22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου - Νύχτες Πρεμιέρας: φέτος από τις 21/09 μέχρι τις 02/10

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, οι αγαπημένες μας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν για 22η χρονιά με διάθεση ανανέωσης και με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, τον Λουκά Κατσίκα. Από τις 21 Σεπτεμβρίου έως τις 02 Οκτωβρίου, το κέντρο της Αθήνας θα μεταμορφωθεί σε μία δεκαήμερη κινηματογραφική γιορτή, με τις πιο αναμενόμενες πρεμιέρες της χρονιάς, με μοναδικά αφιερώματα, μουσικά φιλμ και ντοκιμαντέρ αλλά και με τις καθιερωμένες παράλληλες εκδηλώσεις που δίνουν ζωή στην πόλη: συναυλίες, πάρτι και πολλές άλλες εκπλήξεις που θα διατηρούν το φεστιβαλικό mood και έξω από τις αίθουσες! 

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις αίθουσες ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ODEON OPERA 1 & 2, INTEΑΛ και στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ.

Το φετινό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016. Μέχρι τότε ας θαυμάσουμε την αφίσα του Φεστιβάλ αλλά και το trailer της ταινίας έναρξης που δεν είναι άλλη από την Χουλιέτα, την πολυαναμενόμενη νέα ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ! 

Ειδικά για την φετινή διοργάνωση, την αφίσα του Φεστιβάλ έχει επιμεληθεί ο 25χρονος graphic designer - illustrator Βασίλης Μέξης. Όπως λέει ο ίδιος «Για 22η συνεχόμενη χρονιά οι Νύχτες Πρεμιέρας παραμένουν το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός της πόλης, η οποία βάζει τα καλά της και υποδέχεται το Φεστιβάλ. Η φετινή αφίσα αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς τη σκέψη, και μέσα από ένα παιχνίδι παρουσιάζει τον κινηματογράφο και την νυχτερινή πόλη να επικοινωνούν και να αλληλεπιδρούν, σχηματίζοντας μία φινετσάτη βραδινή σιλουέτα. Η φιγούρα στέκεται στο κέντρο ενός συμμετρικού σχεδίου, το οποίο αποτελεί έναν εκμοντερνισμένο φόρο τιμής στην αισθητική του Art Deco, ένα καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο δέσποζε την εποχή που ο κινηματογράφος αποκτούσε χρώμα και φωνή, αφήνοντας πίσω του τα χρόνια του βωβού. Έτσι και το Φεστιβάλ αφήνει πίσω του το καλοκαίρι και ζωντανεύει τα φθινοπωρινά βράδια, χαρίζοντάς μας λαμπερές Νύχτες Πρεμιέρας!». 

Λίγα λόγια για τη Julieta

Καθηγήτρια κλασικών σπουδών, η Julieta που έχει περάσει τα 50, ζει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή. Μία τυχαία συνάντηση με μία παλιά της γνώριμη θα είναι ο καταλύτης  ώστε να ξυπνήσουν κρυμμένα φαντάσματα του παρελθόντος, ανοιχτά τραύματα και εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν τον άντρα που αγάπησε, την κόρη που έφερε στη ζωή, τους δικούς της γονείς και τον ίδιο της τον εαυτό…

Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ επιστρέφει με την 20η ταινία του στο γυναικείο δράμα και το 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας βρίσκει την ιδανική ταινία έναρξης! Ένας ύμνος στη γυναικεία φύση, από έναν σκηνοθέτη που έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της φιλμογραφίας του αποθεώνοντας τις θηλυκές υπάρξεις της ζωής και του μυαλού του. Η ταινία αποτελεί διασκευή σε μια ενιαία πλοκή τριών διηγήματων της βραβευμένης με Νόμπελ Λογοτεχνίας, καναδικής καταγωγής συγγραφέα Άλις Μονρό.

Γυναίκες-ερωμένες, γυναίκες-σύντροφοι και γυναίκες-μητέρες. Γυναίκες που αγαπούν. Γυναίκες που υπομένουν. Γυναίκες χτυπημένες από τη μοίρα και γυναίκες που δεν το βάζουν κάτω. Γυναίκες στο χείλος του γκρεμού και γυναίκες στο κατώφλι μιας νέας αρχής. Γυναίκες στωικές και γυναίκες εύθραυστες. Όλες αυτές οι διαφορετικές και αλληλοσυγκρουόμενες εκδοχές πάνω στην θηλυκότητα βρίσκουν σύνοψη και εφαρμογή στο πρόσωπο της νέας ηρωίδας του 66χρονου δημιουργού. Ο Αλμοδόβαρ αφήνει για άλλη μια φορά μια γυναίκα να γίνει ο οδηγός και ο επιβάτης του δικού της αποκαλυπτικού ταξιδιού, όπως και ο νευρώδης ξεναγός σε μια από τις πολλοστές λαβυρινθώδεις αφηγήσεις του σκηνοθέτη.

Η Έμα Σουάρεζ και η Αντριάνα Ουγκάρτε πρωταγωνιστούν στο «Julieta» ενώ σε δεύτερους ρόλους θα δούμε την Ίνμα Κουέστα, την Πιλάρ Κάστρο και την πολυαγαπημένη ηθοποιό-μούσα του Αλμοδόβαρ, Ρόσι δε Πάλμα. 

Η πρεμιέρα της ταινίας «Julieta» θα γίνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (μόνο με προσκλήσεις). 

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις ελληνικές αίθουσες από την Odeon την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου. 

Εκτός όμως από την ταινία έναρξης έχουν «διαρρεύσει» (επίσημα πάντα) και κάποιες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα. Μέχρι χθες έχουν ανακοινωθεί τρία αφιερώματα: ένα στον πρόσφατα εκλιπόντα Νίκο Τριανταφυλλίδη που θα περιλαμβάνει το σύνολο της φιλμογραφίας του αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις στο Gagarin 205 τον εναλλακτικό  μουσικό χώρο που ο ίδιος ανέδειξε και καθιέρωσε. Ένα Spotlight στη Maren Ade, τη Γερμανίδα σκηνοθέτη-αποκάλυψη του φετινού Φεστιβάλ Κανών που για πολλούς η ταινία της Toni Erdmann ήταν η κορυφαία του προγράμματος! Και μια ρετροσπεκτίβα 9 ταινιών του Λουί Μαλ, του μεγάλου Γάλλου δημιουργού του Ασανσέρ για δολοφόνους! Για να μαθαίνουν και οι νεότερες γενιές… Έχουν επίσης ανακοινωθεί οι νέες ταινίες του Νίκολας Βίντιγκ Ρεφν (The Neon Demon) και του Παρκ Τσαν Γουκ (The Handmaiden) που θα συζητηθούν και θα διχάσουν με την προχωρημένη αισθητική τους, το Paris 05.59 που θα σοκάρει ίσως με το παθιασμένο του gay love story και τις καυτές ερωτικές σκηνές του, το ασυνήθιστο Wild, γύρω από τη διφορούμενη σχέση ενός κοριτσιού με έναν…λύκο  αλλά και ένα ντοκιμαντέρ για τη μεγάλη ιδιοφυία του ροκ τον Φρανκ Ζάπα!

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το περιοδικό ΣΙΝΕΜΑ σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με μεγάλο χορηγό τον OTETV.

Περισσότερα στα: www.cinemag.gr & www.aiff.gr

Σύντομα θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες. Καλό Φεστιβάλ σε όλους μας!

Παρακάτω το trailer (Με αγγλικούς υπότιτλους) της Julieta