Independence Day: Resurgence – Ημέρα Ανεξαρτησίας: Νέα Απειλή (και σε 3D)

Παραγωγή: ΗΠΑ – 2016

Διάρκεια: 119 λεπτά

Είδος: Περιπέτεια Φαντασίας

Σκηνοθεσία: Roland Emmerich

Πρωταγωνιστούν: Liam Hemsworth, Jeff Goldblum, Bill Pullman, Maika Monroe, Jessie T. Usher, Travis Tope, Judd Hirsch, Charlotte Gainsbourg, William Fichtner, Angelababy, Nicolas Wright, Deobia Oparei, Joey King, John Storey, Brent Spiner, Sela Ward, Vivica A. Fox, Chin Han, Robert Loggia.        

Υπόθεση: Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από την εξωγήινη επίθεση κατά του πλανήτη και τα έθνη της Γης, χρησιμοποιώντας την εξωγήινη τεχνολογία που βρήκαν στα διαστημόπλοια των εισβολέων, έχουν συνεργαστεί για να φτιάξουν ένα τεράστιο αμυντικό πρόγραμμα προστασίας της ανθρωπότητας. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να προετοιμάσει τους λαούς για τη νέα μαζική και χωρίς προηγούμενο εισβολή των εξωγήινων με τα πλοκάμια. Η σωτηρία της ανθρωπότητας εναπόκειται και πάλι στη δύναμη και των μυαλό μιας χούφτας ανδρών και γυναικών. Αυτοί μόνοι μπορούν να σώσουν τον κόσμο μας από τον απόλυτο αφανισμό.

Είκοσι χρόνια έχουν περάσει από την πρεμιέρα της «Ημέρας Ανεξαρτησίας», μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες όλων των εποχών (1η θέση στα παγκόσμια ταμεία το 1996 με 817 εκατ. δολάρια), μιας περιπέτειας επιστημονικής φαντασίας και μαζικής καταστροφής που κατάφερε να περάσει στην ιστορία, όχι βέβαια για την καλλιτεχνική της αξία αλλά για το μαγνητισμό που άσκησε στο παγκόσμιο κοινό το μέγεθος και η θεαματικότητα των σκηνών καταστροφής. Ο 60χρονος πια Γερμανός, πολιτογραφημένος Αμερικανός από τις αρχές του 90, Ρόλαντ Έμεριχ επιστρέφει στον κόσμο και τους χαρακτήρες που δημιούργησε μαζί με τον Ντιν Ντέβλιν, για μια ακόμη ιστορία όπως ξέρει και του αρέσει να δημιουργεί: δράση, σασπένς, χιούμορ και εντυπωσιακές σκηνές καταστροφής  Περίμενε δε τόσα χρόνια για το sequel έτσι ώστε να έχει προχωρήσει η τεχνολογία και να του επιτρέψει να εικονογραφήσει το όραμά του. Όπως δήλωσε ο ίδιος «έχει περάσει τόσος καιρός που μου φαίνεται πάλι σαν κάτι το τελείως φρέσκο, και τα ειδικά εφέ έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να μπορώ να πω μια ακόμη πιο φιλόδοξη ιστορία». Πράγματι σ αυτή τη Νέα Απειλή, οι σκηνές δράσης φθάνουν στα όρια του μπουκώματος, αφού ο Έμεριχ για ένα πράγμα που φημίζεται είναι grand master της μαζικής καταστροφής: ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο με δική του βαρύτητα που καταλαμβάνει με τον όγκο του τον Ατλαντικό (ολόκληρο), οι Πύργοι Πετρόνας της Κουάλα Λουμπούρ και ο ουρανοξύστης Μπουρτζ Χαλίφα του Ντουμπάι ξεριζώνονται και απογειώνονται από το έδαφος για να πέσουν πάνω στο Λονδίνο διαλύοντάς το και πολλές άλλες μεγαλουπόλεις αφανίζονται από το χάρτη. «Η ταινία αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη σε κλίμακα σε σχέση με την πρώτη», τονζει ο Έμεριχ.

«Ουκ εν τω πολλώ το ευ» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, το ακριβώς αντίθετο όμως κάνει ο πολυσυζητημένος και συζητήσιμος auteur. Μπορεί οι ταινίες του να βασίζονται σε αφηγηματικές φόρμουλες, με σχηματικούς χαρακτήρες, συζητήσιμη ιδεολογία και προσχηματική δράση, αποθεώνουν όμως το δέος που προκαλεί στον άνθρωπο η καταστροφή, αποτελώντας έναν ακαταμάχητο συνδυασμό ιδεολογικής τρομοκρατίας και καταστροφολάγνας πορνογραφίας. Σίγουρα λεφτά. Έτσι λοιπόν, με υπερδιπλάσιο budget από την πρώτη ταινία, ο Έμεριχ, φρέσκος από την καλλιτεχνική και εισπρακτική αποτυχία του περσινού gay έπους Stonewall (δεν προβλήθηκε καν εδώ), επιστρέφει σ αυτό που ξέρει να κάνει καλά: Π@τάνα όλα!

Και από αυτή την άποψη πρέπει να αξιολογηθεί η ταινία του: από το αν παραδίδει όσα θεαματικά υπόσχεται. Γιατί αν κριθεί ως ταινία, θα αρχίσουν τα καλολογικά στοιχεία και μετά θα φταίνε οι κριτικοί και λοιπά και λοιπά.

Οι επιζήσαντες του πολέμου και οι νέοι ήρωες

«Είναι συναρπαστικό να βλέπεις την παράδοση της σκυτάλης από τη μία γενιά στην επόμενη», λέει ο Έμεριχ για την φυσική συνέχεια της ιστορίας. «Έχουμε βετεράνους της πρώτης ταινίας που ανοίγουν τον δρόμο για νέους ήρωες. Για εμάς, τα γυρίσματα ήταν σαν συνάντηση παλιών συμμαθητών είκοσι χρόνια μετά!».

Ο Λίαμ Χέμσγουορθ είναι επικεφαλής των νεοφερμένων, στον ρόλο του Τζέικ Μόρισον, ενός ορφανού νέου που γίνεται ταλαντούχος αλλά και παρορμητικός πιλότος των υβριδικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο Τζέικ καταλήγει να πολεμά στο πλάι του Ντέιβιντ Λέβινσον (Τζεφ Γκόλντμπλαμ), του ήρωα που βρήκε τον τρόπο να εξουδετερωθεί η εξωγήινη απειλή πριν 20 χρόνια. Ενώ ο Λέβινσον παραμένει πάνω-κάτω ίδιος σε σχέση με την τελευταία φορά που τον είδαμε, ο πρώην Πρόεδρος των Η.Π.Α. Τόμας Ουίτμορ (Μπιλ Πούλμαν) έχει επηρεαστεί βαθιά από την επαφή του με τους εξωγήινους, η οποία τον άφησε με δυσοίωνα οράματα για την επιστροφή των εξωγήινων και τα σχέδιά τους για τον πλανήτη. «Εκτέθηκε στα εγκεφαλικά κύματα των εξωγήινων και αυτό ήταν ένα τεράστιο σοκ για τον δικό του εγκέφαλο, που παραμένει συνδεδεμένος», λέει ο Πούλμαν. «Θεωρείται ακόμη ήρωας – ακόμη κι αν κανείς δεν πιστεύει τα όσα προβλέπει, ότι δηλαδή οι εξωγήινοι θα επιστρέψουν και αυτή τη φορά δεν θα τους νικήσουμε». Ελάχιστοι γνωρίζουν για την διαταραγμένη κατάσταση του πρώην Προέδρου, ανάμεσα στους οποίους η ενήλικη πια κόρη του, Πατρίσια, η οποία έχει μεγαλώσει μαζί με τον Ντίλαν Χίλερ, τον γιο του πιλότου Στίβεν Χίλερ (τον υποδύθηκε ο Ουίλ Σμιθ στην πρώτη ταινία), που σκοτώθηκε στην πρώτη δοκιμή υβριδικού μαχητικού αεροσκάφους. Παιδιά των δύο πιο διάσημων ανδρών στον κόσμο μετά τον πόλεμο του ’96, οι δυο τους ακολούθησαν τα χνάρια των γονιών τους και βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή της επίθεσης.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα πρέπει να βασιστεί στην εμπειρία των παλιών και το κουράγιο των νέων αυτών χαρακτήρων για να αντιμετωπίσει μια απειλή ασύλληπτα μεγαλύτερη από την προηγούμενη, που -χάρη στη μαγεία των ειδικών εφέ- ζωντανεύει εντυπωσιακά στην οθόνη. «Σήμερα το μόνο όριο στο τι μπορείς να κάνεις, είναι το όριο που σου βάζει η ίδια σου η φαντασία», λέει ο Έμεριχ, «και τα ειδικά εφέ έχουν προχωρήσει άλματα μπροστά τα ενδιάμεσα χρόνια».

Αχ αυτά τα εφέ. Κλείνουν κινηματογραφικά σπίτια…

Διανομή: Odeon

Στις αίθουσες από 23.06.16