6ο Athens Open Air Film Festival : Πορφυρή βροχή στην Πλατεία Αυδή

Η μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της Αθήνας επέστρεψε! Περισσότερες από 20 προβολές στα ομορφότερα σημεία της πόλης, από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, με ελεύθερη είσοδο! Θρυλικά μιούζικαλ, σπαγγέτι γουέστερν, καταξιωμένα δράματα, πολυβραβευμένες δημιουργίες, ταινίες φαντασίας και τρόμου, ελληνικά φιλμ που αξίζει να δείτε και ανεξερεύνητα διαμάντια του σινεμά συνοδευόμενα από ζωντανή μουσική απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα. Το 6ο Athens Open Air Film Festival θα μετατρέψει σε υπαίθρια «θερινά σινεμά» ξεχωριστές γωνιές της Αθήνας, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, μερικά από τα ομορφότερα Μουσεία της πόλης αλλά και μερικούς από τους καλύτερους θερινούς κινηματογράφους της Αθήνας. 

Το Athens Open Air Film Festival συνεργάζεται φέτος με την Βρετανική Πρεσβεία και το British Council συμμετέχοντας στον παγκόσμιο εορτασμό της 400ής επετείου του θανάτου του μεγάλου Άγγλου δραματουργού. Το αφιέρωμα με τίτλο «Shakespeare in the City» θα «ζωντανέψει» έργα του Σαίξπηρ με έξι ταινίες που άντλησαν έμπνευση από τη θεατρική παράδοση του Βρετανού βάρδου και βασίζονται στα ιστορικά δράματα, τη δημιουργική φαντασία, αλλά και την «ανατριχιαστικά» κωμική πλευρά των έργων του. Επίσης η συνεργασία που εγκαινίασε πέρσι το Φεστιβάλ με το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εδραιώνεται φέτος, με την προβολή στο χώρο του κήπου της Πειραιώς 260, τριών ταινιών του αφιερώματος. 

Εν τω μεταξύ το Φεστιβάλ ξεκίνησε τις προβολές του την Τρίτη 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής, από την πλατεία Αυδή, έναν από τους πιο αγαπημένους χώρους του κοινού του Φεστιβάλ. Αυτή η, ας πούμε προεκδήλωση (αφού η επίσημη πρεμιέρα θα ακολουθήσει από βδομάδα), είχε χαρακτήρα μουσικό και κάλυπτε ένα μεγάλο φάσμα μουσικών επιλογών από τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

Την βραδιά άνοιξε η 70μελής Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, που υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελευθέριου Καλκάνη, εισήγαγε τους πρώτους επισκέπτες της πλατείας Αυδή στο φαντασμαγορικό σύμπαν του παγκόσμιου σινεμά, με μεγάλα κινηματογραφικά θέματα κλασικών ταινιών και μιούζικαλ. Την σκυτάλη πήρε η  Big Band Δήμου Αθηναίων με 17 μουσικούς και τον Μάνο Θεοδοσάκη στη διεύθυνση, που ειδικά γι' αυτήν την βραδιά “went to the Movies” με δημοφιλή μουσικά θέματα από αγαπημένες ταινίες, από το χαρακτηριστικό θέμα του Ρόζ Πάνθηρα μέχρι τη μουσική του James Bond.

Μια όμορφη καλοκαιρινή βραδιά, όπου το θερινό ηλιοστάσιο στολίστηκε από την πανσέληνο του Ιουνίου, που μάζεψε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών. Ανάμεσά τους και αρκετοί τουρίστες που εντυπωσιάστηκαν από το εύρος της εκδήλωσης, που είχε φόντο ...μωβ, καθώς ο «μάγος των χρωμάτων και του ήχου» Θοδωρής Βασιλόπουλος, της Art of Sound, φρόντισε να ντύσει την πλατεία με το χρώμα της ταινίας και η προβολή του Purple Rain να γίνει μία πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία.

Την προβολή της ταινίας προλόγισαν ο Χρήστος Τεντόμας, πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, ο οποίος τόνισε την σημασία και τον στόχο που επιτυγχάνει εδώ και έξι χρόνια το Athens Open Air Film Festival, να αναδεικνύει ξεχασμένα ή άγνωστα σημεία της Αθήνας, δίνοντάς τους νέα λάμψη και χρώμα, και ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Λουκάς Κατσίκας σε μια από τις πρώτες δημόσιες εμφανίσεις του.  Ο Λουκάς Κατσίκας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η συγκυρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας της Μουσικής μέσα σε ένα επίμονο καύσωνα, φάνηκε ιδανική επιλογή για να βρέξει λίγη πορφυρή βροχή (Purple Rain), μία ταινία που σύστησε έναν χαρισματικό καλλιτέχνη στο ευρύ κοινό και πρόσφερε ένα από τα πιο συγκλονιστικά soundtrack στην ιστορία της μουσικής και του σινεμά. Η ποπ διάνοια του Prince, που έφυγε από τη ζωή ακριβώς δύο μήνες πριν την προβολή, ξαναζωντάνεψε στην οθόνη του 6ου Athens Open Air Film Festival και συγκίνησε πολλούς από τους θεατές του.

Και βέβαια οι προβολές συνεχίζονται την Παρασκευή 24 Ιουνίου. Στα πλαίσια του αφιερώματος «Shakespeare in the City» θα προβληθεί ο «Ριχάρδος o 3ος» (Richard III, 1995) του Ρίτσαρντ Λονκρέιν στο Άλσος Μπαρουτάδικο (Ιερά Οδός 290, Αιγάλεω). Ο Ίαν ΜακΚέλεν παραδίδει μαθήματα υποκριτικής στην εκμοντερνισμένη, εντυπωσιακή σκηνογραφικά και πιο ανορθόδοξη διασκευή του βίαιου σαιξπηρικού έργου.

Την Τρίτη 28 Ιουνίου έρχεται και η επίσημη πρεμιέρα του Φεστιβάλ που θα γίνει και πάλι στις Στήλες του Ολυμπίου Διός, Το κλασσικό μιούζικαλ West Side Story του 1961 θα ξαναζωντανέψει ανάμεσα στις αρχαίες κολώνες! Ο μουσικοχορευτικός θρίαμβος των 10 Όσκαρ με τις αξέχαστες μελωδίες του Λέοναρντ Μπέρνσταϊν και το ιδιοφυές λιμπρέτο του Στίβεν Σόντχαϊμ, θα προβληθεί σε μία επετειακή προβολή 55 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του φιλμ. (Είσοδος μόνο με προσκλήσεις και δελτία εισόδου). 

Οι προβολές του 6ου Athens Open Air Film Festival πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού,  Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Χορηγός και φέτος είναι η μπίρα Fischer.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ επισκεφτείτε το: www.cinemag.gr. 

Το Grand Magazine θα επιστρέφει συχνά με αναλυτικά ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις.