Queen of the Desert – Η Βασίλισσα της Ερήμου

Παραγωγή: ΗΠΑ - 2015 

Διάρκεια: 128 λεπτά 

Βαθμολογία: * * 1/2

Είδος: Ρομαντικό Δράμα Εποχής

Σκηνοθεσία: Werner Herzog

Πρωταγωνιστούν: Nicole Kidman, James Franco, Damian Lewis, Robert Pattinson, Jenny Agutter, Jay Abdo, David Calder, Assaad Bouab, Beth Goddard, Michael Jenn.

Υπόθεση: Στις αρχές του 20ου αιώνα, μια Βρετανίδα αρχαιολόγος μεταβαίνει ως διπλωματική ακόλουθος στη Μέση Ανατολή. Εκεί θα ζήσει την επικίνδυνη ζωή της ερήμου, θα γνωρίσει τον έρωτα και τελικά θα συνεργαστεί με την Μεγάλη Βρετανία σαν κατάσκοπος.

Η νέα ταινία του Βέρνερ Χέρτσογκ, μετά από 6 χρόνια κινηματογραφικής αποχής, βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Γερτρούδης Μπελ, συγγραφέα, αρχαιολόγου αλλά και απεσταλμένης των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η αριστοκρατικής καταγωγής Βρετανίδα υπήρξε ένα σύμβολο για τη Βρετανία της εποχής της. Εξερευνήτρια, αρχαιολόγος, αλπινίστρια, διπλωμάτης, συγγραφέας και τελικά κατάσκοπος, η Γερτρούδη Μπελ υπήρξε αυτουργός της δημιουργίας του Αραβικού κόσμου όπως τον γνωρίσαμε οι σύγχρονοι και κρατικών οντοτήτων όπως το Ιράκ και η Ιορδανία. Δυναμική και ευαίσθητη ταυτόχρονα, γοητεύτηκε από την αύρα της ερήμου την οποία διέσχισε πολλές φορές στις αποστολές της για συναντήσεις με τους Άραβες σείχηδες της εποχής, τότε που η Οθωμανική αυτοκρατορία κατέρρεε και έδινε τη θέση της στην Βρετανική επιρροή. Σύγχρονη του άλλου θρύλου της εποχής, του Λώρενς της Αραβίας τον οποίο συνάντησε στα ταξίδια της αλλά σύμφωνα με τους ιστορικούς πολύ πιο επιδραστική στη διαμόρφωση του παγκόσμιου χάρτη.

Η ταινία του 70χρονου πλέον Γερμανού δημιουργού του Φιτσκαράλντο εικονογραφεί την συναρπαστική αυτή βιογραφία με έμφαση στην ερωτική ζωή της Μπελ και με φόντο την πολιτική και τις ίντριγκες, χωρίς όμως να δείχνει κάποιο ίχνος πρωτοτυπίας και ζωντάνιας, την τρέλα που είχαν οι παλιότερες δημιουργίες του. Βέβαια η Γερτρούδη Μπελ υπήρξε έντονη προσωπικότητα αλλά καθόλου παρανοϊκή όπως οι Αγκίρε και Φιτσκαράλντο, ήρωες των ομώνυμων ταινιών του Χέρτσογκ που ερμήνευσε με γυαλάδα στο μάτι ο Κλάους Κίνσκι. Η νέα ταινία του Χέρτσογκ θα ήθελε να είναι η Γερτρούδη της Αραβίας αλλά τα χρόνια φαίνεται περνάνε και αφήνουν τα σημάδια τους στην έμπνευση. Η Νικόλ Κίντμαν όμως, ιδανική επιλογή για το ρόλο, τα καταφέρνει εξαιρετικά, παίρνοντας επάνω της όλη την ταινία! Όσο για τον Ρόμπερτ Πάτινσον που προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι στις εμβόλιμες εμφανίσεις του ως Λώρενς τι να πεις. Πλήρης απομυθοποίηση ενός φιλμικού θρύλου.

Συνολικά λοιπόν ένα ενδιαφέρον φιλμικό αντίστοιχο ενός coffee table book (με ολίγες πινελιές γυναικείου άρλεκιν) με μια ερμηνεία που θα ικανοποιήσει τους φαν της Αυστραλής σταρ.   

Διανομή: Σπέντζος Φιλμ                       

Στις αίθουσες από 18.08.16