Éperdument – Παράφορα

Παραγωγή: Γαλλία/Βέλγιο - 2016

Διάρκεια: 110 λεπτά 

Βαθμολογία: * *  

Είδος: Δράμα

Σκηνοθεσία: Pierre Godeau

Πρωταγωνιστούν: Adèle Exarchopoulos, Guillaume Gallienne, Stéphanie Cléau, Aliénor Poisson, Cyrielle Martinez, Selma Mansouri, Sabila Moussadek, Julie Moulier, Marie Rivière.

Υπόθεση: Ο Ζαν είναι ένας υποδειγματικός διευθυντής γυναικείων φυλακών με μοντέρνες μεθόδους. Όταν μια νέα κρατούμενη, η Άννα, φτάνει στις φυλακές, ο Ζαν σαγηνεύεται από την άγρια ομορφιά της. Όσο προσπαθεί να τη βοηθήσει, συνειδητοποιεί ότι τα συναισθήματα που έχει για εκείνη είναι αμοιβαία. Ο Ζαν και η Άννα σταδιακά αφήνονται σε μια παθιασμένη σχέση, απαγορευμένη από νόμο και ηθική.

Η ταινία είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία αλλά και στο μυθιστόρημα “Défense d'aimer” του πραγματικού διευθυντή των φυλακών Florent Goncalves. Σύμφωνα με τον νεαρό σκηνοθέτη Πιερ Γκοντό «πρόκειται για μια ιστορία που λαμβάνει χώρα σε φυλακή, αλλά δεν είναι μια ταινία για τις φυλακές. Ωστόσο, για να δώσουμε και στην ερωτική σχέση περισσότερη φόρα, έπρεπε να κάνουμε αισθητή την καταπίεση, την έλλειψη ελευθερίας, τη βία. Έπρεπε να δώσουμε όμως και μια ελπίδα, ένα όνειρο για αυτούς τους δύο πίσω από το ψυχρό τσιμέντο. Το όνειρο και των δύο είναι η απόδραση, αλλά σημαίνει κάτι πολύ διαφορετικό για τον καθένα».

Πολύ καλές οι προθέσεις αλλά το αποτέλεσμα στην οθόνη είναι κατώτερο των προσδοκιών. Το πάθος δεν φαίνεται, η ταινία αργεί να πάρει μπροστά και είναι τουλάχιστον είκοσι λεπτά μακρύτερη από όσο θα έπρεπε, το πρωταγωνιστικό ζευγάρι δεν πείθει για το κοινωνικό ρίσκο που αναλαμβάνουν οι χαρακτήρες η σκιαγράφηση των οποίων είναι (ίσως επίτηδες) ελλιπής. Το μόνο απόλυτα ικανοποιητικό στοιχείο είναι τα κάλλη αλλά και το πολλά υποσχόμενο βλέμμα της μικρής Αντέλ, που εξελίσσεται σε Μπριζίτ Μπαρντό του 21ου αιώνα.  

Διανομή: Seven Films

Στις αίθουσες από 01.09.16