Ο Αύγουστος στις αίθουσες των κινηματογράφων

Μπήκε για τα καλά κι ο Αύγουστος και η παραδοσιακή σεζόν πλησιάζει στο τέλος της. Οι καλοκαιρινές εβδομάδες περνάνε με νέες ταινίες, με επανεκδόσεις παλιότερων ταινιών σε remastered ψηφιακές κόπιες αλλά και με κάποιες επιτυχίες του χειμώνα. Φέτος ωστόσο δεν είναι και η καλύτερη περίοδος για τα ταμεία αφού το κοινό δείχνει μια τάση να απομακρύνει (με εξαιρέσεις) την κινηματογραφική έξοδο από τις δραστηριότητες αναψυχής. Οι διανομείς όμως επιμένουν. Και τι άλλο να κάνουν, βλέποντας «σίγουρα χαρτιά» όπως η Αλίκη ή Η Μέρα Ανεξαρτησίας να τρώνε τα μούτρα τους, αντιμετωπίζοντας την παγερή αδιαφορία των θεατών! 

Πέντε ταινίες άνοιξαν την Πέμπτη 4 Αυγούστου, προτελευταία βδομάδα της σεζόν με δύο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές επιλογές να κυριαρχούν: «Κάτω από τον Ήλιο» της ηφαιστιογενούς Παντελερία πολλά και διάφορα διαμείβονται ανάμεσα σε μια ροκ σταρ, τον σύντροφό της, τον πρώην σύντροφό της και την έφηβη κόρη του τελευταίου, στην ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο, remake της κλασσικής Πισίνας του Ζακ Ντερέ, όλα γύρω από μια πισίνα-θέατρο ζωής και θανάτου (περισσότερα εδώ). Η Alaska πάλι είναι ένα κλαμπ, όνειρο ζωής που γίνεται τραγικός εφιάλτης για ένα «καταραμένο» ζευγάρι Ιταλού και Γαλλίδας στο φλογισμένο μελόδραμα Storia D’Amore (αναλυτικά εδώ). Δύο ταινίες που είτε σ αρέσουν τελικά ή όχι, αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους και να μπεις στο σύμπαν τους. 

Παράταιρο για την εποχή φαντάζει το άνοιγμα μια ταινίας όπως ο «Αόρατος Εχθρός» που θα άρμοζε περισσότερο σε μια άλλη λιγότερο χαλαρή περίοδο. Μια πολυεθνική νατοϊκή επιχείρηση μέσω Drones, που διευθύνει από μια κλειστή αίθουσα ελέγχου μια Βρετανίδα συνταγματάρχης, πάει στραβά όταν υπεισέρχονται απρόβλεπτοι παράγοντες. Θρίλερ αγωνίας με κοινωνικοπολιτικές νύξεις και με την ερμηνευτική σφραγίδα της Dame Έλεν Μίρεν, από τον Νοτιοαφρικανό δημιουργό του οσκαρικού Tsotsi, Γκάβιν Χουντ.


Eye 
in the Sky – Αόρατος Έχθρός (Βρετανία/Νότια Αφρική 2015, 102΄ Διανομή: Feelgood Entertainment).

Σκηνοθεσία: Gavin Hood

Με τους: Helen Mirren, Aaron Paul, Barkhad Abdi, Iain Glen, Alan Rickman, Gavin Hood.

Παρακάτω το trailer:

 

Το πρόγραμμα συμπληρώνεται από δύο ακόμη ταινίες, ένα ρομαντικό δράμα και μια κομεντί:

Me Before You – Πριν έρθεις εσύ (Βρετανία/ΗΠΑ -2016, 110΄, Διανομή: Tanweer) σε σκηνοθεσία Thea Sharrock με τους Sam Claflin και Emilia Clarke.

Η νεαρή Λου Κλαρκ ζει σε µια ήσυχη πόλη της Αγγλικής επαρχίας, τρέχοντας από τη µία δουλειά στην άλλη για να βοηθήσει οικονοµικά την οικογένειά της. Η πηγαία ζωντάνια και χαρά της θα δοκιµαστούν, όταν θα αποδεχθεί να αναλάβει τη φροντίδα του Γουίλ Τρέινορ, ενός πλούσιου νεαρού τραπεζίτη, ο οποίος πριν δύο χρόνια καθηλώθηκε σε αναπηρικό αµαξίδιο. Βασισμένο σε ένα γυναικείο Best seller, κινηματογραφικό ντεμπούτο για τη θεατρική και τηλεοπτική σκηνοθέτη Θέα Σάροκ και ακόμη ένα λανσάρισμα πρωταγωνίστριας του Game of Thrones (η Εμίλια Κλαρκ μετά τον ατυχή ρόλο της Σάρα Κόνορ στο Εξολοθρευτής Γένεσις). Οι Άθικτοι σε ρομαντική συσκευασία για τα γυναικείο κοινό. Παρακάτω το trailer:

 

All Roads Lead to Rome – Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Ρώμη (Ιταλία/ΗΠΑ -2015, 90’. Διανομη: Feelgood Entertainment) σε σκηνοθεσία Ella Lemhagen με τους Sarah Jessica Parker, Rosie Day, Raoul Bova, Claudia Cardinale, Paz Vega.

Η Maggie (Sarah Jessica Parker) έχει κάθε λόγο να κάνει ένα ταξίδι στην Ιταλία. Από τη μια πρέπει να απομακρύνει την έφηβη κόρη της Summer (Rosie Day) από τη Νέα Υόρκη και κυρίως από τον προβληματικό της φίλο. Από την άλλη, αισθάνεται την ανάγκη να κλείσει έναν παλιό λογαριασμό που έχει να κάνει με τον Luca (Raoul Bova), μια παλιά ερωτική ιστορία. Η άφιξη μαμάς και κόρης στα μαγικά τοπία της Ιταλίας όμως επιφυλάσσει πολλές ανατροπές…

Χολιγουντιανό ντεμπούτο για μια Σουηδή σκηνοθέτη με τη σταρ του Sex & The City σε Ρωμαϊκές περιπέτειες. Δεν ακούστηκαν πάντως καλά πράγματα… Πάρτε μια ιδέα από το trailer: 

 

Κατά τα λοιπά συνεχίζονται αρκετές ταινίες των προηγούμενων εβδομάδων που τραβάνε ακόμη κάποιους θεατές.

Το γυναικείο reboot του Ghostbusters από τον Paul Feig είναι ένας νοσταλγικός φόρος τιμής στα 80s που απευθύνεται κυρίως στα παιδιά εκείνης της εποχής που σήμερα έχουν μεγαλώσει και νοσταλγούν την παιδική τους ηλικία. Στη χώρα μας δε φάνηκε να βρίσκει ιδιαίτερη ανταπόκριση. Κρίμα γιατί είναι αν μη τι άλλο, θεαματικό και διασκεδαστικό (* * ½)

Στο ισπανικό αστυνομικό «Ποιος κλέβει ποιον» (Cien anos de perdon) του Ντάνιελ Καλπαρσόρο, ο Ελληνικός τίτλος τα λέει όλα. Μια ληστεία τράπεζας, ένα μυστικό που θα τινάξει στον αέρα ένα πολιτικό σύστημα και μια συνωμοσία άθλιων και σκοτεινών κύκλων μπλέκονται σε ένα caper movie με κοινωνικοπολιτικό μήνυμα. Όχι ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά πολύ ενδιαφέρον και όπως φάνηκε, έπιασε το σφυγμό του κοινού (* * ½).

«Η Μάγκι έχει σχέδιο» και η Νέα Υόρκη των νευρωτικών διανοούμενων έχει την τιμητική της στο φιλμ της Ρεμπέκα Μίλερ με την νέα γουντιαλενική ιέρεια Γκρέτα Γκέργουικ, τον Ίθαν Χοκ και βέβαια τη θεϊκή Τζουλιάν Μουρ που κλέβει εύκολα την παράσταση. Ελαφρύ αν και αρκούντως δηκτικό, κυμαίνεται στα πλαίσια του σινεμά του Άλεν και του Νόα Μπάουμπαχ (* * ½).

Η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία στην Ιταλία, το «Που πάω Θεέ μου;» (Quo Vado?) του Τζενάρο Νουντσιάντε με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί, ήρθε και στα μέρη μας και όπως φαίνεται αρέσει. Λαϊκή κωμωδία που σαρκάζει τη γραφειοκρατία και το δημοσιοϋπαλληλίκι έχει τις καλές στιγμές της, έχει όμως και τις χοντράδες της όταν ο ευτραφής δημιουργός της πλησιάζει επικίνδυνα στα χωράφια του Σεφερλή. Βλέπεται ευχάριστα (* *).

«Μαμάδες με κακή διαγωγή» (Bad Moms) προτείνουν ως πρότυπα οι σεναριογράφοι του Hangover Τζον Λούκας και Σκοτ Μουρ, στην πρώτη τους σκηνοθετική προσπάθεια. Adult χιούμορ για κορίτσια με τη Μίλα Κούνις να σέρνει πρώτη το χορό.

Οι επανεκδόσεις πάλι είναι διαλεχτές και μεγάλου εύρους. Από το χολιγουντιανό Funny Face του 1957 με την Όντρει Χέπμπορν στο Πολωνέζικο «Δάσος με τις Σημύδες» του 1970, του τεράστιου Αντρέι Βάιντα μέχρι τις υπαρξιακές αναζητήσεις των Βιμ Βέντερς και Πέτερ Χάντκε στην «Αγωνία του Τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» του 1972. Όλες συνίστανται θερμά! 


Τώρα, αν και το 15αύγουστο φέτος συμπίπτει με 3ήμερο, πολλές είναι οι ταινίες που έρχονται αυτή την Πέμπτη 11.08. Πέντε νέες ταινίες και τρεις επανεκδόσεις από τις οποίες ξεχωρίζει το δακρύβρεχτο Ισπανικό hit των 50s «Το Θαύμα του Μαρσελίνο» που μούσκεψε πολλά μαντήλια στην εποχή του με τις περιπέτειες του ορφανού Μαρσελίνο. Από τις νέες ταινίες ξεχωρίζουν δύο γαλλικές παραγωγές: «Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ» από το μυθιστόρημα του Τζόναθαν Κόου και η «Αγελάδα στο Παρίσι» που υπόσχονται τουλάχιστον ιδιόρρυθμο χιούμορ και φιλοσοφημένη άποψη ζωής. 

Και βέβαια μετά το 15αύγουστο και με την άτυπη έναρξη της σεζόν 2016-2017 στις 18 του   μήνα, έρχονται τα animation ζωάκια του The Secret Life of Pets να μας ξετρελάνουν με τις σκυλίσιες περιπέτειές τους. «Μπάτε σκύλοι αλέστε» και φύγαμεεε!!!