άνθρωποι κάνουν ουρές για βενζίνη. Σε μια τέτοια περίοδο που η λάμψη του Χόλιγουντ δεν βρίσκεται στην ακμή της μια διάσημη πορνοστάρ πεθαίνει μυστηριωδώς και μια άλλη φαινομενικά άσχετη κοπέλα εξαφανίζεται. Τα μυστήρια καλούνται να λύσουν ένας ολίγον αδέξιος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο Χόλαντ Μαρτς και ένας σωματώδης μπράβος ο Τζάκσον Χίλι που αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να συνεργαστούν. Όσο η υπόθεση προχωρά, το μυστήριο πυκνώνει, τα πτώματα αυξάνονται και το αταίριαστο δίδυμο με τη βοήθεια της πανέξυπνης ανήλικης κόρης του Μαρτς οδηγείται στα πρόθυρα της ανακάλυψης μιας βιομηχανικής συνωμοσίας.

Και όλα αυτά λίγη σημασία έχουν πραγματικά, αφού σε μια ταινία του Σέιν Μπλακ αυτό που μετράει είναι το πώς θα επανεγγραφούν με προσθήκη άφθονου χιούμορ οι κλασσικοί αφηγηματικοί κώδικες του νουάρ σε μια ιστορία με μπόλικο κιτς και κλεισίματα ματιού στο θεατή. Ο δημιουργός των Φονικών όπλων αλλά και του προπέρσινου Iron Man 3 επανέρχεται δριμύτερος και με διάθεση διακωμώδησης κινηματογραφικών και πολιτικών θεσμών. Το μεγάλο του ατού είναι το πρωταγωνιστικό ζευγάρι του οποίου η χημεία είναι απόλυτη! Ένα δίδυμο α λα Χονδρός Λιγνός το οποίο έχει εμπλουτισθεί με σεξ απίλ και ατσάλινες γροθιές. Ο Ράσελ Κρόου επενδύει με νουάρ γοητεία το συνήθη κτηνώδη εαυτό του ενώ ο Ραιαν Γκόσλινγκ μας εκπλήσσει ευχάριστα ακόμη μια φορά ως μάστερ του κωμικού στοιχείου. Στο ρόλο του κακού το διασκεδάζει ο πρόσφατα βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Ματ Μπόμερ, με κωμικά άθλια κόμμωση α λα 70s περουκίνι.

Αλλά…για στάσου! Ποια είναι αυτή η μοιραία ξανθιά που κινεί τα νήματα; Κάτι μου θυμίζει, κάτι μου λέει, μα βέβαια! Η Κιμ Μπάσινγκερ! Η προηγούμενη συνεργασία της με τον Ράσελ Κρόου της έφερε ένα Όσκαρ για το LA Confidential το 1998. Μακάρι ο Ράσελ να της φέρει πάλι γούρι. Και πάνω από όλα ελπίζω να την αναγνωρίσουν και οι θεατές…

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για τη φωτογραφία του Φιλίπ Ρουσελό και την επιτυχημένη και εξαιρετικά λεπτομερή ανασύσταση του Λος Άντζελες των 70s. Μια πραγματική Boogie Wonderland όπως το απόλυτο χορευτικό αριστούργημα των Earth Wind And Fire, το βίντεο κλιπ του οποίου έχει ενσωματωθεί εξαιρετικά στη σκηνή του πάρτι σαν σχόλιο μιας ολόκληρης εποχής. Συνολικά, ένα απόλυτα διασκεδαστικό μείγμα που απευθύνεται σε ευρεία γκάμα θεατών.  

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 26.05.16