En man som heter Ove – Ο Κύριος Όβε

Παραγωγή: Σουηδία – 2015 

Διάρκεια: 116 λεπτά

Είδος: Δραματική Κομεντί

Βαθμολογία: * * *

Σκηνοθεσία: Hannes Holm

Πρωταγωνιστούν: Rolf Lassgård, Bahar Pars, Filip Berg, Ida Engvoll, Tobias Almborg, Klas Wiljergård, Chatarina Larsson, Börje Lundberg, Stefan Gödicke.

Υπόθεση: Ο 59χρονος Όβε ζει κάπου στα περίχωρα σε ένα οικισμό με χαριτωμένα μικρά σπίτια και λιθόστρωτα μονοπάτια, Ο Όβε είναι χήρος από καιρό και εκ πρώτης όψεως γκρινιάρης και εριστικός. Άνθρωπος άτεγκτος με σιδερένια αυτοπειθαρχία, πιστεύει ότι περιβάλλεται από ηλίθιους τους οποίους και παραλαμβάνει τακτικά στο στόμα του, έχοντας έτσι δημιουργήσει πολλούς εχθρούς αλλά και ανθρώπους που τον φοβούνται. Παλιότερα ήταν διαχειριστής του οικισμού πριν τον καθαιρέσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, κάτι που φέρει βαρέως. Ο Όβε έχει αποφασίσει να αυτοκτονήσει αφού δεν βρίσκει κανένα νόημα στη ζωή. Όμως η μοίρα έχει άλλα σχέδια καθώς στο διπλανό σπίτι μετακομίζει μια καινούργια και φασαριόζικη οικογένεια με παιδιά, που κατά λάθος χαλάνε το γραμματοκιβώτιο του. Η καινούργια γειτόνισσα, εξωστρεφής, φιλική και απίστευτα έγκυος, θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή του γεροπαράξενου χήρου.

Ποιος είναι ο Όβε; Τι θέλει από τη ζωή; Τι πήρε από τη ζωή; Είναι η αυτοκτονία η λύση που επιβάλλεται; Τι θα τον εμποδίσει; Η απάντηση βρίσκεται στο βλέμμα της νέας γειτόνισσας, της Παρβανέχ που αρνείται «να πάει από εκεί που ήρθε» και επιμένει να φέρει πίσω τη χαρά της ζωής στον πικραμένο γείτονά της. Ένα υπέροχο σενάριο, γραμμένο από τον ίδιο το σκηνοθέτη που ζωντανεύει με ρυθμό και σωστές αναλογίες παρόντος και παρελθόντος, το best seller του νεαρού Σουηδού συγγραφέα Φρέντρικ Μπάκμαν που εκδόθηκε σε περισσότερες από 30 χώρες. ‘Ένας ύμνος στις μικρές χαρές της ζωής, μιας ζωής που αρνείται να υποταχθεί στην ανθρώπινη θέληση, οδηγώντας με τα τερτίπια της όλες τις προσπάθειες αυτοκτονίας του Όβε στο κενό. Ποίηση της καθημερινότητας, συγκίνηση και ένα διπλό ρεσιτάλ ερμηνείας που οδήγησε στη βράβευση του Ρολφ Λάσγκορντ με το κρατικό βραβείο της Σουηδίας. Η ταινία ήταν υποψήφια συνολικά για έξη κρατικά βραβεία, κέρδισε τα τρία αλλά κέρδισε και την αγάπη του κοινού, σπάζοντας ταμεία στις Σκανδιναβικές χώρες.

Μια πολύ feel good ταινία, ιδανική θερινή πρόταση για ώριμο κοινό.

Διανομή: Weird Wave

Στις αίθουσες από 23.06.16