Ocho Apellidos Catalanes – Έρωτας α λα Καταλανικά

Παραγωγή: Ισπανία – 2015                                                               

Διάρκεια: 99 λεπτά 

Βαθμολογία: * 1/2

Σκηνοθεσία: Emilio Martinez Lazaro

Πρωταγωνιστούν: Clara Lago, Dani Rovira, Carmen Machi, Karra Elejalde, Alberto López, Alfonso Sánchez, Belén Cuesta, Berto Romero, Rosa Maria Sardà, Josep Maria Riera, César Maroto. 

Υπόθεση: Το 2014 μια Ισπανική κωμωδία με αντιεθνικιστικές αιχμές και μπόλικη σάτιρα του ιβηρικού τοπικισμού σάρωσε τα ταμεία και έγινε η εμπορικότερη Ισπανική ταινία όλων των εποχών. Το Ισπανικό κοινό διασκέδασε αφάνταστα με τις περιπέτειες του Σεβιλιάνου Ράφα και της Βάσκας Αμάγια στην ταινία «Ερωτας α λα Ισπανικά» που έφθασε μάλιστα να κερδίσει τρία βραβεία Γκόγια. Ιβηρικές υπερβολές για μια εύπεπτη φαρσοκωμωδία με χιούμορ εσωτερικής κατανάλωσης που δεν κατάφερε να μεταδοθεί ούτε καν στο λατινοαμερικάνικο κοινό πόσο μάλλον στον υπόλοιπο πλανήτη. Δυο χρόνια μετά οι δημιουργοί της επανέρχονται «κατά γενική απαίτηση» μεταφέροντας τη δράση στο εκρηκτικό σημερινό πλαίσιο των τάσεων ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. 

Ο Ράφα λοιπόν και η Αμάγια τελικά δεν τα βρήκαν. Μετά το χωρισμό η Αμάγια βρίσκει ένα νέο φίλο, τον Καταλανό Πάου. Τρομοκρατημένος πως η κόρη του θα παντρευτεί έναν ξένο και μάλιστα Καταλανό, ο Βάσκος μπαμπάς Κόλντο ταξιδεύει για πρώτη φορά έξω από την χώρα των Βάσκων για να βρει τον Ράφα και μαζί να σαμποτάρουν τον επικείμενο γάμο. Απέναντι στον απόλυτα Καταλανό μνηστήρα της Αμάγια (ο οποίος έχει πείσει την ετοιμοθάνατη μητέρα του πως ζούνε σε μια Καταλονία ανεξάρτητη, που δεν είναι πια κομμάτι της Ισπανίας) ο Ράφα θα κάνει ό,τι χρειαστεί: ακόμα και να προσποιηθεί πως είναι Καταλανός, ακόμα και να φτάσει στο σημείο να ηγηθεί του εθνικιστικού κινήματος της περιοχής…! Αυτή θα είναι και η τελευταία ευκαιρία του Ράφα να μην χάσει για πάντα το κορίτσι που αγαπά. 

Η ταινία του Εμίλιο Μαρτίνεθ-Λάθαρο δικαίωσε από εισπρακτική άποψη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και αναδείχτηκε η πιο εμπορική ταινία του 2015 με περισσότερα από 5 εκατομμύρια εισιτήρια, βρέθηκε δε στην 8η θέση στο TOP-10 των Ευρωπαϊκών ταινιών για το 2015. Η πιο εμπορική κωμωδία της χρονιάς στην Ευρώπη λοιπόν παραμένει αυστηρά στη γραμμή του φαρσικού χιούμορ της πρώτης ταινίας με διαλόγους που δύσκολα μπορούν να μεταφραστούν και να αποδώσουν στο ξένο κοινό το χιουμοριστικό τους χαρακτήρα. Μια και η ταινία δεν διαθέτει άλλες αφηγηματικές ή καλλιτεχνικές αρετές το μη ισπανόφωνο κοινό δεν έχει παρά να αρκεστεί στις φιλότιμες προσπάθειες του καστ να εμπλουτίσουν μια κουρασμένη φόρμουλα με γάμους, χωρισμούς και ίντριγκες ή μπορεί και να θαυμάσει μια ακόμη εξόρμηση του αθάνατου και απόλυτα παρδαλού Ισπανικού κιτς. 

Να σημειωθεί ότι η ταινία προβάλλεται υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας. 

Διανομή: Weirdwave 

Στις αίθουσες από 11.08.16