FeCHA: Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου ξεκινάει το Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου Αθήνας (FeCHA) που θα παρουσιάσει, σε πρώτη προβολή στην Αθήνα, 13 πρόσφατες και πολυβραβευμένες ταινίες από την Ισπανία και τη Λατινική Αμερική (Αργεντινή, Μεξικό, Χιλή, Κούβα, Περού, Βενεζουέλα, Κολομβία και Εκουαδόρ). Ταινίες που έχουν διακριθεί σε φεστιβάλ, ταινίες με διάσημους σταρ (Ρικάρντο Νταρίν, Λουίς Τοσάρ, Μαριμπέλ Βερντού), ταινίες που έχουν κερδίσει το κοινό και την παγκόσμια κριτική, έχουν λάβει βραβεία Goya και έχουν υποβληθεί από τις χώρες τους στα Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ένα φεστιβάλ που έχει τη φιλοδοξία να γίνει θεσμός στα καλοκαιρινά κινηματογραφικά δρώμενα της Αθήνας.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι σίγουρο ότι θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό θεατή, καθώς θα προβληθούν ταινίες ευρείας θεματολογίας, από τις γνωστές μας ρομαντικές κομεντί και τα καθιερωμένα ισπανικά θρίλερ μέχρι ταινίες της Λατινικής Αμερικής που θίγουν σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Παράλληλα με τις πρεμιέρες θα προβληθεί και μια κλασική ταινία από την Ουρουγουάη με δωρεάν είσοδο για το κοινό σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ουρουγουάης.

Ταινία Έναρξης του φεστιβάλ θα είναι το Truman που σάρωσε τα βραβεία Goya και αναμένεται να γίνει η επιτυχία του καλοκαιριού. Αμέσως μετά την προβολή θα απολαύσουμε γεύσεις Μεξικού από το εστιατόριο «Ο Μεξικανός» και μπύρα Sol στην ταράτσα της Ταινιοθήκης. Όλες οι ταινίες θα είναι στα Ισπανικά και θα προβάλλονται με ελληνικούς υπότιτλους,

ΙΝΦΟ

FeCHA - Festival de Cine Hispanófono de Atenas

Θερινός Κινηματογράφος ΛΑΙΣ (Ταινιοθήκη της Ελλάδος)

Τιμές εισιτηρίων:

Προβολής: 7 ευρώ / Φοιτητικό-Ανέργων-ΑμΕΑ-Σπουδαστές Ινστιτούτου Θερβάντες-Μικρή Λέσχη Ταινιοθήκης: 5 ευρώ

Κάρτα Διαρκείας: 50 ευρώ (Προπωλείται περιορισμένος αριθμός από τις 16/5 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος).

Περισσότερες πληροφορίες:

www.fecha.gr  https://www.facebook.com/mooviesgr,

https://twitter.com/mooviereel, https://www.instagram.com/mooviereel/

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΕΜΠΤΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.30

ΤΡΟΥΜΑΝ / TRUMAN (Cesc Gay, Ισπανία, 2015, 108′)

Ισπανική κομεντί βραβευμένη με 5 Goya (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, α΄ και β΄ ανδρικού ρόλου). O Τζούλιαν θα δεχτεί μια απρόσμενη επίσκεψη από τον φίλο του Τομάς που ζει στον Καναδά. Οι δυο τους θέλοντας να θυμηθούν τα παλιά θα ζήσουν αξέχαστες στιγμές. Πρωταγωνιστεί ο Ρικάρντο Νταρίν ( ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ ).

Θα ακολουθήσει Τελετή Έναρξης με γεύσεις από το εστιατόριο “Ο Μεξικανός” και μπύρα Sol.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.00

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ / CONDUCTA (Ernesto Daranas, Κούβα, 2014, 110′)

Ο Τσάλα είναι 11 χρονών και μένει με την μητέρα του, η οποία είναι εθισμένη στα ναρκωτικά. Η Καρμέλα είναι δασκάλα της 6ης Δημοτικού, την οποία αγαπούν και σέβονται όλα τα παιδιά. Μία μέρα η Καρμέλα αναγκάζεται να νοσηλευτεί και να αφήσει το σχολείο για λίγους μήνες. Η καινούρια δασκάλα, δεν μπορεί να καταλάβει την συμπεριφορά του Τσάλα και τον στέλνει σε αναμορφωτήριο. Η ταινία ήταν η επίσημη υποβολή της Κούβας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.

23.00

ΟΙ ΜΕΓΑΙΡΕΣ / MUSARAÑAS (Juanfer Andrés – Esteban Roel, Ισπανία, 2014, 90′)

Στην Ισπανία του 1950, η Μόντσε είναι μια γυναίκα που έχασε τα νιάτα της μεγαλώνοντας την μικρή της αδερφή, σε ένα διαμέρισμα με σκοτεινό παρελθόν στη Μαδρίτη. Τώρα, η Μόντσε πάσχει από αγοραφοβία και δεν μπορεί να κάνει ούτε ένα βήμα έξω από την πόρτα της. Μια μέρα, όταν ο γείτονάς της, ο Κάρλος, βρίσκεται λιπόθυμος έξω από την πόρτα της, η Μόντσε θα τον σύρει μέσα στο σπίτι της, θέτοντας σε κίνηση ένα κύκλο βίας…

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.00

ΠΟΙΟΣ ΚΛΕΒΕΙ ΠΟΙΟΝ; / CIEN AÑOS DE PERDÓN (Daniel Calparsoro, Ισπανία, 2016, 95′)

Ένα βροχερό πρωί. Έξι ένοπλοι άνδρες, µεταµφιεσµένοι, επιτίθενται σε µια τράπεζα στη Βαλένθια. Με αρχηγό έναν κλέφτη, µε το παρατσούκλι Ο Ουρουγουανός, η αποστολή της οµάδας φαίνεται απλή και ξεκάθαρη: να αδειάσουν όσα περισσότερα χρηµατοκιβώτια µπορέσουν και να το σκάσουν. Ωστόσο όλα θα περιπλεχθούν, όταν ο διευθυντής µιας τράπεζας αποκαλύψει ένα µυστικό κρυµµένο σε ένα από τα χρηµατοκιβώτια.

22.50

ΑΠΟ ΜΑΚΡΙΑ / DESDE ALLÁ (Lorenzo Vigas, Βενεζουέλα – Μεξικό, 2015, 93′)

Ο πλούσιος μεσήλικας, Αρμάντο, προσελκύει νεαρούς άντρες στο διαμέρισμα του και, με αντάλλαγμα χρήματα, ζητά από αυτούς να τους κοιτά δίχως να τους αγγίζει. Από μακριά. Η πρώτη επαφή του Αρμάντο με τον νεαρό Έλντερ είναι βίαιη, αλλά αυτό δεν αποθαρρύνει τον μοναχικό άντρα. Όμως το στοιχειωμένο παρελθόν του Αρμάντο τους επισκιάζει και ο Έλντερ τελικά θα κάνει την απόλυτη πράξη στοργής για αυτόν. Βραβείο Χρυσού Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.00

ΧΩΡΙΣ ΠΑΙΔΙΑ / SIN HIJOS (Ariel Winograd, Αργεντινή – Ισπανία, 2015, 90′)

Ο Γκαµπριέλ χώρισε πριν από τέσσερα χρόνια. Από τότε η Σόφια, η οκτάχρονη κόρη του είναι το κέντρο της ζωής του, μέχρι τη στιγµή που στην ζωή του θα µπει η Βίκυ µια όµορφη, ανεξάρτητη και γεµάτη αυτοπεποίθηση γυναίκα που στην πρώτη τους συνάντηση, και χωρίς να ξέρει τίποτα για τη ζωή του, του παραθέτει τον µοναδικό της όρο σε οποιαδήποτε νέα γνωριµία: δεν θα κάνει ποτέ σχέση µε κάποιον που έχει παιδιά. Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Μαριµπέλ Βερντού, την οποία γνωρίσαµε στις ταινίες, «Ο Λαβύρινος του Πάνα», «Θέλω και την Μαµά σου».

22.45

ΤΕΣΣΕΡΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ / CUATRO LUNAS (Sergio Tovar Velarde, Μεξικό, 2013, 110′)

Τέσσερεις ιστορίες αγάπης και απογοήτευσης μεταξύ ανδρών διαφορετικών γενεών που αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις και τους φόβους τους.

ΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.00

ΑΡΓΙΑ / FERIADO (Diego Araujo , Εκουαδόρ, 2014, 82′)

O Xoυάν Πάμπλο, ένα αγόρι 16 ετών, ταξιδεύει στο κτήμα της οικογένειας, στο οποίο έχει καταφύγει ο θείος του, ένας τραπεζίτης που εμπλέκεται σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς, μαζί με τη γυναίκα και τα έφηβα παιδιά του. Εκεί, o Xoυάν Πάμπλο θα γνωρίσει τον Χουάνο, έναν μυστηριώδη χεβιμεταλά από το διπλανό χωριό. Μαζί του, ο Xoυάν Πάμπλο θα ανακαλύψει έναν απελευθερωμένο κόσμο εντελώς ξένο από αυτόν που εκείνος γνώριζε μέχρι τώρα.

22.30

ΤΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ / LOS HONGOS (Oscar Ruiz Navia, Κολομβία, 2014, 103′)

Κάθε βράδυ μετά τη δουλειά του στην οικοδομή, ο ΡΑΣ κάνει γκραφίτι σε διάφορους τοίχους της γειτονιάς του, στο Καλί της Κολομβίας. Μια μέρα ο ΡΑΣ χάνει τη δουλειά του επειδή κλέβει τενεκέδες με χρώματα με τα οποία σκοπεύει να ζωγραφίσει μια μεγάλη τοιχογραφία στο οικόπεδο δίπλα από το σπίτι του. Συμμετοχή στα φεστιβάλ Toronto και Locarno.

ΤΡΙΤΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

21.00

ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΤΡΑΙΝΟ / LAS OVEJAS NO PIERDEN EL TREN (Álvaro Fernández Armero, Ισπανία, 2014, 103′)

Η Λουίσα κι ο Αλμπέρτο υποχρεώθηκαν να πάνε να ζήσουν στην επαρχία, αλλά η ειδυλλιακή αγροτική ζωή αρχίζει γρήγορα να δείχνει την λιγότερο ευχάριστη πλευρά της. Επί πλέον, το ζευγάρι δεν περνά και τις καλύτερες στιγμές του. Η Λουίσα επιμένει ν’ αποκτήσει ένα δεύτερο παιδί, παρ’ όλο που το τίμημα είναι το πιο αδιάφορο σεξ που μπορεί να φανταστεί κανείς.

23.00

ΝΝ – ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ / NN (Héctor Gálvez, Περού, 2014, 90′)

Το σώμα ενός άνδρα –ο οποίος είχε εξαφανιστεί κατά την περίοδο της πολιτικής βίας στο Περού– έχει εκταφεί, αλλά κανείς δεν εμφανίζεται για να το περισυλλέξει. Το μόνο στοιχείο για την ταυτοποίηση του πτώματος είναι η φωτογραφία ενός χαμογελαστού κοριτσιού η οποία βρέθηκε στο πουκάμισό του. Το NN ήταν η επίσημη συμμετοχή του Περού στα 87α Oscars στην κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.

ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

19.15

Η ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΑΜΝΟΥ / LA CULPA DEL CORDERO (Gabriel Drak, Ουρουγουάη, 2012, 85′)

Ο Χόρχε και η Ελένα ήταν παντρεμένοι εδώ και τριανταπέντε χρόνια. Λίγο πριν από την πρόσφατη συνταξιοδότηση του Χόρχε, το ζευγάρι αποφασίζει να κάνει μια σημαντική αλλαγή στη ζωή του και, για να την ανακοινώσει στην υπόλοιπη οικογένεια, καλεί τα τέσσερα παιδιά του να ψήσουν και να φάνε όλοι μαζί…

21.00

Η ΦΑΜΙΛΙΑ / EL CLAN (Pablo Trapero, Αργεντινή, 2015, 110′)

(ΕΠΙΣΗΜΗ ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ)

Η αληθινή ιστορία της οικογένειας Πούτσιο που ενώ φαινομενικά ζούσε μια φυσιολογική ζωή, παράλληλα διέπραττε απαγωγές και δολοφονίες. Κέρδισε βραβείο Goya καλύτερης Λατινοαμερικάνικης ταινίας. Σκηνοθετεί ο υποψήφιος για Χρυσό Φοίνικα Πάμπλο Τραπέρο.

23.00

Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ / VIDA SEXUAL DE LAS PLANTAS (Sebastián Brahm, Χιλή, 2015, 95′)

Ένας τραυματισμός στο κεφάλι προκαλεί στον αγαπημένο της Μπάρμπαρα, Γκίγε, νοητική στέρηση. Μετά από αυτό το ατυχές γεγονός, η Μπάρμπαρα παύει να νιώθει την έλξη που είχε για αυτόν. Τώρα που κοντεύει τα 35 και επιθυμώντας να γίνει μητέρα, η Μπάρμπαρα θα βρει ένα νέο σύντροφο αλλά θα την στοιχειώσει η μνήμη ενός χαμένου έρωτα.