Truman

Παραγωγή: Ισπανία/Αργεντινή – 2015 

Διάρκεια: 108 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Cesc Gay

Πρωταγωνιστούν: Ricardo Darín, Javier Cámara, Dolores Fonzi, Eduard Fernández, Alex Brendemühl, Oriol Pla, Pedro Casablanc, José Luis Gómez, Javier Gutiérrez, Elvira Mínguez και ο σκύλος Troilo.

Υπόθεση: Ο Αργεντίνος ηθοποιός Χουλιάν (Ρικάρντο Ντάριν) που ζει στη Μαδρίτη, δέχεται την αναπάντεχη επίσκεψη του παιδικού του φίλου Τόμας (Χαβιέ Καμάρα), που ζει στον Καναδά. Η επανένωση αυτή, η πρώτη μετά από πολλά χρόνια δεν είναι τυχαία. Και μάλιστα θα είναι η τελευταία αφού ο Χουλιάν βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου τον οποίο έχει αποφασίσει να σταματήσει να πολεμά. Αρνούμενος να κάνει περαιτέρω χημειοθεραπείες, προτιμά να περάσει τον τελευταίο του καιρό τακτοποιώντας τις υποθέσεις του και πάνω από όλα ψάχνοντας να βρει ένα νέο σπίτι για τον αγαπημένο του σκύλο Τρούμαν, ένα γλυκύτατο ηλικιωμένο μαστίφ. Με τη συντροφιά του Τόμας ο Χουλιάν περιφέρεται στους δρόμους της Μαδρίτης. Ανάμεσα σε βιβλιοπωλεία, εστιατόρια, γιατρούς και κτηνίατρους, ο ιδιαίτερος δεσμός που είχαν από μικροί ζωντανεύει ξανά. 

Ο Τρούμαν μπορεί να δανείζει το όνομά του στον τίτλο της ταινίας αλλά είναι περισσότερο ένα σύμβολο παρά το κέντρο της ιστορίας. Δεν πρόκειται λοιπόν για μια ταινία για τους φιλόζωους με τη Χολιγουντιανή έννοια αλλά περισσότερο για το πορτραίτο μιας βαθιάς αντρικής φιλίας που βρίσκεται αντιμέτωπη με τη ματαιότητα της ζωής, την αποδοχή του θανάτου και καταπιεσμένα συναισθήματα που τελικά ξεχύνονται και τους λυτρώνουν από κάθε άποψη. Όπως θα φανεί στην πορεία ο Τρούμαν είναι ένα σύμβολο, ένας συνδετικός κρίκος πίστης και φιλίας ανάμεσα στους δύο άντρες, ένας «true man-αληθινός άντρας», όπως πρέπει να είναι οι αληθινοί φίλοι που στηρίζονται ο ένας στον άλλο και βέβαια είναι ένα σύμβολο όλων των λογαριασμών που πρέπει να τακτοποιηθούν όταν η ζωή περνά και χάνεται.

Γλυκόπικρο, χαμηλότονο, με σημασία στις μικρές λεπτομέρειες, χειρονομίες και βλέμματα το πολυβραβευμένο φιλμ του Καταλανού Σέσκ Γκάι (5 βραβεία Γκόγια) έχει στον πυρήνα του ένα υπέροχο διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας από δύο μεγάλους σταρ του Ισπανόφωνου σινεμά. Η χημεία αυτού του buddy story μαγεύει τον θεατή και τον κάνει να ξεχνάει προς στιγμή ότι παρακολουθεί την εξιστόρηση των τελευταίων ημερών ενός ανθρώπου. Η ζωή όμως πάντα συνεχίζεται όσο υπάρχει μια αγκαλιά για τον Τρούμαν και για κάθε ευαίσθητη ψυχή.

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ

Στις αίθουσες από 09.06.16