The Last Emperor – Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (Επανέκδοση)

Παραγωγή: Κίνα/Βρετανία/Γαλλία/Ιταλία - 1987

Διάρκεια: 163 λεπτά

Βαθμολογία: * * * *

Είδος: Ιστορικό Δράμα   

Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci

Πρωταγωνιστούν: John Lone, Joan Chen, Peter O'Toole, Ruocheng Ying, Victor Wong, Dennis Dun, Ryuichi Sakamoto, Maggie Han, Ric Young, Vivian Wu, Cary-Hiroyuki Tagawa. 

Υπόθεση: Σε αυτή τη θρυλική ταινία των 80s, Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι αφηγείται  την τραγική ιστορία του Που Γι, του τελευταίου Αυτοκράτoρα της Κίνας,  που υπήρξε αντικείμενο λατρείας για εκατομμύρια ανθρώπους και έζησε να δει την μεταμόρφωση της αχανούς αυτοκρατορίας του σε κομμουνιστικό καθεστώς. Το 1908, ο τρίχρονος Που Γι στέφθηκε αυτοκράτορας και ανέβηκε στον θρόνο του Δράκου. Μεγαλωμένος μέσα στην πολυτέλεια του παλατιού, ο Που Γι είναι ένας «μικρός Θεός», αντικείμενο λατρείας για εκατομμύρια ανθρώπων. Μπορεί να κάνει τα πάντα, όμως δεν έχει το δικαίωμα να βγει έξω από τα ανάκτορα. Μεγαλώνει σε μια χρυσή φυλακή, υπό την καθοδήγηση του Σκωτσέζου δασκάλου του, Τζόνστον. Η εξουσία του όμως είναι καθαρά εικονική, και ο ίδιος δεν είναι παρά μια μαριονέτα στα χέρια των αυλικών. Η ταινία ξεκινάει από την άνοδο του Που Γι στον θρόνο, στις αρχές του 20ου αιώνα και καταλήγει στη φυλάκισή του. Σε προνηπιακή ηλικία κιόλας η ετοιμοθάνατη Αυτοκράτειρα τον αποσπά από τη μητέρα του και του δίνει τον τίτλο του επόμενου αυτοκράτορα της Κίνας. Από εκείνη τη στιγμή, σπίτι του γίνονται τα τείχη της Απαγορευμένης Πόλης. Παρακολουθούμε την αυτοκρατορική ζωή του αλλά και την έγκλειστη ζωή του στη φυλακή, όταν το πολιτικό τοπίο αλλάζει μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Ο αιώνας των αλλαγών δεν άφησε ανέπαφο και το βασίλειό του, συμπαρασύροντας και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις της εξουσίας του. Ο Που Γι θα έρθει για πρώτη φορά σε επαφή με την πραγματικότητα, με τον πιο σκληρό τρόπο: θα χάσει τον θρόνο του και θα εξοριστεί από την Πόλη... Η δύση της χιλιόχρονης αυτοκρατορίας έφτασε.

Μεγαλοπρέπεια χαρακτηρίζει αυτή την πλέον βραβευμένη από τις ταινίες του μεγάλου Ιταλού δημιουργού που κατάφερε να συνδυάσει όσο λίγοι το μεγάλο χολιγουντιανό θέαμα με τον ευρωπαϊκό προβληματισμό ενός διανοούμενου. Υποψήφιο για 9 Oscar, κέρδισε και τα 9, μεταξύ των οποίων για τη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο και το αξέχαστο μουσικό θέμα των Σακαμότο και Ντέιβιντ Μπερν.

Με φόντο τα ζωηρά χρώματα της Ασιατικής φύσης και την ανατολίτικη πολυτέλεια των παλατιών, παρακολουθούμε την πορεία σύγκρουσης της μοίρας ενός μικρού παιδιού με τη δύναμη της Ιστορίας.

Η ταινία αυτή είναι η πρώτη για την οποία η κινεζική κυβέρνηση επέτρεψε στους παραγωγούς να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Απαγορευμένη Πόλη της Κίνας. Ένας θρίαμβος από κάθε άποψη! 

Διανομή: New Star                  

Θα προβάλλεται στη Δεξαμενή και στον Ζέφυρο από 25.08.16 καθημερινά στις 21:00